Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Maria Rodin sköter stjärngaloppör i Australien

27 maj 2014

26-åriga Maria Rhodin började sin bana inom galoppen i Sverige men återfinns numera i Australien där hon arbetar hos Darley och har succéhästen Earthquake som sin passhäst.

maria rodin earthquake square
Maria Rodin och Earthquake

 

Earthquake är ett sto som har startat fem gånger. Hon börjad med fyra segrar (varav ett Grupp 1 lopp och två Grupp 2 lopp) och hon avslutade säsongen nyligen med en andraplats i det största tvåårsloppet Golden Slipper. Totalt har Earthquake hittills tjänat 1 576 200 dollar åt sin ägare Darley. Det är alltså svenska Maria Rodin som sedan november i fjol har förtroendet att sköta om och rida Earthquake till vardags.

Svensk Galopp fick tag i Maria och ställde lite frågor om henne själv och hennes liv i Australien.

När började du med galopp?
I februari 2006 gick jag en prova på kurs i galopp på Strömsholm och efter den så var jag fast! Sedan har jag jobbat hos Henrik Engblom och Pia Höiom. Efter det åkte jag till England där jag arbetade i Newmarket 2009 och 2010.

Hur hamnade du i Australien?
Jag har sagt i många år att jag skulle vilja åka till Australien. Men eftersom jag inte kunde prata engelska så bra så bestämde jag mig för att åka till England först. Efter England försökte jag ta en paus ifrån hästarna. Men jag längtade tillbaka till hästarna och då bestämde jag att nu får det bli en resa till Australien.

earthquake
Earthquake

Vilken tränare jobbar du åt?
Jag jobbar åt Darley, Sheikh Mohammed. Vår nuvarande tränare heter Peter Snowden. Men om tre veckor slutat han som tränare här på Darley för att istället träna privat. Då kommer istället John O´Shea att träna stallets hästar.

Hur ser en vanlig dag ut (då det inte är tävling)?
Vi börjar klockan fyra på morgonen då jag gör en lätt mockning åt mina tre hästar och byter vatten till dom. Klockan halv fem går vi ner till banan. Sedan rider vi fram till klockan åtta, ibland tidigare, lite beroende på hur många hästar vi har att rida för dagen. Kvart över åtta äter vi frukost i 45 minuter. Efter det går vi tillbaka till stallet och borstar våra hästar och snyggar till i stallet.

På eftermiddagen så börjar vi olika tider beroende på vilket stall man är i. Vi har sex olika stallar. Jag jobbar i huvudstallet. Det är där de bästa hingstarna står. Vi börjar lite tidigare för att vi skall hinna sätta tio av våra hingstar på skrittmaskinen före stona kommer. Innan de går i skrittmaskinen så simmar dom. När hästarna sedan är i skrittmaskinen så mockar vi boxarna.

Hur ser en dag ut för dig då du är med på tävling?
Det är väldigt olika beroende på vilken tid vi ska åka. Men innan vi lastar så brukar vi oftast kyla benen på hästen i 20 minuter. Sedan kommer en lastbil och hämtar oss. Då sitter man inne i själva lastbilen framför sin passhäst. På tävlingsplatsen står hästen uppbunden så då man får stå bredvid sin häst hela tiden.

earthquake
"träckarväst" inför ett lopp


Vad har du för planer för framtiden?
Just nu är min plan att stanna i Australien. Jag älskar landet och det finns allt här, dessutom går det att tjäna pengar på galoppen. Jag har mitt drömjobb och min drömlön. Jag har inte ridit några löp ännu men börjar bli väldigt sugen på att rida amatörlöp.

Vad gör du när du inte arbetar?
Jag har inte så mycket fritid då jag jobbar mycket. Jag bor en halvtimmes bilväg från Sydney. Banan heter Warwick Farm och jag bor i ett stort fint hus bredvid stallet. Vår arbetsgivare är väldigt bra på att ta hand om oss så vi får boende för en väldigt liten peng. Tyvärr ligger det på ett litet tråkigt ställe. Men man kan spara mycket pengar om man bor här ute.

Hur ser planerna ut för Earthquake framöver?
Hon har precis åkt iväg på fem veckors semester. Här åker hästarna iväg på några veckors semester och får gå i hage efter några månaders träning. Jag vet inte exakt hur planerna ser ut för henne under året.

Hon är den bästa hästen jag har tagit hand om, och då har jag ändå haft tur med mina passhästar innan. Men Earthquake är speciell. Inte nog med att hon är en fantastiskt snabb häst, hon är så professionell. Hon uppför sig som en rutinerad äldrehäst. Hon skrittar långsammare är ponnyerna och hon står och sover på tävlingplatsen även då vi hade fem filmkameror och fullt med människor som riktade blickarna mot oss på Golden Slipper. Jag uppskattar varje minut med henne. Hon är en häst som man bara får ”once in a life time”, avslutar Maria.

 

Lotta Malmborg


 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Föreläsningar hästvälfärd 3
Föreläsningar hästvälfärd 3

Nu lanserar Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp en föreläsningsserie på tema hästvälfärd. Läs mer

Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg
Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg

Efter ett långt budgetarbete är propositionerna för 2024 äntligen klara. Med bakgrund av de utmaningar som Svensk Galopp står inför har prispengarna justerats ner något. Målsättningen är att propositionerna ska ge fler hästar i loppen. Läs mer