Lennart Jr Reuterskiöld: "Du får bara en enda chans och då måste allt klaffa."
29 juni 2024 10:27
Svenskt Derby är det finaste du kan vinna. Det tycker uppfödare, ägare, tränare – ja, de allra flesta inom galoppsporten. Den 14:e juli avgörs Svenskt Derby på Jägersro och fortfarande lever drömmen för många att få den där magiska vinsten. Men vad är det som gör Svenskt Derby så unik?
– För mig är de det finaste du kan vinna. Framför allt för att det är så svårt. Du får bara en enda chans och då måste allt klaffa.
Lennart Reuterskiöld J:r vet vad han pratar han. Han har både vunnit och förlorat Svenskt Derby. Och för honom har förberedelserna pågått länge. Veckorna som är kvar är egentligen bara själva upploppet. Men det kan vara plågsamma veckor.
– Det är aldrig lätt att säga till en ägare som drömmer om Derbyt att det kanske inte passar för hans häst. Jag har varit med länge och har en stor erfarenhet, men det samtalet är aldrig lätt. Sen är jag lyckligt lottad som byggt upp en stabil kundkrets som varit med länge. Det är lättare att ge ett sådant besked till en ”rutinerad” hästägare.
Magin med Derbyt
När vi träffas i den relativa svalkan i Lennarts utestall (på stallbacken är det upp mot 30 grader varmt) resonerar vi mycket kring Svenskt Derby och magin.
– I början av karriären var jag väl mer naiv och tyckte att är vi bara med så har vi chansen. Visst är det fortfarande så, men jag ser ingen anledning att vara med i Svenskt Derby bara för att vara med. Det kan bli så fel.
Om vi listar vad som gör Svenskt Derby så magiskt då:
- Hästarna får bara en enda chans.
- Traditionen är så lång.
- Det är festernas fest kring Derbyt och vinnarna får verkligen stå i centrum.
- Förarbetet är så långt. Det börjar redan när uppfödarna väljer hingst till sitt sto. Vi pratar minst fyra år.
– Det krävs också så mycket för att det ska kunna bli seger, allt måste stämma. Du ska ha en bra häst i form, du ska ha en bra ryttare och du får inte ha otur.
Egentligen räcker det med att stallet drabbas av en infektion för att hela den långa satsningen ska gå åt skogen. Lennart fyller i:
– Du vet inte hur mycket som kan gå fel. En hovböld, hästen kan bli sömstucken, ett insektsbett. Det finns så mycket som kan spoliera en Derbystart. Vi som varit med ett tag vet det. Du får inte drabbats av några set-backs, det finns inte tid för det.
Lennart tar Ami de Vega som ett exempel.
– Det är kanske Skandinaviens bästa häst just nu, men han lyckades inte vinna Svenskt Derby [slutade trea bakom Ayani och Cotton Eye Joe]. Sen fick han vinna det norska Derbyt.
Om vi nu står där på Derbydagen, stallets Derbyhäst/Derbyhästar är i form. Då ”tvingas” Lennart lämna över ansvaret till någon annan, en jockey som ska slutföra det långa förarbetet.
– Visst är det nervöst, men har vi en bra häst som är väl förberedd och med en bra ”pilot” så har vi gjort allt vi kan. Sen är det nog så att jag alltid är nervös när hästarna tävlar.
Många frågetecken
Men ett par veckor kvar till Svenskt Derby finns det fortfarande frågetecken kring startlistan. Vem går till Consolation, vem går till Malmö Stads Pris (den kortare varianten av Svenskt Derby) eller vem står över helt och får gå mot det danska Derbyt på gräs eller kanske mot Oaks.
– Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska matcha mina hästar. Jag har några samtal kvar med ägarna och jag måste fundera lite till. Det gäller ju att få ut maximalt.
Och när allt är över, där på seneftermiddagen den 14:e juli gäller det också att vara kall. Det k a n ju slumpa sig så att en av Lennarts hästar har vunnit Svenskt Derby, men en annan – med en lika förhoppningsfull ägare – har svikit av någon anledning.
– Det gäller att ha respekt för alla.
För den enda chansen att vinna Svenskt Derby är då över.