Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Filia Kalejs 1 sept 2021 i vinnarcirkeln kopia

Per-Anders Gråberg, Filia Kalejs och Malin Roth i vinnarcirkeln på Jägersro Galopp i september 2021.

Malin Roth – en eldsjäl som älskar hästar och galopp

28 april 2023 17:39

På söndag kommer det välkända ekipaget Per-Anders Gråberg och Filia Kalejs ut på hemmabanan Jägersro Galopp. Där har de båda tävlat många gånger. Vid staketet kommer Malin Roth som vanligt att följa loppet – en tränare och uppfödare som brinner för hästar i allmänhet och galoppsporten i synnerhet.

Hon är tränaren och uppfödaren som kom in i galoppen genom att vandra på spännande stigar. Till vardags driver hon sin egen osteopatklinik i Tingsryd som hon har hemma på gården.

– Jag har en hage utanför kliniken som går runt huset. Då ser man hästarna hela dagen, men de som ska föla är larmade ändå. Det är ett italienskt system där sändaren i stallet täcker hela hagen. Larmet går när de börjar öppna sig och är hundraprocentigt. På det sättet så kan de gå i hagen som vanligt, säger Malin Roth och fortsätter:

– För mig som gör så mycket annat också så är det ohållbart och vaka, jag behöver sova när det inte är skarpt läge. Hade jag inte haft kliniken på gården så hade den här verksamheten med både uppfödning och träning varit uteslutet.

Vägen in i galoppsporten

Det här med hästar har alltid varit centralt i Malin Roths liv – minst sagt.

– Jag har ridit sedan jag var åtta år. Jag har fött upp arabhästar innan och hade en polsk arabhingst som även tävlat i galopp som hette Zloty Rog – det var han som väckte passionen till farten. Hästarna hade jag redan. Jag använde honom på egna ston. Han var en bra utställningshingst och fick även en avkomma som startade inom galoppen.

Hon är alltså en uppfödare som inte bara arbetat med den "ena sidan" av uppfödningen utan också varit hingsthållare.

– Jag hade också Bosun’s Watchh stående hos mig en säsong.

Det engelska fullblodsintresset har hon två stora galopp-profiler att tacka för.

– Rolf Parfalk hade Ekohallarna och min pappa arbetade som inköpschef för honom. De blev goda vänner och Rolf sa: "Vi har galopphästar – ni måste pröva de engelska fullbloden!" och på det sättet kom jag i kontakt med Fredrik Reuterskiöld. Jag jobbade där i tre månader – sedan var jag såld! Efter det började jag träna själv och min första häst var Eko Raddison Sas som i min första tränarstart, efter att det blivit lite fel i loppet, var målfotoslagen på en för kort distans.

Revanschen skulle komma året efter då han tog tre segrar. Malin Roth var i många år engagerad i den unika travbanan som mäter 1609 meter där hon anordnade den första ponnygaloppdagen någonsin på Tingsryds travbana. Året då travbanan skulle invigas fick hon på Jägersro under publiksuccén Gentlemannadagen chansen att i vinnarcirkeln bjuda in till fest.

– Då fick jag läget att bjuda in alla till Tingsryd i vinnarcirkeln. Det var mellan tio- och tolvtusen på invigningen av banan.

Varierande träning och stort engagemang

Malin brukar åka till Jägersro Galopp på onsdagar.

– Det är viktigt med rutiner för hästarna, så som att de får gå i hage, behandlas av osteopat och laser varje vecka, naturligtvis inom regelramarna, och de tränar aldrig ofräscha. Mina hästar går inte så mycket långsam canter utan går hyfsat friskt när de tränar.

De tränas också på hemmaplan och inte minst på travbanan. Banpersonalen vet mycket väl vem galopptränaren Malin Roth är och gör sitt bästa för att bistå med träningsmöjligheter.

– Det är ju inget vanligt underlag på den här travbanan, det är en "unik tvist" i den, annars skulle man inte kunna använda den och galoppera på. Personalen på banan djupharvar banan i ytterspår i bägge varven två gånger i veckan för att jag ska träna där. Det är helt unikt engagemang som gör att man blir rörd – att de tycker att det liksom är värt att göra det för mig och för galoppen. Det höjer min nivå enormt. Förra året var det oftast en dag i veckan, men nu är det två. Hon fortsätter:

– Banmästaren skriver till mig att "nu är den djupharvad till dig så nu kan du komma".

I dag har hon fyra hästar på träningslistan, varav tre är efter duktiga fölstoet Dea Kalejs. Hon blev unik förra säsongen när hon hade fyra startande avkommor på samma dag på Göteborg Galopp och Malin var förstås där med tårta i vinnarcirkeln som många fick mumsa på.

Foto: Johanna Friberg
Prima Kalejs och Nathalie Johnsson

Prima Kalejs och framgångsrika Nathalie Johnsson på Jägersro Galopp. Malin berättar under intervjun att hon är så tacksam för alla fantastiska människor som hjälper henne så som bland andra Nathalie, Eva, Anna, Knutte och Maria.

Brinner för uppfödning

Malin Roth älskar att föda upp hästar på Stall Cece. En något udda händelse fick henne att börja föda upp engelska fullblod.

– Det var via Cece Runner. De jag köpte honom av hade två fölston och de skulle lägga av. Då fick jag ta över dem och i och med att jag födde upp "araber" så var jag inte helt grön i uppfödarrollen. Han har gett upphov till namnet. De tog namnet Cece eftersom både hans mors och fars namn börjar på C. Förra året skickade hon ner Don't Stop Me Now och stjärnan Marta, som tjusat publiken i så många år, till Grupp 1-vinnaren Cloth Of Stars i Frankrike. De har just fölat och totalt har det kommit fyra föl i år på gården.

När Malin pratar om uppfödningsrelaterade frågor så bubblar det fram många kloka ord.

– Man måste uppmärksamma uppfödarna lite mer – tränarna gör ett fantastiskt jobb, men det går inte att trolla. Är den inte ”redigt” uppfödd så reder man inte ut det. Det går inte heller att börja lägga ner tid på dem när det är en och halv månad kvar till auktionen. Hon fortsätter:

– Det är viktigt att förstå att alla behövs – vi behöver ha uppfödare, tränare, ägare och ryttare. Vi måste förstå storheten i varandra. Jag skulle vilja se ett större samarbete mellan ägare, tränar och uppfödare så att vi uppfödare tar fram de djur som de vill ha. Det finns en enorm kunskap bland uppfödarna.

Foto: Malin Roth
Marta och föl

Stjärnan Marta, starkt förknippad med tränaren Vanja Sandrup och ägarna SGS III, finns nu i Malin Roths ägo och här är hon med fölet som kom i onsdags.

Filia Kalejs får en säsong till på banan

Hästen som tränaren kanske är som allra mest fäst vid heter Filia Kalejs.

– Hon är ingen dussinhäst och har en intressant stam. Hon får tävla ett år till, hon är så fräsch och marknaden är som den är. En annan anledning till att jag sköt upp det här med betäckningen är den lyster i ögonen jag ser när hon springer i hagen och drar sina "repor" – det känns inte som att hon vill bli fölsto.

Det är många som tror på henne och Per-Anders Gråberg på söndag.

– Jag tycker inte hon fick ett optimalt lopp senast – hon var bättre än resultatet. Spår ett är bra och närmaste vägen till mål. Jag ska försöka vara ödmjuk, men jag tycker att hon har en bra chans, avslutar en optimistisk Malin Roth.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer

Nu har 2025 års hingstkatalog med fullblodshingstar i galoppavel publicerats.

Katalogen i pdf-format och mer information hittar du på sidan Hingstkatalogen.

Det är hingsthållarna själva som bekostar och producerar hingstkatalogen i samarbete med SFAF. Det är frivilligt att vara med.

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg
Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Ibland kan ett glädjeämne vara något litet, något annorlunda. Som nu när läkarna sa till jockeyn Per–Anders Gråberg att du får träna utan restriktioner. Så den senaste veckan har han åkt skidor fyra gånger och dessutom provat att jogga lite. Läs mer