Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hoku starkast i Adalöpning

23 maj 2015

Regn och friska vindar från havet. Det bjöds knappast på något önskeväder när Göteborg Galopp slog upp portarna för en ny säsong i fredags kväll. Lyckligtvis var det inget fel på sporten. Svenskägda Hoku från Bent Olsens stall i Danmark bättrade på sin formrad rejält med en lätt seger i huvudbegivenheten Adalöpning. Hemmatränaren Mikaela Jahreskog bokförde en finfin dubbel med hästarna Hidden Joy och Hidden Fairytale

Stolöpningen Adalöpning på Göteborg Galopp brukar alltid samla fina startfält. Årets upplaga var knappast något undantag. En snabb titt på tototavlan indikerade att spelarna inte hade någon lätt uppgift att hitta vinnaren. Det lägsta oddset bland de 15 hästarna var nämligen höga 6 gånger pengarna.

Hoku

Men när krutröken lagt sig fanns det inga tvivel om vilket sto som var bäst för dagen. Hoku från Bent Olsens stall i Danmark var tillbaka i gammalt gott slag. Tillsammans med Rafael De Oliveira lade irlandsimporten enkelt beslag på förstapriset värt 80 000 kronor.

Hoku fick en relativt lugn inledning och låg länge inpackad invändigt i fältet samtidigt som främst Transsylvania (M Santos) och stallkamraten Ametyst (M Robaldo) drog upp ett friskt tempo i ledningen.

När sedan Rafael De Oliveira lyfte ut Holy Roman Emperor-dottern i ett fritt spår med 300 meter kvar svarade hon direkt och speedande ifrån till en lätt tvålängdersviktoria före Show of Faith (N Mortensen) och Sweet Loreen (M Rodriguez).

- Hoku kändes fin hela vägen. Det märks att hon lärt sig att slappna av bättre jämfört med tidigare år, sade Rafael de Oliveira.

Fyraåriga Hoku var långt slagen i tuffa sammanhang i slutet av fjolårssäsongen. Men tidigare under treårssäsongen tog hon ett par meriterande segrar.

- Hon vann ju både Lanwades Stakes (L) på Övrevoll och Fawsia Stakes i Köpenhamn förra året så helt överraskad är jag inte. Sedan är det ju alltid svårt att veta om hästarna ska infria sitt tal i en handicap. Men idag hade Hoku den rätta speeden, sade Bent om stoet som ägs av svenska stall Cambre.

Mikaelas fina hemmadubbel

Det kan alltid vara värt att hålla ett extra öga på de hemmatränade hästarna när det tävlas på Göteborg Galopp. Mikaela Jahreskog hade tre hästar till start på premiärdagen. Två av dem fick besöka vinnarcirkeln.

Hidden Joy

Först ut var Hidden Joy, som tillsammans med rutinerade Nathalie Johnsson drog det längsta strået i amatörlöpningen Silversporren (V5-2). Academy Award-dottern, som både ägs och är uppfödd av Mikaelas föräldrar Marianne och Lars, tog tidigt hand om kommandot i den 1 200 meter långa uppgörelsen.

Trots att både Mexican Checkpoint (Kim Stern) och Cool Kenny (Daniel Wirenstål) blev rejält närgångna i slutvinjetten visade Hidden Joy en härlig kämpaglöd och avgjorde till slut med en halv längd.

- Vi fick ett bra lopp idag och Mikaela sadlar alltid ut fina hästar, sade Nathalie Johnsson efter karriärens 12 ryttarseger.

 Hidden Fairytale

Senare under kvällen fulländade Hidden Fairytale stalldubbeln genom att bärga en säker seger i en silverhandicap över 1 600 meter.

Englandsimporten hade ingen möjlighet att hänga med i det höga tempo som främst El Classico (F Olsson) drog upp från start. Faktum är att det sjuåriga stoet fortfarande hade samtliga tio konkurrenter framför sig när halva distansen var avverkad.

Men Oliver Wilson hade bevisligen en del att åka med över upploppsrakan. För efter att han styrt ut Hidden Fairytale i banan plockade Bahamian Bounty-dottern fram en härlig speed och avväpnade samtliga i god tid före mållinjen.

- Sparar man bara Hidden Fairytale i början av loppet så kommer hon alltid starkt på slutet, summerade Oliver Wilson.

Segermarginalen skrevs till två säkra längder före Watch Me Prosper (M Rodriguez).

- Två segrar på samma dag känns helt fantastiskt. Jag hade dock en bra känsla på förhand, sade en lycklig Mikaela Jahreskog.

- Hidden Fairytale har övervintrat bra. Så pass bra att vi till och med har börjat planera in storlopp. Men när jag såg att hon låg så pass långt bak i fältet idag trodde jag aldrig att det skulle räcka till seger.

Seats Taken spurtade hem V5-inledningen

Även Oliver Wilson bokförde två segrar den här kylslagna aftonen. I V5-omgångens inledande treårsmaiden satte han dit Seats Taken från Fredrik Reuterskiölds stall.

 Seats Taken

Från en position mitt i fältet plockade High Chaparral-sonen fram en vinnande spurt över de avslutande 200 meterna och avväpnade länge ledande Autumn Revue (A Pilroth) med en dryg längd över de avslutande 200 meterna.

- Seats Taken är en fin häst som gjort oss lite besvikna i årets tidigare starter. Idag gick han ett riktigt fint lopp och vi får se hur pappa kommer att matcha honom härnäst, sade tränarsonen Oscar Berneklint om englandsimporten som ägs av Hästgruppen i Lund.

Tredje årssegern i fjärde försöket

Tumblin' Dice från Matz Nilssons amatörstall i Helsingborg har hittat en riktig formtopp. I Särö Handicap (V5-3) över fullvuxna 2 400 meter tog sjuåringen årets tredje viktoria i fjärde försöket.

Tublin Dice

Med den fördelaktiga ridvikten 52 kilo placerade Shane Karlsson Jeune Homme-sonen längst bak i ett utdraget fält som länge anfördes av Sugar Ray (L Davies) och Double Pat (N Westerlund). När sedan Tumblin’ Dice fick marschorder med 800 meter kvar plockade sjuåringen snabbt in konkurrenternas försprång och accelererade ifrån till en lätt seger över upploppsrakan.

- Det gick på tok för fort på den mjuka banan. Men det gynnade bara Tumblin' Dice som trivs med att ligga långt ner i fältet, sade Shane Karlsson.

2,5 längder bakom vinnaren lade Wings of Thunder (M B Andersen) beslag på andraplatsen före Lui Va Bene (N Mortensen).

Havannas Dream mot Norsk 1000 Guineas?

Lennnart Jr Reuterskiöld hade två hästar till start i treårsuppgörelsen Tattoo Away-löpning (V5-4) över 1 400 meter. Obesegrade Mrs Loreen (J Johansen) spelades till favorit, men slutade oplacerad. Istället var det stallkamraten Havannas Dream som trivdes bäst på det mjuka gräsunderlaget.

Havannas Dream

Efter en invändig inledning strax bakom tätgruppen lyckades Carlos Lopez styra ut irlandsimporten i ett fritt spår vid upploppets början, varpå hon ökade farten och kopplade segergreppet i god tid före mållinjen. Segermarginalen drygades snabbt ut till fem övertygande längder före Danish Design (S Karlsson). Vinnaroddset 19,12.

- Eftersom Havannas Dream gick ner något i distans skärpte vi upp henne med sidoludd inför dagens start. Men gräset är nog den främsta förklaringen till den fina prestationen. Efter dagens insats får vi nog fundera på 1000 Guineas i Norge, sade Lennart Jr Reuterskiöld om fuxan som ägs av konsoritet Stall Fellowship Racing.

Kvällens V5-rebus blev svårlöst. Så pass svår att ingen lyckades pricka in fem rätt. För fyra rätt betalades 3 453 kronor.

Dramatisk häcklöpning

Slutvinjetten i kvällens inledande häcknovis för hästar som inte segrat mer än en gång blev dramatisk. Too Frisky med Henrik Engblom på ryggen tog hand om kommandot med varvet kvar och såg ut att gå mot seger när han närmade sig det avslutande språnget. Men en rejäl miss gjorde att Engblom föll av hästen och var nära att dra med sig Ali Hope (A Pilroth).

Fine Humor

Incidenten öppnade för några av de bakomvarande hästarna. Efter den sista häcken och fram till mållinjen utkämpade trion Fine Humor (N Lovén), Email (C Roberts) och Ali Hope en lika hård som jämn kamp där målkameran slutligen avslöjade att den förstnämnde hade nosen först.

- Fine Humor bromsade lite över häckarna i början och jag fick säga till honom på skarpen. Sedan var det bara att borra ner huvudet och köra över upploppet, sade Niklas Lovén

USA-importen Fine Humor både ägs och tränas av Satu Tikkaja i Säffle, en av flera tränare runt om i landet som specialiserat sig på hindersport.

Lyckligtvis undkom Henrik Engblom och Too Frisky olyckan utan några allvarliga skador.

Superfly avslutade kvällen

Samtidigt som aftonmörkret så smått började lägga sig över Sävefältet avslutades tävlingsdagen med en järnlöpning över 1 600 meter. Här var det andrahandsfavoriten Superfly som visade sig vara ett snäpp bättre än sina tolv konkurrenter.

Superfly

Under Elione Chaves tog den femårige fuxen över kommandot vid upploppets början och hann sedan dryga ut sin ledning till 3,5 längder innan mållinjen skars.

Stall Kota äger Funambule-sonen, som tränas av Lotta Lien på Angarn och är uppfödd av Lövgrens Chiropraktorklinik.

- Han stod lite på tur för segern idag. I grunden är Superfly en bra häst, men han har nerverna emot sig. Speeden är det inget fel på så länge man håller honom lugn, sade Lotta.

Bakom vinnaren lade Eesti Poeg (I Serry), fältets minst spelade häst, beslag på andraplatsen före Zafir Zaid (F Olsson).

Rätt V4-rad gav 8 136 kronor.

Lägre spel och mindre publik

Bytet från en sedvanlig söndagslunch till en fredagskväll påverkade naturligtvis totalomsättningen rejält. Kvällens omsättning nådde 599 282 kronor, vilket kan jämföras med Jägersros siffra från söndagen den 3 maj; 3 673 235 kronor. Spelet understeg även det belopp som betalades ut till hästägarna; 859 000 kronor. Det dåliga vädret gjorde naturligtvis sitt till. Blott 470 personer följde tävlingarna på plats.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com 
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer