Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Inspirerande ponnygaloppläger på Täby

11 september 2013

I onsdags avslutades ett 2,5 dagars ponnygaloppläger på Täby Galopp. Det blev intensiva men mycket givande dagar och de 17 deltagarna var mycket nöjda och glada!

Ponny_lagerGruppbild på alla deltagarna på årets ponnygaloppläger på Täby Galopp.

Lägret började i måndags då deltagarna var med på den vanliga måndagsträningen på kvällen. Då träningen var avklarad och ponnyerna utfodrade var det dags för middag och sömn i Ponnygaloppstugan. Tea och Julias mammor Marie och Bettan var ansvariga under natten som avlöpte väl utan incidenter även om gänget somnade ganska sent.

Tisdagen inleddes med frukost och sedan var det dags för ett besök i Caroline Malmborgs stall. Vi fick, förutom att träffa tränaren, hästarna och personalen, även titta lite på galopphästens utrustning och foder. Vi fick även träffa championjockey Per Anders Gråberg som berättade lite om sig själv och svarade på de frågor som ställdes av gruppen. Några ville även ha PA:s autograf och det var ju självklart inga problem!

Ponny_lager2PA Gråberg berättar om sitt liv som jockey.

Sedan var det dags för filmvisning där vi tittade på en film från Ung Galopps besök hos Sir Michael Prescott. Han berättar hur hästar tänker och att hela hans anläggning är anpassad efter hästarnas behov och sätt att tänka. Efter det var det teori med jockey Ninni Westerlund där hon gick igenom jockeyns position och balans på hästen. Förmiddagens teoripass avslutades med träning för Ninni på Plastic Wonder och balans och styrketräning med Colin Rayner.

Efter lunchen var det äntligen dags för ridning! Att få 17 ponnyer uppsadlade och lika många ungdomar klara med rätt utrustning är ett projekt i sig men det gick över förväntan bra. Sedan begav sig gruppen ner till banan med Ninni i täten på C-ponnyn Joy. Alla var jätteduktiga och kämpade väl och för flera av deltagarna var det här lägret en första introduktion till ponnygaloppen.

Ponny_lager_ridningSkritt genom skogen på väg ner till stora banan. De största först och de minsta avslutar truppen!

Då ponnyerna var tvättade och omskötta var det dags för ytterligare träning på Plastic Wonder. Sedan hade vi förmånen att få hit veterinär Ulrika Rockström som under en timme berättade och visade om hästens anatomi, visitering och om olika saker som kan vara bra att kunna som hästägare. Hon tyckte att alla stall borde ha ett stetoskop så att man kan lyssna efter tarmljud vid misstänkt kolik och som hjälpmedel att ta hästens puls. Mycket intressant!

Kvällen avslutades med brännboll, grill och filmvisning. Skaran förflyttades till Ascotrummet för logi och denna natt var det Annica och Nettan som ställde upp som vakter. Även Cicci sov över och enligt uppgift var det inte tyst förrän efter midnatt.

Upp med tuppen på onsdagen för frukost och mockning. Sedan var det dags för nästan 1,5 timmes ridpass uppe i hindergården. Här var det hård drillning av sits och balans och det var ett ganska trött gäng som skrittade tillbaka till stallet. Men ingen rast och ro här utan direkt upp till Plastic Wonder igen för ytterligare ett pass under ledning av Ninni. Bananer och dricka intogs vilket gav lite förnyade krafter.

Plastic_WonderPlastic Wonder-träning under ledning av Ninni Westerlund.

Sedan drog lunchtävlingarna igång. Vi gjorde en liten ”bakom kulisserna” där vi besökte speakertornet, gick till startboxarna, tittade i ledvolten och såg ett lopp en bit upp på upploppet. Vi hade tur att Greenday (min familjs häst) vann så hela lägret fick fira segern genom att skåla i äppelbubbel i baren vid banan! Efter lopp 5 gick hela lägret ner till vinnarcirkeln och några blev intervjuade av Eva Idemar vilket var en kul bonus på dagen!

Lägret avslutades med att deltagarna gjorde sina ponnyer extra fina till den träningstävling som reds efter det sista ordinarie loppet. Tea Skippari hade gjort Angel Chimell så fin att hon fick första pris och sedan fick Liloo Rygaard /Linquin och Julia Blom/Macarena dela på andraplatsen. Grattis tjejer!

Ponny_lager_banaTitt på nedstartsgaloppen på lunchens tävlingar.

Träningstävlingen avlöpte väl och vi fick se några spännande ”upploppsstrider” där deltagarna var i stort sett samtidigt över mållinjen. Även om träningstävlingarna inte är riktiga tävlingar utan alla deltagare får varsin likadan rosett så vill ju alla komma först och det blir lite tävlingskänsla i alla fallJ

Det var ett mycket nöjt men trött gäng som lastade på sina ponnyer på transporten och begav sig hemåt på onsdagskvällen. Alla var mycket nöjda och flera sa att detta var det bästa läger de någonsin varit på. Ett gott betyg som gör att vi redan nu planerar för att göra nästa års läger ännu bättre!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

AngelikaBerg.jpg
AngelikaBerg.jpg

2024 blev Angelika Berg den segerrikaste lärlingen i Sverige och hon etablerade sig som professionell jockey. Men utan sina år inom ponnygaloppen hade hon aldrig tagit plats bland Sveriges segerrikaste ryttare. Läs mer

DSC_0324
DSC_0324

Ponnygaloppsäsongen i Sverige är slut för i år och i samband med den sista dagen blev det klart vilka som blev årets champions. Här ser ni vilka som blev årets champions nationellt och per kategori. Priserna delas ut på vårens kick off:er på galoppbanorna. Stort grattis till årets champions! Läs mer

Elin Hedman Pisa
Elin Hedman Pisa

Sverige har gjort en enastående insats i världscupen Fegentri World Championship 2024. Med segrar i damserien, hinderserien och juniorserien tog de svenska ryttarna hem tre av tre möjliga titlar – det bästa resultatet någonsin för den svenska galoppen! Läs mer