Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-9hxGSdL-X2 Double Rock i vinnarcirkeln kopia

Double Rock och Maria Heinrichs (t.h.) i Bro Parks vinnarcirkel efter seger i årsdebuten 2022. I sadeln Maikel Narvaez Bravo.

Maria Heinrichs har stor passion för galoppsporten

29 maj 2023 17:58

Hon är tränaren som kom in galoppsporten på allvar för drygt tio år sedan, men det engelska fullblodet har funnits med länge då hon ägde två före detta galoppörer: – Jag har alltid gillat galopphästar, säger Maria Heinrich som startar Double Rock på onsdag.

Maria Heinrichs har ridit sedan hon var åtta år gammal och har alltid haft ett stort intresse för hästar. Hon är uppvuxen i Jakobsberg utanför Stockholm och gick på ridskola.

– Jag red på Jakobsbergs Ridskola. Den heter Järfälla Ryttarförening i dag. Sedan har jag också varit medryttare – när jag var yngre var det så få som hade en egen häst. Sedan blev det en paus med hästarna. Då tränade jag självförsvar och höll på med jujutsu. Det var bra träning. "Jäklar vad vi var vältränade!" Det kan jag sakna.

Maria har faktisk brunt bälte i jujutsu och det här med träning är något som hon praktiserar mycket, ja, förutom att hon rider väldigt mycket också då.

– Jag går på gym numera och springer samt rider ut mina egna hästar och hästar hos Annika Sjökvist. Jag rider fem hästar om dagen, fem dagar i veckan.

Med tanke på att hon har ett spännande, men tufft arbete, vid sidan om hästarna så krävs det förstås en del för att orka med ett sådant tempo.

– Jag arbetar skift på en affärsresebyrå med företagskunder. Det är kvällar, nätter och helger. Ett väldigt komplicerat arbete med resenärer över hela världen. När kontoret stänger börjar kontoret jobba. Då tar vi över. Världen är ju 24-7, konstaterar hon.

Så började det

Maria hade två stycken före detta galopphästar då hon köpt Don Club och Lord Stradbroke och var, och är, väldigt förtjust i det engelska fullblodet. 2013 var året då hon på allvar öppnade dörren till galoppsporten.

– Jag började gå tränarkurserna 2013 och var mycket hos Lotta Lien på Angarn då. Numera bor jag i Bro och när banan stod klar 2016 började jag rida hos Annika Sjökvist. Jag var jättefarträdd från början, men har jobbat mentalt med att rida fort.

Ett år efter Bro Parks öppnande så tog hon ut sin amatörtränarlicens, drygt 50 år gammal. Det var 2017 det och hon köpte sin första egna tävlingshäst.

–När de byggde banan i Bro så tänkte jag att jag kunde hoppa utanför fyrkanten och pröva något annat. Jag hade väl inte tänkt att köpa en egen häst, men så köpte jag Norse Magic i Doncaster på en försäljningsauktion. Hon hade gått på hinder också. Jag fick henne för 800 pund. När hon såldes till hindertränaren så hade de köpt henne för 12 000 Guineas. Ingen budade på henne så det var ett klipp.

Hon hade då också genomfört en kurs på British Racing School.

– Jag och en kurskompis bekostade en kurs själva och var där i en veckan. Det var en kurs för alla discipliner, normalt sett har de inte kurser för de som är så gamla som jag är. Det var fantastisk och passade oss jättebra. Jag var femtio när jag tog ut amatörtränarlicens 2017.

Angående Norse Magic så tävlade hon i Maria Heinrichs svarta och turkosa dress under fyra säsonger och sprang in över 300 000 kronor i hennes regi så visst var hon ett lyckat köp.

Vill vinna SM och Prix de l'ARK

Maria ville rida lopp också och det satte hon i gång med 2018. Det har blivit 36 stycken till antalet fram till dags dato (4 segrar). Hon har varit nära att vinna loppet med det häftiga namnet Prix de l'ARK på Stockholm Cup-dagen. Där var hon trea förra året med sin egentränade Gold Sensation, endast en längd från segern. Inte nog med det så hade hon månaden innan varit tvåa i SM för amatörryttare på samma sto.

– Jag vill vinna SM med fina Dalahästar och Prix de l'ARK. Man måste ha ett mål, det tycker jag är viktigt.

Två ögonblick sticker ut lite när det kommer till härliga minnen i galoppsadeln. Det dröjde inte längre än till tredje loppet innan första segern var i hamn.

– De roligaste ögonblicken i sadeln var första vinsten med Enge River och sedan förstås när jag vann Brita Strokirk Memorial 2021 med min egen Gold Sensation.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-zZtxnbg-X2 Gold Sensation och Mia Heinrichs i vinnarcirkeln i september 2021

Maria Heinrichs red sin egen Gold Sensation till seger i Brita Strokirk Memorial 2021.

Betydelsen av lyckliga och välmående hästar

Marias två starthästar, Gold Sensation och Double Rock, startar frekvent på hemmabanan Bro Park. Förra året gjordes 26 starter och de är ofta placerade.

– Jag tycker inte att man behöver träna ihjäl dem – de får göra roliga saker och vi rider mycket på ängarna och gräset. De tränar förstås heller aldrig ofräscha och det gäller att hålla dem glada och sunda. Jag använder BEMER dagligen innan ridning och även efter om det behövs för att hålla hästarna fräscha och minska skaderisken. Det finurliga är att effekten håller timmar efteråt. Jag anlitar också Jessica Ryderling som är en duktig equiterapeut. Det är viktigt att man tar bort spänningarna och ligger steget före innan det blir något allvarligt.

Hästen är i fokus hos Maria Heinrichs. Hennes två hästar står i uteboxar och går i hage varje dag.

– Double Rock är så trevlig att ha att göra med så han får hänga med ett år till. Gold Sensation gjorde vad hon skulle senast och tävlar vidare så länge hon är fräsch och tycker det är kul. Hon blir åtta år så vi får se under vintern nästa år.

Om chansen på onsdag

På onsdag gör kämpen Double Rock sin 45:e start när han går ut i det sjunde loppet.

– Han fick spår ett, det tycker jag är bra. Andreas (Tapia Dalbark) rider honom väl och jag tycker det ser bra ut på pappret, för han kan mer än sitt tal. Nu är han nere på 59, så är det något lopp han ska vara först i mål på så är det här. I de två senaste loppen har han stoppat lite grann vid 200 kvar, men har ända svarat upp igen. Han tycker att det är kul att tävla, men tar inte i det sista. Det är lite så – han är lite entaktad, Han har sin fart och när han stoppat så ska han ta fart igen. Man vet aldrig med honom, han är lite lurig och gör så olika insatser hela tiden. Träningsmässigt känns han jättefin – han är pigg och glad, avslutar Maria Heinrich.

Tävlingarna börjar klockan 12:20.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top
Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer