Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Gräsbana 20210613-AHK_2999

HFD fastslår förhandsbeskedet gällande momsfrågan

12 september 2024 22:54

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har nu slagit fast att en hästägare bedriver ekonomisk verksamhet (momspliktig verksamhet) när hästägaren tävlar med sina hästar och erhåller den garanterade prispengen - eller startpeng som HFD väljer att använda som begrepp. Momsfrågan har varit en följetong under många år där trav- och galoppbranschen och Skatteverket haft skilda ståndpunkter. I och med den nya domen är nu denna fleråriga process avslutad.

– Domen från högsta förvaltningsdomstolen är en stor seger för travsportens alla intressenter. Det har varit en ödesfråga för branschen som vi arbetat länge och ihärdigt med. Vi har hela tiden ansett att vårt förhållningssätt varit korrekt och att nu till slut få det bekräftat av den högsta instansen är mycket glädjande och ger framtidstro för landets alla hästägare, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Det var i december 2023 som Skatterättsnämnden lämnade sitt förhandsbesked gällande ett ärende kopplat till en hästägare som blivit avregistrerad för moms trots en aktiv rörelse med kontinuerligt tävlande. Skatterättsnämnden slog fast att hästägaren var att betrakta som en beskattningsbar person och det beslutet överklagades av Allmänna ombudet till HFD för fastställelse för att kunna bli den prejudicerande dom som både branschen och Skatteverket gemensamt är överens om.

HFD fastställde också förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden och gick därmed till fullo på branschens yrkande: ”Mot bakgrund härav och under de förutsättningar som anges i ansökan anser Högsta förvaltningsdomstolen att den tävlingsverksamhet som AA bedriver utgör ekonomisk verksamhet och att hon är en beskattningsbar person.”

– Momsfrågan har hängt som ett mörkt moln över travsporten i flera år. Många hästägare och hästföretagare har fått leva i en helt onödig osäkerhet på grund av detta och det är en otrolig befrielse att vi som bransch genom uthålligt arbete lyckats få rätt. Vi förutsätter nu att Skatteverket följer domen och att denna process nu är avslutad för gott, säger Mats Norberg som agerat ombud för hästägaren i ärendet.

Domen ger branschen rätt i sitt förhållningssätt. Men de som blivit avregistrerade för moms behöver nu själva agera för att återigen momsregistrera sin verksamhet. Jan Kleerup, momsexpert på XR Legal Advokat ger följande rekommendation.

– Man ska som hästägare begära så kallad omprövning av Skatteverkets beslut och redovisa moms, såväl utgående som ingående, för perioder tillbaka i tiden där Skatteverket vägrat avdrag för ingående moms. Om man driver process mot Skatteverket och det finns en dom från förvaltningsrätten måste man överklaga till kammarrätten och då åberopa den här domen från HFD. För redovisningsperioder som inte omfattas av processen vänder man sig till Skatteverket och begär rättelse. Enligt min uppfattning ska det inte ha någon betydelse hur många hästar man har utan det ska normalt vara momsplikt även för färre hästar än 3-4 stycken.

Läs hela domen här

Texten är skriven av Svensk Travsport och publiceras här med deras medgivande.

De som arbetat med momsfrågan från branschens sida är:

  • Maria Croon, vd Svensk Travsport
  • Jan Kleerup, momsexpert på XR Legal Advokat
  • Sara Lennartsson, Branschansvarig LRF Häst
  • Martin Mörman, näringspolitisk skatteexpert på LRF
  • Mats Norberg, affärsrådgivare - specialist inom hästnäringen
  • Fredrik Rosén, skattejurist på Forvis Mazars

De som arbetat med momsfrågan från branschens sida är:

  • Maria Croon, vd Svensk Travsport
  • Jan Kleerup, momsexpert på XR Legal Advokat
  • Sara Lennartsson, Branschansvarig LRF Häst
  • Martin Mörman, näringspolitisk skatteexpert på LRF
  • Mats Norberg, affärsrådgivare - specialist inom hästnäringen
  • Fredrik Rosén, skattejurist på Forvis Mazars

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stall MOF200705-04445.jpeg
Stall MOF200705-04445.jpeg

Karenstids- och förbudslistan är uppdaterad och de nya bestämmelserna gäller från och med 1 februari 2025. Förutom att preparat tillkommit och tagits bort samt att ytterligare substanser redovisas som förbjudna finns också förändringar avseende påföljder kopplade till brott mot karenstids- och förbudslistan samt korrigering för harmonisering med UETs föreskrifter. Läs mer

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer

Nu har 2025 års hingstkatalog med fullblodshingstar i galoppavel publicerats.

Katalogen i pdf-format och mer information hittar du på sidan Hingstkatalogen.

Det är hingsthållarna själva som bekostar och producerar hingstkatalogen i samarbete med SFAF. Det är frivilligt att vara med.