Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
BP22APRIL2020_05.jpg

Länkar och information om den nya djurhälsolagen (AHL)

25 februari 2021 08:58

Den 21 april träder EU:s nya Animal Health Law i kraft. Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i AHL. Här finns länkar och mer information om den nya lagen.

AHL står för Animal Health Law och är ett samlingsnamn för den nya djurhälsoförordning som beslutades i EU 2016. Den nya förordningen är som en ramlagstiftning för djurhälsoområdet. Den kommer att ersätta många nuvarande bestämmelser, regler och beslut i Sverige.

Den nya förordningen ska tillämpas fullt ut fem år efter att den trätt ikraft, vilket blir i april 2021. Jordbruksverket arbetar just nu med att ta fram de svenska föreskrifter som ska komplettera AHL.

Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i AHL.

Arbetet är ännu inte klart men här finns länkar till information om hur de nya reglerna kan komma att påverka hästhållare.

Jordbruksverkets informationssidor om AHL

På Jordbruksverkets hemsida finns information om vad AHL innebär. Sidorna uppdateras löpande med den senaste informationen.

Jordbruksverket: En ny djurhälsoförordning (AHL) 
Här hittar du information från det projekt på Jordbruksverket som arbetar med det nya regelverket. Den här sidan handlar om alla djur.

Jordbruksverket: Hästar och hästdjur (AHL)
På den här sidan får du förhandsinformation om hur de nya reglerna kan komma att påverka hästhållare.

Webbutbildning om AHL

Jordbruksverket erbjuder en webbutbildning om AHL. Den tar drygt en timme att genomföra. I utbildningen får du bekanta dig med djurhälsoförordningen och gå igenom dess uppbyggnad och innehåll. Tanken är att webbutbildningen ska underlätta för dig som behöver läsa in dig på den nya förordningen.

"Den svenska kompletterande lagstiftningen kommer att vara uppbyggd efter samma struktur som AHL. Därför är det bra för alla som arbetar med frågorna, både internt och externt att tidigt få kunskap om strukturen. Förhoppningsvis har du fått en god överblick av och kunskap om AHL efter att du gått igenom webbutbildningen och känner dig mer förberedd i din roll inför införandet", säger Sofia Wessman, projektledare för AHL-projektet hos Jordbruksverket.

Jordbruksverket: webbutbildning om AHL

Intervjuer med Anna Sundin, projektledare hos HNS

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har gjort två intervjuer med Anna Sundin (tidigare Lundberg) som är projektledare för AHL-projektet. I intervjuerna berättar hon om hästnäringens gemensamma arbete och vad som är aktuellt.

HNS, 1 december 2020: Hästnäringens gemensamma arbete med djurhälsoförordningen (AHL) – vad är aktuellt?

HNS, 6 juni 2020: Anna Lundberg leder hästnäringens gemensamma arbete inför den nya djurhälsoförordningen

HNS, 19 februari 2021: En ny djurhälsoförordning (AHL)

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer