Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
jockeys ledvolt Elina Björklund.jpg

Minimiåldern för ryttare höjs

29 mars 2021 21:23

Åldersgränserna för ryttare ändras. I slätlopp för professionella ryttare ska ryttaren ha fyllt 18 år. I de allra flesta amatör- och hinderlopp får ryttare som har fyllt 16 år delta, men i några av loppen är åldersgränsen 18 år. Anledningen är att Spelinspektionen inte längre tillåter vadhållning på deltagare som är under 18 år.

Skärpning av den svenska spellagen

Sedan tidigare gäller att spelbolag med svensk licens inte får erbjuda vadhållning på händelser eller evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.

Den 1 januari 2021 skärptes reglerna ytterligare. Då får inte vadhållning erbjudas på individuell prestation i en match, tävling eller turnering av en deltagare som vid tidpunkten för erbjudandet av vadhållning är under 18 år. Det gäller alla idrotter, inklusive hästsport. Det innebär att spelbolag inte längre får ta emot spel på hästar som rids av en minderårig ryttare. Däremot får spelbolag exempelvis arrangera head-to-head-spel på övriga deltagare i loppet.

På grund av den nya lagstiftningen måste Svensk Galopp vidta åtgärder som gör att konsekvenserna för galoppsporten blir så små som möjligt.

Ändring av reglementet föreslås

Inom galoppsporten har man tidigare kunnat tävla från och med 15 års ålder. För att övergången till den nya spellagen ska ske så smidigt som möjligt föreslås nu en ändring av reglementet. Förslaget är att amatörryttare i framtiden måste vara minimum 16 år för att ta ut ryttarlicens. Lärlingar ska vara minimum 18 år för att ta ut lärlingslicens, samt att amatörryttare som önskar att delta i professionella löpningar måste ha fyllt 18 år och vunnit minst 10 segrar.

Den föreslagna reglementsändringen tas upp för beslut i Svensk Galopps styrelse den 15 april. Tills vidare skrivs samma regel in som en generell regel för propositionerna. De nya åldersgränserna gäller därmed för alla lopp redan från säsongstart.

Amatör- och hinderlöpningar kan ridas utan spel

Amatörryttare som är 16 eller 17 år kommer att kunna rida i nästan alla amatörlopp och hinderlopp under året. Det rör sig om ungefär 70 löpningar under ett år, vilket är lite mer än 10% av det totala antalet lopp som arrangeras i Sverige under ett år.

Om en minderårig ryttare anmäls till loppet, kommer detta att meddelas spelbolag som har avtal med Svensk Galopp. Skulle det vara så att ingen ryttare under 18 år anmäler sig till ett lopp kommer detta att registreras och upplysningarna skickas vidare till de spelbolag som har avtal med Svensk Galopp. Det betyder att loppet kan bli spelbart.

Reglementsmässigt kommer detta att påverka regeln om ryttarbyte. Skulle ett ej spelbart lopp innehålla minderåriga ryttare och dessa stryks kommer vår samarbetspartner ATG inte att öppna för spel. I spelbara lopp kommer det inte heller vara möjligt att göra ett ryttarbyte till en minderårig ryttare, eftersom detta skulle betyda att spel är olagligt i ett lopp som har varit planerat för spel.

Vissa amatörlopp endast för ryttare över 18 år

För att kunna leverera en bra spelprodukt och en tv-sändning inom avtalad tidsram kommer Svensk Galopp att skriva ut ett fåtal propositioner gällande amatörlöpningar under året, där det inte är tillåtet för ryttare under 18 år att delta.

Vissa begränsningar kommer också att göras i samband med Svenskt Grand National-dagen på Strömsholm den 19 juni. Tidigare har alla lopp på Strömsholm varit öppna för amatörryttare, vilket i teorin skulle betyda att tävlingsdagen rids helt utan spel. Därför har Svensk Galopp att utarbetat propositioner som gör dagen spelbar och attraktiv för spelare och tv-tittare.

Läs mer

Spelinspektionens föreskrift SIFS 2020:2 om vadhållning och matchfixning
Spelinspektionens frågor och svar om föreskriften

Fler nyheter, artiklar och annonser

Från och med 2025 är det inte längre tillåtet att använda tungband vid tävling eller träning i Danmark.

Beslutet följer en rekommendation från Det Dyreetiske Råd och gäller alla ekipage som startar eller tränar i landet, oavsett nationalitet.

Utrustningreglementet har uppdaterats, du hittar det på sidan Regelverk.

DSC_3619
DSC_3619

Efter ett omfattande budgetarbete är propositionerna för galoppsäsongen 2025 nu klara. Den svenska säsongen inleds den 20 april, och totalt planeras 56 tävlingsdagar – fem färre än under 2024. Även antalet lopp minskar något, med målsättningen att sänka kostnaderna och samtidigt öka antalet starthästar per lopp. Läs mer

Dokumentet med aktuella avgifter har nu uppdaterats inför säsongen 2025. De flesta avgifter är oförändrade, men vissa har höjts och några nya avgifter har tillkommit.

De nya avgifterna börjar gälla den 1 april 2025.

Ladda ner dokumentet Avgifter i pdf-format.