Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hörnbergs Hörna 160219

19 februari 2016

Här får du en rapport från Svensk Galopps VD Ulf Hörnberg.

ulf hörnberg bro park öppet hus square

 

Galoppens År-2016-redan februari

Tiden går verkligen fort! Vi är inne i andra halvan av februari och vi har hunnit fira våra tvåbenta och fyrbenta stjärnor från 2015 vid en välbesökt och trevlig Galoppgala i Malmö den 30 januari. Samma dag höll vi en extra stämma i Svensk Galopp där vi beslutade om några ändringar i stadgarna samt att komplettera vårt strategidokument med ett avsnitt om ungdomsverksamhet. Aktuell strategi och aktuella stadgar kan ni hitta på vår hemsida.

Förutom stämma och fest passade vi på att informera fullmäktige och de tre ägarstyrelserna om vilka målsättningar som vi har satt upp till 2021. Vi ska bli fler och de övergripande målen är att vi ska ha minst 1300 hästar i träning och att vi ska ha minst 1600 startande hästar på våra svenska galoppbanor 2021. Vi har prioriterat att sätta mål och skapa aktiviteter för våra viktigaste kundgrupper Hästägare-Spelare och Publik. Genom att prioritera och fokusera på dessa tror vi att vi kommer att börja växa och bli fler. Sammanfattningsvis blev dagen lyckosam och visade att det finns ett behov att vi träffas någon gång per år och diskuterar hur vi ska utveckla vår fina sport.

När tiden går fort närmar sig också förflyttningen från Täby till Bro Park med stormsteg. Nu är det bara drygt tre månader till vi ska tävla på Bro Park för första gången (1 juni). Det är mycket som återstår innan vi är klara och det innebär att många olika delar måste drivas parallellt. Målet är att ha Bro Park så klart det bara går till invigningen den 19 juni men ni måste alla förstå att helt klar kommer vi inte att vara förrän långt senare. Med ett så här stort projekt finns det givetvis delar där vi är osäkra på när de kommer att vara klara men det finns inget idag som ändrar vår målbild att komma igång i juni.

En konsekvens av flytten från Täby till Bro Park är att vi planerade för något färre tävlingsdagar på våren i denna region. Vi hade ursprungligen räknat med att börja tävla på Bro Park i april och ville då få en mjukstart. När vi sedan beslöt att vara kvar på Täby till och med maj var redan tävlingsdagarna fastställda för året. Det gör att förutsättningarna för de tränare som finns i denna region blir något annorlunda detta år jämfört med andra normala år. Detta är ett exempel, det kommer med säkerhet flera, på att vi måste försöka hantera specifika situationer föranledda av flytten detta år.

Det var styrelsemöte i Svensk Galopp i onsdags, den 17 februari. Mötet hölls i Malmö där vi inledde dagen med att träffa SFK:s styrelse. Det som huvudsakligen diskuterades under våra styrelsers gemensamma stund var SG:s organisation och hur den skulle kunna bli mer koncernliknande. I övrigt var de väsentligaste delarna från mötet följande:
 

• Styrelsen beslöt om reglementsförändringar som ska gälla från 1 april 2016. Information om detta finns på annan plats på hemsidan.
• Styrelsen beslöt att förbjuda flexibla blinkers med start från 1 april 2016. Motivet till detta är en anpassning till de internationella reglerna. Regelverket för detta är presenterat på annan plats på hemsidan.
• Styrelsen beslöt om bemanning och instruktioner för ett antal kommittéer. Det var i detta fall avelsråd, reglements- och licens/utbildningskommittéerna. Vår sportchef, Dennis Madsen, fick i uppdrag att ta fram instruktion och bemanning för en sportkommitté.
• Vi gav en första prognos på resultatet för 2015, vi återkommer med information om detta så snart vi har definitiva siffror.
• Vi flyttade det planerade styrelsemötet 27 april till den 17 maj. Orsaken till denna flytt är att de nya stadgarna har förändrat/senarelagt tiderna för att lämna förslag till stämman.
• Nästa styrelsemöte kommer att hållas onsdagen den 16 mars.

Det är en hel del frågor och synpunkter på tävlingsschema och propositioner den kommande säsongen. Det är ganska naturligt att det blir fler frågor ett år när vi beslutat att göra en del förändringar. Vi har ju bestämt att vi ska dra isär klasserna lite tydligare samtidigt som vi vill satsa mer på storloppen och unghästloppen. När man gör en förändring blir det fler frågor, inte minst beroende på att man jämför med hur det såg ut föregående år. Om ni har frågor och/eller önskemål om att få mer information bör ni kontakta Dennis Madsen som gärna kommer till er och går igenom och förklarar varför det ser ut som det gör.

En fråga som har varit het i veckan är hur det kan vara möjligt att vi skrivit ut ett lopp till Täby på söndag där det bara är 5 startande hästar och samtliga kommer från samma tränares stall. Vi kan konstatera att detta lopp skulle vi inte ha släppt och sportavdelningen beklagar det inträffade.

På spelsidan känns det intressant att vi under ett par söndagar kan testa att rida en Supertrio (ATG lägger in 100 tkr i botten på spelet) som placerats in i en direktsändning i TV12 där man livesänder V64 loppen. Det är ju klart intressant om vi senare kan få till något sådant som är veckovis återkommande. Det är ju verkligen en möjlighet för oss att synas mer. Under 2016 har vi inte någon tydlig tävlingsdag men ambitionen för 2017 är att vi ska förändra det och förhoppningsvis kunna göra söndagar till en återkommande dag för galopptävlingar.

Med Vänliga Hälsningar

Ulf

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg