Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
BP22APRIL2020_05.jpg

Kommentar till omarbetat ställningstagande om moms

20 april 2021 13:23

Skatteverket har nyligen publicerat en omarbetning av ett ställningstagande om beskattningsbar person. Svensk Galopp har tillsammans med Svensk Travsport och LRF Häst sedan en tid tillbaka varit starkt engagerade i att påverka för en rimlig tillämpning av situationen för hästverksamheter i det ställningstagandet. Här beskriver vi vad det nya ställningstagandet innebär.

Vad som kommer att ske som ett resultat av det nya ställningstagandet, är dock inget som är känt i dagsläget, men för dig som tävlar med hästar är detta bra information att känna till. Begreppet beskattningsbar person finns i momsbeskattningen och endast den som är beskattningsbar person kan vara med i momssystemet och därmed få tillbaka ingående moms. En beskattningsbar person är en person som bedriver ekonomisk verksamhet och inte en privat verksamhet.

Skatteverket uttalar i det ändrade ställningstagandet att en hästägares verksamhet som endast består i att ställa upp i tävlingar inte är en ekonomisk verksamhet, utan utgör en privat användning av hästen. Vi håller inte med att en sådan generell bedömning är möjlig. Det kan finnas en risk att dessa hästägare inte i framtiden får registrering till moms och därför kan komma att ”slängas ut ur” momssystemet. Det är dock oklart hur Skatteverket kommer att agera.

Den hästägare som utför andra tjänster utöver tävlandet med hästen ska inte automatiskt få en sådan bedömning utan då anser Skatteverket att en helhetsbedömning ska göras och aktiviteter som har samband med tävlingsverksamheten ska påverka bedömningen. Som exempel nämner Skatteverket hästägare som bedriver avel och uppfödning av sådana tävlingshästar. Det vi från branschen också hävdat är att träning och tävling är väsentligt för vidareförädling av hästarna inför en framtida försäljning.

En ekonomisk verksamhet kännetecknas av ett syfte att fortlöpande vinna intäkter. Inom svensk trav- och galoppsport betalar tävlingsarrangören till hästägare som låter hästar delta i ett lopp en s.k. prispeng. Denna prispeng består dels av en fast ersättning om lägst 500 kr för varje häst som tävlar, dels av ytterligare belopp som betalas till ägarna av de hästar som placerar sig bäst i loppet. Det kan understrykas att båda delarna av prispengarna utgår ifrån samma prestation dvs. tävlande med hästen i ett lopp.

Vår högsta skattedomstol har i HFD 2019 ref. 68 bedömt att den garanterade prispengen utgör momspliktig omsättning, som grund är därför tävlingsverksamhet med hästar en momspliktig verksamhet. Även om den momspliktiga verksamheten är liten, är det en ekonomisk verksamhet och man är en beskattningsbar person. Det har vi från branschen gång på gång starkt fört fram till Skatteverket, som dock inte vill ändra sig.

Det vi från branschen anser fortfarande ska gälla, är de omständigheter som beskrivs i ett tidigare ställningstagande från Skatteverket från 2015. Där förde man fram objektiva omständigheter för att en hästägare ska bedriva ekonomisk verksamhet inom trav- och galoppsport. Med dagens förhållanden:

  1. hästen ska vara lämplig för tävling,
  2. registrerad hos Svensk Travsport eller Svensk galopp och
  3. tränas av licensierad tränare.

Det finns inget nytt i rättspraxis som medför en ändring av dessa principer. Att HFD ansett att en del av prispengarna för tävlingar inte utgör omsättning vid momsbeskattning, kan inte heller påverka bedömningen menar vi från branschens organisationer.

Vi vet ännu inte hur Skatteverket kommer att agera mot hästverksamhet med trav- och galopphästar avseende det omarbetade ställningstagandet. Den som i framtiden inte får registrera sig för moms respektive får en förfrågan där det omarbetade ställningstagandet åberopas, ska inte nöja sig med det. Om Skatteverket nekar dig som vill starta verksamhet med häst momsregistrering, eller ifrågasätter en befintlig momsregistrering, med hänvisning till nu aktuellt ställningstagande kommer vi att bistå med vissa standardiserade texter för överklagande.

För att du som är intresserad av att veta mera om ställningstagandets innehåll, och hur vi från branschen arbetat med frågan, ser vi just nu över möjligheten att anordna digitala informationstillfällen om detta.

Vi återkommer med information om detta snarast möjligt.

Skatteverkets ställningstagande: Beskattningsbar person – gränsdragning mellan ekonomisk verksamhet och privat verksamhet, mervärdesskatt

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg