Foto: Anna Nyberg
Maria Gretzer - pressbild

Maria Gretzer analyserar grenarna i ATG Hästarnas Mästare

21 augusti 2024 19:00

Maria Gretzer var snubblande nära att vinna den första upplagan av ATG Hästarnas Mästare. Hon minns upplevelsen med skräckblandad förtjusning, men det hörs också på henne att rollen som expertkommentator och analytiker passar henne väldigt bra. Och när vi pressar henne lite avslöjar hon tillslut vem som är hennes förhandsfavorit.

För er som inte har riktig koll kan vi berätta att Maria är en av Sveriges absolut främsta hoppryttare genom alla tider, hon har varit förbundskapten för hopplandslaget och har både provat att köra travhäst och rida galopp. Hade inte Maria varit lite feg så hade hon vunnit galoppdelen när hon var med i Hästarnas Mästare.

– Usch, jag tyckte att railen [staketet som omgärdar galoppbanan] kom så nära. Det var lite otäckt, för galoppen var ju grenen som jag skulle vinna. Men när vi kom in på upploppet kunde jag rida på och då gick det jättefort, även om jag inte vann. Det var i alla fall häftigt.

Så en bättre, och mer insatt, sidekick till konfrenciern Anna Thelander går det inte att hitta.

– Det ska bli jättekul att få vara med och se Hästarnas Mästare. Det känns som om årets deltagare är riktigt vassa och dessutom förbereder de sig väldigt mycket.

Maria har studerat deltagarna, känner en del av dem sedan tidigare och lyfter fram en del av deras egenskaper.

Foto: Stefan Olsson
Maria Gretzer HM

Maria Gretzer tävlade i premiärupplagan av Hästarnas Mästare 2019.

Vi tittar lite på grenarna i den prestigefyllda trekampen.

– Jag vill inte nedvärdera travsporten på något sätt, men jag skulle vilja påstå att det är den lättaste delen. Det är hästar som kan sitt jobb, vet vad som ska hända. När loppet startas med startbil blir det också enklare. Jag får kanske flika in att när jag var med så var just att få starta bakom startbilen bland de häftigaste momenten.

Vad ska deltagarna tänka på?

– Vara stadig på handen, koncentrerad. Ha kontakt med hästen med tömmarna, helt enkelt ha lite känsla för hästar. Och det tror jag att alla fyra har.

Vilken gren är då svårast?

– Jag skulle gissa på hoppningen. Nu vet jag att deltagarna har övat på det. Julia Kringstad [banhoppning] har ju det naturligt och jag känner Lina Dolk [dressyr] och vet att hon provat att hoppa en del trots att hon tävlar i dressyr. Galoppryttaren Annie Nilsson Lindahl har ju ridit mycket så det ska nog gå bra. Var lite fundersam på travkusken Preben Sövik, men han har tydligen dels fått lite träning i sin ungdom och sedan har han tränat för Kristin Kringstad [mamma till konkurrenten Julia].

Kvar är då galoppen. Den snabbaste grenen.

– Här måste man vara med från start. Det går väldigt fort när hästarna accelererar så här gäller det att Lina [Dolk] vågar släppa på. Hon är ju van med betydligt lägre farter från dressyren. Annie är ju urstark, så det här är hennes gren och Julia är också van med att galoppera i fart. Vad jag har förstått har Preben också den vanan sedan sin tid som galopptränare.

Och vem är då Maria Gretzers förhandsfavorit?

– Hmm. Det är svårt, det är ovisst och väldigt hög kvalitet. Men om jag ska säga någon får det bli Preben Sövik.

ATG Hästarnas Mästare är en trekamp med hästar. Deltagarna ska köra ett travlopp, rida ett galopplopp och rida en banhoppning. Den som lyckas bäst när de tre grenarna räknats samman vinner ATG Hästarnas Mästare. Årets deltagare är Annie Nilsson Lindahl (galopp), Julia Kringstad (banhoppning), Lina Dolk (dressyr) och Preben Sövik (trav). ATG Hästarnas Mästare avgörs fredagen den 23:e augusti på Jägersro.

ATG Hästarnas Mästare är en trekamp med hästar. Deltagarna ska köra ett travlopp, rida ett galopplopp och rida en banhoppning. Den som lyckas bäst när de tre grenarna räknats samman vinner ATG Hästarnas Mästare. Årets deltagare är Annie Nilsson Lindahl (galopp), Julia Kringstad (banhoppning), Lina Dolk (dressyr) och Preben Sövik (trav). ATG Hästarnas Mästare avgörs fredagen den 23:e augusti på Jägersro.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Skärmbild 2025-01-15 134227
Skärmbild 2025-01-15 134227

Som 20-åring fick Rebecca Stålhandske upp ögonen för galopp och bestämde sig för att satsa på en karriär som jockey. När hon inte rider lopp befinner hon sig i stallet på Jägersro med sambon Oscar Berneklint som är galopptränare. Tillsammans driver dem träningsrörelsen OB Racing. Läs mer

Gala
Gala

Äntligen släpper vi biljetterna till Galoppgalan 2025. Galoppgalan den 8 februari är en helkväll som du inte får missa. Tillsammans firar vi 2024 års alla två- och fyrbenta champions. Läs mer

Aline Jigrud red
Aline Jigrud red

Ett nytt fint ungdomsår har passerat och man kan konstatera att den svenska galoppsportens barn- och ungdomsverksamhet är både omfångs- och framgångsrik. 2024 blev ett riktigt succéår med en trippel i Fegentriserien och många andra höjdpunkter. Läs mer