Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hörnbergs Hörna - Vilka glädjande siffror!

7 oktober 2016

Det är oerhört glädjande att vi har ett antal nyckeltal som går i rätt riktning och som visar på att det finns växtkraft för vår fantastiska sport i Sverige. Låt oss hjälpas åt att sprida de positiva signalerna, det är sådana signaler som kan locka nya intressenter till vår sport.

Några månader efter det att vi börjat tävla på Bro Park, väl medvetna om att det finns delar som behöver förbättras och förändras, är det roligt att titta på publiksiffrorna och jämföra med föregående år på Täby. Efter 26 tävlingsdagar på Täby ifjol hade vi en snittpublik per tävlingsdag på 773 personer. Samma siffra i år efter 26 tävlingsdagar (Täby och Bro Park) är 1377 personer. Det är en ökning med 78 %! Vi har många nya besökare och utmaningen för oss är givetvis att vi måste erbjuda en trevlig totalupplevelse för att de ska komma tillbaka fler gånger.

När vi tittar på svenskuppfödda registrerade föl har de ökat med 13 % jämfört med föregående år. Det innebär att siffran för i år är 225 stycken jämfört med 199 föregående år. Den behöver på sikt bli ännu högre för att vi ska öka antalet hästar i träning och till start men signalen är rejält positiv.

Inför auktionen på Tammsvik var signalen att det var många tränare som hade fler potentiella hästägare i ryggen än normalt. Både gamla och nya som ville köpa in sig på en åring. Auktionspriserna gick upp både när man mäter på medelvärde och medianvärde. Detta är signaler som visar på att det finns ett ökat intresse att bli hästägare hos oss. Priserna var även höga på de svenskfödda hästarna på den danska auktionen.

Slutligen kan vi också konstatera att spelet har varit positivt på våra DD-dagar, de dagar där galoppen är huvudbana för spelet. Efter sex genomförda (av totalt 10) var totalspelet upp knappt 20 % jämfört med föregående år.


Styrelsemöte Svensk Galopp

Styrelsen sammaträdde på Bro Park den 29 september.
På styrelsemötet togs bland annat upp:

- Information om det då förestående IFHA mötet i Paris.

- Information om att vi fått en ny kalkyl för att påbörja arbetet med hinderbanorna på Bro Park. Kalkylen landar på storleksordningen 13 mkr vilket gör att styrelsens beslut från i våras om att invänta finansiering kvarstår. Jag kommer att återkomma till finansiering och likviditet under ekonomi på annan plats.

- Information om hur statusen är efter rånet på Bro Park. Vi hade tidigare, tillsammans med ATG, beslutat att genomföra två tävlingsdagar utan kontantspel. Det försöket har nu genomförts och utfallet ska nu utvärderas.

- Ekonomi preliminärt utfall augusti samt preliminär prognos avseende 2016 samt diverse diskussioner om budget 2017. Jag kommer att återkomma till ekonomin på annan plats.

- Uppföljning av den aktivitetslista som styrelsen fastställde i augusti.

- Organisationen Svensk Galopp ur ett helhetsperspektiv. Här diskuterades bland annat det pågående arbetet med att integrera SFK i koncernen, behovet att fortsätta verkställa intentionerna i Håkan Birger motionen samt förstudien om hur vi fortsatt ska utveckla galoppen i Skåne.

- Ett förslag till regelverk om hur Svensk Galopps personal får/kan vara engagerade i sporten. Styrelsens beslut kommer att kommuniceras senare, först ska det provtryckas med tränarföreningen på Bro Park. Orsaken till att vi börjar med informationen till tränarna på Bro Park är att föreningen hade skrivit en skrivelse till styrelsen om detta.

- Planering och beslut inför höststämma och förtroenderåd (rådslag) som kommer att hållas på Tammsvik den 22-23 oktober. Kallelse och dagordning och förslag har skickats ut till berörda den 30 september.

- Beslut om att börja använda en molnetbaserad styrelseportal för att underlätta
styrelsearbetet.

- Vi diskuterade SÄBA (Säker bana). Detta är ett arbete som vi gör tillsammans med ATG och Svensk Travsport. Det håller på att tas fram ett uppdaterat regelverk som kommer att komma upp för beslut på nästa styrelsemöte den 22 oktober.

- Vi hade en lång diskussion om galoppens tävlingskalender kopplat till vilka spelkoncept som ska finnas på våra dagar. Det är viktigt att vi behåller och helst stärker vår spelportfölj för framtiden. Det är extra viktigt att vi börjar positionera oss för vilken väg vi ska välja när markanden sannolikt omregleras från och med 2019. Detta är något vi kommer att beröra och diskutera på förtroenderådet om ett par veckor.

Nästa styrelsemöte i SG kommer att hållas den 22 oktober.


Ekonomi


2016 har varit ett besvärligt år att budgetera eftersom det innehåller så många ovanliga aktiviteter. Hur mycket kommer det att kosta att tömma Täby? Vad kostar dubbeldriften? Vad tillkommer det för engångskostander för driften i samband med inflyttning Bro Park etc. etc.? Vi beslutade om en budget strax under -10 mkr för detta år. Vi kommer att göra en rejäl genomgång av utfall och prognos för 2016 på höststämman om ett par veckor.

Samtidigt har vi påbörjat arbetet med budget 2017. På den extra stämman i Malmö i januari i år visade jag en bild där jag förutspådde ett resultat på ca -20 mkr för 2017. Bakgrund till denna siffra är att vi vet att vi kommer att få +1,5 mkr av ATG men samtidigt har vi fulla avskrivningar för Bro Park, räntekostnader för befintliga lån och en del satsningar vi utlovat till de aktiva. Detta är givetvis en väldigt grov siffra som vi får anledning att återkomma om senare.

I budgetarbetet har vi också med oss de inspel som gjorts tidigare. Det gäller transportbidragens vara eller inte vara men också ett inspel vi fått om högre prissummor i den lägsta klassen.

En annan viktig del 2017 är när Täby kommun kommer att fatta beslut om första detaljplanen för Täby Park. Det ser fortsatt ut som att det kan bli i månadsskiftet mars och april vilket skulle innebära att vi får pengar i juni. Detta är något vi har svårt att påverka nu, vi kan bara hoppas att tidplanen håller inom kommunen. Några månader före beslutet i kommunen kommer vi att, i enlighet med försäljningskontraktet, värdera detaljplanen. Om det inte händer något oförutsett med idag rådande prisbild kommer vi att få en inbetalning som väl täcker de lån vi har att lösa in samtidigt som det kommer att bli en del över. Vi får återkomma med siffror när vi vet mera.

En annan sak som är viktig att få på plats i samband med årets budgetarbete är en mer långsiktig plan för vår verksamhet, det kan bland annat röra sig om en 5 årsplan från respektive enhet som kan summeras till en helhet där det framgår vilka investeringar vi ser framför oss. Vi behöver få en bättre och långsiktigare bild av vad som ligger framför oss både när det gäller kostnader och intäkter.

2018 kommer vi att ha möjlighet att få ekonomin i balans igen eftersom vi till detta år är utlovad en större utbetalning från ATG (+27 mkr).

På höststämman kommer vi att redovisa hur och var resurserna lagts avseende Bro Park. Projektet har inklusive markköp kostat strax under 700 mkr och det är givetvis väldigt viktigt att förklara hur det kan bli den storleksordningen av pengar. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns fortsatta behov av förändring/förbättring och utveckling av området men det måste diskuteras i ett helhetsperspektiv där vi samtidigt tittar på andra behov i Sverige.

Erfarenheterna och uppföljningen av Bro Park är dessutom ett viktigt inspel i den förstudie som pågår avseende framtiden i Skåne. Vi har många bra erfarenheter med oss från Bro Park men givetvis finns det också saker som kunnat göras annorlunda och bättre.

Det finns frågor avseende kostnaderna för Bro Park och likviditeten i Svensk Galopp Ideell Förening som äger fastigheten. Vi kommer givetvis att ta upp detta på stämman. Kort kan man väl försöka beskriva det med att vi i dagsläget inte har några resurser att satsa på större investeringar utan att först hitta ny finansiering.

IFHA

Vi har skrivit om detta på annan plats på hemsidan. Jag vill bara understyrka att det var en intressant konferens i Paris där frågor om hästägande och hästen efter karriären var väsentliga.

Avseende hästägande presenterade Irland resultatet från en hästägarenkät de genomfört. Jag kommer att använda delar av det materialet på förtroenderådet. Det framgick också med all tydlighet (från de flesta länderna) att det är delägande koncept som ökar på bekostnad av enskilt ägande.

En sista reflektion var att det är Hästägare-Publik och Spelare som man valt att bygga strategierna runt, precis på det sätt vi gjort. Vad vi nu har att åstadkomma är tydligare aktiviteter inom varje område.

Med vänliga hälsningar
Ulf Hörnberg


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Möte dreamstime_s_224813480.jpeg
Möte dreamstime_s_224813480.jpeg

Vid två tillfällen de senaste två veckorna har ledamöterna i Svensk Galopps fullmäktige samlats för att behandla de återstående punkter som ajournerats i samband med årsstämman den 8 juni. Punkterna gällande fastställande av resultat- och balansräkning, samt vinstdisposition antogs den 8 juli. Veckan därpå beviljades styrelsen även ansvarsfrihet för 2023. Läs mer

En otäck olycka inträffade på Jägersro Galopp i söndags när startboxarna gick sönder under förflyttning på banan. En person, vår mångåriga startboxmedarbetare Erik, skadades i olyckan.

Vi är mycket glada att kunna meddela att Erik klarade sig med lindrigare skador än vad vi först befarade. Efter tre nätter på sjukhuset har han nu fått komma hem.

Vi önskar Erik en snabb och fullständig återhämtning! Erik är en ovärderlig medlem av vårt team och vi hoppas snart få se honom på Jägersro igen.

Inga hästar var i närheten av startboxarna vid olyckan.

Björn Nilsson SG
Björn Nilsson SG

Svensk Galopps styrelse har utsett Björn Nilsson till ny vd för Svensk Galopp AB. Läs mer