Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ljungstorps Gård visade upp Center Divider

2 juli 2013

I söndags trotsade ett 50-tal skånska galoppentusiaster vintervädret och begav sig ut på den traditionella hingstvisningen. Christer och Mathias Schildt på Ljungstorps Gård visade tre hingstar med nyförvärvet Center Divider som russinet i kakan. På Tranberga Gård presenterade Eva CS Pettersson avelskometen Helsinki.

Center DividerCenter Divider gör avelsdebut efter en framgångsrik tävlingskarriär i Nordamerika.

Ljungstorps Gårds hingstvisning på Sextorps Slott i mellersta Skåne är en tradition som nu sträcker sig många år bakåt i tiden. Som vanligt bjöds besökarna på varm soppa och andra godsaker i stallgången innan de tre hingstarna presenterades.

Intressantast i årets laguppställning är naturligtvis nyförvärvet Center Divider, som gör avdelsdebut 2013. Med sin fina härstamning och gedigna meriter från de nordamerikanska kapplöpningsbanorna kommer Center Divider att bli ett spännande tillskott i den svenska fullblodsaveln.

Att Giant’s Causeway-sonen hamnade i Sverige var egentligen en ren slump. Efter en stark femårssäsong som bland annat resulterade i en andraplats i Grade 1-löpningen Man o’War Stakes såldes hingsten till nya intressenter. Tanken var att han skulle fortsätta sin tävlingskarriär i Australien, men en gaffelbandsskada satte dessvärre stopp på planerna.

 

Via sina internationella kontakter fick Ljungstorp Gård reda på att Center Dividers ägare avsåg att sätta sitt nyförvärv i avel och sedan ett par veckor tillbaka står hingsten uppstallad på Sextorps Slott i Skåne.

Center Divider presenterades i ett riktigt fint skick och det gick inte att ta miste på att hästen gjorde sin sista start så sent som för två månader sedan.

För de stoägare som är intresserade av att använda Center Divider i år meddelar Ljungstorps Gård att betäckningsavgiften är 1 700 Euro.

På Sextorps Slott visades även Swing That Cat och Nobileo. Den förstnämnde behöver säkert ingen närmare presentation för dem som följt den svenska galoppsporten de senaste fem åren. Swing That Cat vann Svenskt Derby 2008 och debuterade i aveln 2011. Förra året betäckte han 13 ston och hamnade därmed på en sjundeplats i den nationella betäckningsstatistiken.

Ägare Bengt Thomasson sparar inte på superlativen han talar sig varm för Cat Thief-sonen, som i Fredrik Reuterskiölds regi vann fem av sina 16 starter och sprang in drygt 2 miljoner kronor. Swing That Cats mamma Incha (e Nashwan) representerar en mycket stark stolinje som lämnat många stakes-vinnare i USA.

Nobileo gick från sju till endast ett betäckt sto ifjol, vilket kanske är lite märkligt med tanke på att han är en son till den europeiska avelsgiganten Galileo. Under sin tävlingskarriär tränades Nobileo av Wido Neuroth och lyckades springa in över en miljon kronor på endast sju starter. Nobileos första kull har precis fyllt tre år och gjorde bara ett fåtal starter som tvååringar.

Tidigare på söndagsförmiddagen presenterade Eva CS Pettersson hingsten Helsinki hemma på Tranberga Gård utanför Bara. I tuff konkurrens med bland annat Layman var USA-importen den hingst som betäckte flest ston ifjol. Närmare bestämt 43 stycken.

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer