Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Stall MOF200705-04445.jpeg

Ny Karenstids- och förbudslista från 1 mars 2023

1 februari 2023 15:49

I samarbete med de skandinaviska länderna samt dess nordiska kommitté (NEMAC) har Karenstids- och förbudslistan reviderats och kommer att gälla från 1. mars 2023.

De viktigaste ändringarna är:

DMSO (dimetylsulfoxid):

  • Från 1. mars 2023 är administration/tillförsel av DMSO (dimetylsulfoxid) intravenöst, intraartikulärt, intrasynovialt, subkutant, intramuskulärt eller peroralt förbjudet.
  • Om man bryter mot förbudet tilldelas hästen ett tävlingsförbud på minst 6 månader.
  • DMSO (dimethylsulfoxid) är ett kemisk substans, som inte är ett godkänt läkemedel till djur inom EU. Förbudet av användning av DMSO, som läkemedel till häst, införs till följd av veterinärforordningen EU 2019/6, artikel 112, som reglerar val av läkemedel till djur.
  • DMSO tillsatt som hjälpsubstans/hjälpämne i läkemedel med marknadsföringstillstånd till häst eller andra djurslag är undantaget från förbudet men omfattas av specifika karenstider och internationella restvärden.

Bränning/frysning:

  • Bränning av hud i syfte att påverka processer i underliggande vävnad är liksom tidigare förbjudet.
  • Från 1. mars 2023 ändras tävlingsförbudet som kan tilldelas vid bränning från minst ett år till livstids tävlingsförbud. Detta gäller både användning av stark värme och extrem kyla (frysbränning).
  • Frysbränning av överben (periostit) och harspatt (distal plantar desmit) är fortsatt undantaget och ska utföras av veterinär. Undantaget kommer att skrivas in i Karenstids- och förbudslistan.

Omeprazol:

  • Omeprazol har en karenstid på minst 96 timmar vid peroral tillförsel (pasta i munnen).
  • Vid användning av omeprazol injektionslösning (inte registrerat i Sverige) är utsöndringstiden väsentligt längre (flera veckor) och därför avråds f.n. denna användning.

Karenstider för substanser/extrakt/växtdelar:

96 timmars karenstid införs för:

  • Boswellia
  • Curcuma longa (Curcumin, gurkmeja)
  • MSM, metylsulfonylmetan
  • Tamarindus indica (tamarind)

RenuTend:

  • Ett godkänt läkemedel för häst med mesenkymala stamceller för behandling vid senskador har, liksom redan tidigare godkända stamcellspreparat för ledbehandling, nu åsatts en karenstid på minst 28 dygn inför tävling.

Dessa och övriga ändringar kommer att framgå i Karenstids- och förbudslistan med kursiv text.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

Den skandinaviska reglementskommittén har nu fastställt det gemensamma reglementet för 2024. I år har det endast gjorts mindre ändringar. De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 april.

> En sammanställning av de beslutade ändringarna

Alla dokument som rör galoppens reglemente finns samlade på sidan ”regelverk”.

Dokumenten som nyligen har uppdaterats är: ”Skandinaviskt Reglemente för Galopplöpningar”, ”Skandinavisk Galopps påföljdsmall”, ”Skandinaviskt Utrustningsreglemente”, ”Skandinaviskt Antidopningsreglemente”, ”Skandinaviskt Registrerings- och Licensreglemente”, samt Skandinaviskt Smittskyddsreglemente”.

Stall MOF200705-04445.jpeg
Stall MOF200705-04445.jpeg

I samarbete med de skandinaviska länderna samt dess nordiska kommitté (NEMAC) har Karenstids- och förbudslistan reviderats och kommer att gälla från 1. januari 2024. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en del förtydliganden. Läs mer