Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Norrskenets Grim 5420

Norrskenets Grim - ponnygaloppstjärnan med eget frimärke

19 december 2023 10:21

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Snäll, klok, läraktig, duktig men ändå med en egen vilja - Norrskenets Grim är något alldeles extra, en stjärna men också en läromästare. Helt enkelt en ponny när den är som bäst. Så bra att han blivit avbildad på ett frimärke.

– Han kan och klarar allt, säger Maud Hedman på Lilla Rörby som känner Norrskenets Grim sedan många, många år. Shettisar är nog den roligaste hästras jag vet.

Allt började 1997 när han föddes, en busig och snäll A–ponny. Från början skolades han in för att starta i ponnytrav, men sen blev det ponnygalopp, hoppning, working equitation, shettisagility och gymkhana.

Men det är som ponnygaloppör ”Grim” gjort sig mest känd. Han var startsnabb och ville alltid vara först.

– Han lärde sig snabbt att titta på flaggan vid starten. Han reagerade direkt när den fälldes och startade redan innan ryttaren hann uppfatta det och var det jämnt när målet närmade sig så sträckte han bara fram huvudet. Han visste precis vad det handlade om, berättar Maud.

Norrskenets Grim debuterade i ponnygalopp med en privat ryttare som heter Hannah Gustafsson, sen tog Ebba Stigenberg över och red honom. Det var också under den perioden som Lasse Odin tog bilden som är förlagan till frimärket.

Foto: ©PostNord Frimärken
Frimärke Norrskenets Grim

Norrskenets Grim och Ebba Stigenberg. Frimärket är publicerat med tillstånd av ©PostNord Frimärken.

Men ryttare växer ifrån små shettisar och Norrskenets Grim blev till salu.

– Jag såg annonsen, ringde direkt och sa bara att den ponnyn ska jag ha, minns Maud och skrattar över den egna beslutsamheten.

Norrskenets Grim hamnade på Lilla Rörby som en ridskoleponny. Nästan 30 olika ridskoleelever fick chansen att rida honom i ett galopplöp. En av de mer kända är Alina Öhgren som blev Sveriges segerrikaste lärling 2023. Tillsammans tog de också den seger som Alina värdesätter högst i sin ponnykarriär.

– Vi vann Dalva de Oliveira Ponny Serie [kategori A] på Strömsholm. Det var sommaren 2012 och Norrskenets Grim kommer alltid att vara min favoritponny.

Alina och Norrskenets Grim

Helena Mansén delar ut pris till Alina Öhgren på Norrskenets Grim.

Totalt startade Norrskenets Grim 119 gånger och var bland de tre främsta i 75 av dessa starter. Han har vunnit stora löp, vunnit inför den stora publiken på Gärdet och trivs i alla sammanhang.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Norrskenets Grim 6788

Norrskenets Grim och Alva Malmström vinner under Nationaldagsgaloppen på Gärdet och därmed fick Alva åka och rida ponnygalopplopp i Abu Dhabi.

Norrskenets Grim är inte bara snabb, han är också klok – eller ska vi skriva ”streetsmart”.

– Om det sitter en ny liten ryttare på fem–sex år på ryggen så är han en snäll och stillsam gentleman, men nästa ryttare kanske är en med erfarenhet från ponnygalopp och då förstår han det.

I stallet är han en dröm, älskar att bli borsta och ompysslad. Han vet precis vad han ska göra och om han någon gång skulle ha ”busat till det” så behövde bara Maud ”humma” lite för att han skulle förstå att det var fel.

2021 fick han, med ålderns rätt, avsluta sin tävlingskarriär. Han flyttade till en en familj som Maud känner väl. Där pysslas han om av familjens sjuåring som både kör och rider honom.

Helt enkelt ett pensionärsliv som passar Norrskenets Grim perfekt.

Foto: Privat/Moa Fägerhall
norrskenetsgrim_moafägerhall

Tack för allt du gjort för ponnygaloppen, Grim!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8688-X2 Fegentri Junior i vinnarcirkeln
DSC_8688-X2 Fegentri Junior i vinnarcirkeln

Fegentri Junior-serien har kommit för att stanna och förhoppningsvis får Sverige fortsätta att arrangera ett av loppen under året. Loppet reds mellan det femte och sjätte loppet, vilket var idealiskt denna vackra sommarkväll. Publiken var med på noterna och det blev återigen franskt jubel i vinnarcirkeln. Prisutdelare från Fegentri var generalsekreterare Charlotte Rinckenbach och från Jockeyklubben var styrelseledamoten Per Jardetun. Loppet res på en god gräsbana. Läs mer

l3vc,10-X3
l3vc,10-X3

Ännu ett Svensk Mästerskap har avgjorts och vädret var helt perfekt för galopptävlingar. Förra året var det mycket varmt och det var förvisso skönt för många i publiken, men för aktiva så var det här så bra det kunde bli. Banan var i strålande skick och kategoriserades som god. Läs mer

DSC_3770-X3 Secret Ballerina 9 juni
DSC_3770-X3 Secret Ballerina 9 juni

Det var riktigt bra anmält denna sista tävlingsdag innan SM-dagen på Strömsholm och många var ute för att jaga både startpoäng och för att finslipa formen inför årets mest prestigefyllda dag. Det var också Jockeyklubben Cup och det är alltid en dragningsfaktor. Samtliga ponnyer kom också till start – 39 till antalet. Vädret var ostadigt och tävlingsledningen fick hålla koll på åskovädret cirka sex kilometer bort – ja, det kändes nog att det var närmare för många. Sportsligt var det en höjdardag med fina prestationer. Gräsbanan användes under hela tävlingsdagen och bedömdes som lätt för dagen. Läs mer