Lär dig mer om EUs nya djurhälsoförordning (AHL)

5 oktober 2020

Den 21 april 2021 träder EUs nya djurhälsoförordning AHL i kraft. Inom AHL-projektet har vi nu tagit fram en webbutbildning för alla som har behov av att lära sig mer om förordningens uppbyggnad och innehåll.

I AHL-projektet ser vi över och anpassar våra föreskrifter inom hela djurhälso- och smittskyddsområdet. Djurhälsoförordningen kommer att ersätta många av våra nuvarande bestämmelser, regler och beslut och på Jordbruksverket. Därför behöver vi sprida information om det nya regelverket till berörda målgrupper.

Bekanta dig med AHL: s struktur i den nya webbutbildningen

Genom att gå webbutbildningen, som tar drygt en timme att genomföra, får du bekanta dig med djurhälsoförordningen och gå igenom dess uppbyggnad och innehåll. Tanken är att webbutbildningen ska underlätta för dig som behöver läsa in dig på den nya förordningen. 

"Den svenska kompletterande lagstiftningen kommer att vara uppbyggd efter samma struktur som AHL. Därför är det bra för alla som arbetar med frågorna, både internt och externt att tidigt få kunskap om strukturen. Förhoppningsvis har du fått en god överblick av och kunskap om AHL efter att du gått igenom webbutbildningen och känner dig mer förberedd i din roll inför införandet", säger Sofia Wessman, projektledare för AHL-projektet hos Jordbruksverket.

Du hittar mer information om projektet och webbutbildningen på Jordbruksverkets webbsida: www.jordbruksverket.se/ahl

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Den generella karenstiden för antibiotika vid tävling förlängs från minst 8 dygn till minst 14 dygn från den 1 februari 2025. Undantaget för lokalbehandling med läkemedel innehållande antibiotikasubstanserna kloramfenikol, fusidinsyra eller klortetracyklin är oförändrat och dessa har fortsatt minst 96 timmars karenstid för tävling.

Det är NEMAC (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) som har beslutat om denna förlängning. Bakgrunden är bland annat att val av antibiotikum ska ske enligt Läkemedelsverkets rekommendationer och inte utifrån hur lång karenstiden för tävling är. I dagsläget ses en generell nordisk och europeisk ökning i bruket av vissa antimikrobiella läkemedel som inte primärt ska användas som förstahandsval. Hästar som bedöms så sjuka att de av veterinär ordineras allmänbehandling med antibiotika ska, innan de åter kan anses vara i tävlingsmässigt skick, få tillräcklig tid för att återhämta sig.

Förlängningen innebär ingen förändring för läkemedel som innehåller bensylpenicillinprokain, som redan tidigare haft minst 14 dygns tävlingskarens. De läkemedel som berörs som är inregistrerade för häst i Sverige eller annat skandinaviskt land är sådana som innehåller bensylpenicillin, gentamicin, oxitetracyklin samt trimetoprim i kombination med sulfadiazin eller sulfadoxin.

En reviderad version av Karenstids- och förbudslistan kommer att publiceras i januari 2025.

Dont Stop Believin

25 november 2024 | Nyhet

Förnyelse av licenser inför 2025

Dont Stop Believin

De som inte önskar förnyad licens för perioden 1 mars 2025 - 28 februari 2026, eller vill ändra status på licensen, ombeds meddela detta till Svensk Galopp senast den 31 januari 2025. Du som behöver lämna in nytt läkarintyg blir kontaktad av oss via mail. Ny hälsodeklaration för 2025 är obligatorisk för alla ryttare. Läs mer

Höstfärger_30September2020_02
Höstfärger_30September2020_02

Nu är det dags att anmäla sig till höstens kurser! Vi erbjuder en rad intressanta utbildningsdagar och utbildningar under hösten, bland annat en introduktionskurs, amatörtränarkurs, ryttarlicenskurs och utbildningsdagar. Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet inom galoppsporten finns det något för dig. Läs mer