Ivan Sjöberg med hästar TOP 2

Ivan Sjöberg: Utan en stark svensk uppfödning dör sporten

5 juni 2024 17:48

Ivan Sjöberg är lång och reslig, står stadigt. Det är bra, för det har varit motvind för de svenska uppfödarna under en rad år och Ivan, som driver det framgångsrika stuteriet Rävdansen, är bekymrad.

Det här skulle vara en positiv och stärkande artikel, en del i det projekt som Svensk Galopp startat för att stötta och ge en positiv bild av den svenskuppfödda hästen och lyfta fram uppfödarna.

För det finns ju så mycket positivt.

  • Espen Hill fick Bro Park att gå ”bananas” när han vann Stockholm Cup International (Gr3) tillsammans med sin tränare Madeleine Smith. Espen Hill är svensk, uppfödd av Katarina Jacobson.
  • Ayani fick Jägersro att jubla när han vann Svenskt Derby. Och som de flesta känner till är det Benny Andersson som är både ägare och uppfödare. Ännu mera svenskt alltså.

Och främst i raden, år efter år, bland de svenska uppfödarna står Ivan och Berit Sjöberg på Rävdansens Stuteri.

År efter år plockar de fram elithästar, både från den egna uppfödningen och från de hästar som föds på stuteriet. Vi kikade i statistiken och fann:

  • Hästar födda på Rävdansen har tjänat över 100 miljoner kronor.
  • Över 30 miljonärer har fötts på stuteriet. Den senaste heter Little Arabella (missa inte den trevliga filmen om henne) och hon startar som en av favoriterna i Bloomers’ Vase (L) vid Bro Parks storloppsdag på söndag. Vi kan också tipsa om att ni ska hålla ögonen på Chelsea Morning, ett ungt sto som ännu inte vunnit lopp men det lär inte dröja länge innan hon står i en vinnarcirkel.

Vi måste i alla fall fråga Ivan vilken som är stjärnornas stjärna bland de som fötts upp på Rävdansen?

– (tystnad) Songline, Iron Butterfly. Nej, det får bli Songline. Uppfödd på Rävdansen av Åkerkullen.

Sjöberg prisskåp

Rävdansen Stuteri har tagit otaliga uppfödarchampionat genom åren. Som pryder sin plats hemma i prisskåpet.

Färre födda föl

Att vara uppfödare av galopphästar är snudd på lika långsiktigt som en femårsplan. Ivan och Berit har precis tagit hand om årets föl, betäckningarna är igång. Men när vi undrar om hur många föl det blev i år suckar Ivan:

– 16. Normalt har vi haft 25–30, men vi har fått dra ner.

Marknaden avvaktar, som det så fint heter. Fritt översatt betyder det att de svenska uppfödarna har svårt att få sina hästar sålda. I runda slängar behöver Ivan få upp mot 150 000 kronor för sina uppfödningar på de kommande auktionerna för att han ska få sina kostnader täckta. Så var det inte ifjol.

– Nej, jag är väl snart Sveriges största hästägare. Vi fick helt enkelt inte alla hästar sålda utan har en del kvar som nu finns i träning. Vi försöker i alla fall bli av med hingstarna, för om vi behåller ett sto kanske vi kan använda henne i avel efter en lyckad tävlingskarriär.

Ivan slåss för den svenska uppfödningen, vet mycket väl att en del av åsikterna är tuffa:

– Om inte Svensk Galopp stoppar möjligheten att köpa färdiga utländska tvååringar i april på auktionerna i Europa, och anmäla de hästarna till derbyserien, så har vi ingen chans. Då är vi snart under 100 födda föl per år i Sverige. De som har pengar chansar inte och köper en ”lott” på en åringsauktion, om de kan se färdiga hästar galoppera 400 meter och på så sätt få ett bättre underlag innan köp.

Ivan Sjöberg 3

Snart under 100

I år kommer det att födas cirka 120 svenska fullblod, Ivan varnar för att det kan bli under 100 nästa år.

– Var ska vi få hästar till löpen från? Har vi inte några hästar blir det inte några löp och då har vi inte längre någon sport.

Ivan Sjöberg är givetvis på plats på Bro Park på söndag, precis som alltid är han noga med att följa sina uppfödningar. Han har också fått namnge en löpning (Lopp 2 Rävdansens Stuteri Open Handicap) och han älskar verkligen sin sport och sina uppfödningar.

– Just att hästarna går så bra, har sådana framgångar, ger oss energi att fortsätta, säger han till sist. För vi föder upp bra hästar.

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer