Klassiska ägarfärger kan vinna Svenskt Derby för tredje gången
11 juli 2024 11:12
Svenskt Derby är tradition. Stall Zada är också tradition. 1941, mitt under brinnande världskrig, registrerades de klassiska tävlingsfärgerna rödblå, randig och röd mössa. På söndag kan Masters Call ge Stall Zada den tredje vinsten i Svenskt Derby.
– Jag har sagt till tränaren [Lennart Reuterskiöld Jr] att det viktigaste är att han går ut i ett löp där han har chans att hävda sig. Men Lennart säger att han är bra, förklarar Malcolm Briem som tillsammans med hustrun Catarina är tredje generationen bakom Stall Zada.
Om vi tar en kort historielektion så introducerades dressen 1941, men då hette det bara Zada. Bakom Zada stod då Knut Edstrand (konsul och företagare) tillsammans med sin bror. Inför den första starten i Svenskt Derby 1943 ändrades namnet till Stall Zada och den första Derbyhästen hette Mirakel. Nu blev det inte något mirakel utan en åttondeplats. Året efter blev det seger i Svenskt Derby med Skirner.
– Faktum är att min far som var kavalleriryttare har ridit Derbyvinnaren från 1944, berättar Malcolm när vi undrar om hans hästbakgrund.
Knut Edstrand drev stall Zada fram till sin död i mitten av 60–talet då dottern Marianne tog över. Marianne hette då Andrén sedan hon gift sig med Charles Andrén och de förde stallnamnet vidare och nådde en höjdpunkt 2013 då Hurricane Red vann Svenskt Derby.
– Vi har en bra häst i Masters Call, säger Malcolm Briem. Men någon Hurricane Red är det inte. Han var nog unik.
En utstrålning och vinnarskalle som få
Stall Zadas Hurricane Red är en av de absolut främsta hästarna vi haft på Jägersro, med en utstrålning, skönhet och vinnarskalle som få. Tack vare en donation från Marianne Andrén kan vi också njuta av söndagens tävlingar från Hurricane Red bar på söndag. Missa inte heller att titta på den lilla statyn i de klassiska tävlingsfärgerna som står på terassen.
När Marianne Andrén avled vintern 2023 så var det dottern Catarina och svärsonen Malcolm som tog över Stall Zada och driver det vidare i precis samma anda.
– Vi försöker vara på plats så ofta vi kan, men det är ju tränaren som bestämmer matchningen så det kan bli lite snabba ryck ibland.
Givetvis är Malcolm och Catarina på plats både lördag och söndag. På lördag för att heja på Tin Win (Derbyfyra när det begav sig) och på söndag för att känna atmosfären och kittlingen av att ha en häst i Svenskt Derby.
– Det ska bli jättespännande. Jag tror väl inte att han vinna, även om Lennart säger att han är bra. Men jag hoppas att han gör ett bra löp och att bästa hästen vinner. Och man ska inte glömma att Masters Call är orutinerad och har bara löpt tre gånger [en seger och två andraplatser].
Vi får kolla med tränaren Lennart Reuterskiöld vad han säger om Masters Call?
– Han är en av mina tre hästar i Derbyt [Morradi och Zidane är de andra två] och alla tre har bra form. Ingen av dem har gjort något fel så här långt och jag har svårt att sära på dem, vem som är bäst.
Malcolm och Catarina är fast övertygade om att fortsätta att satsa på galopphästar, bara det blir en färdig lösning för den skånska galoppen.
– Vi ska inte ha många hästar, men någon ny varje år. Det är jättespännande med en ny ung häst och se hur den utvecklas.
Även hästintresset funnits länge och framgångarna för Stall Zada varit stora är Malcolm ödmjuk inför eventuella hästköp.
– Vi överlåter till tränaren att hitta hästarna.
Och den taktiken har ju gått bra i över 80 år.