Ny karenstids- och förbudslista gäller från 1 januari 2021

23 december 2020

Karenstids- och förbudslistan är uppdaterad och de nya bestämmelserna börjar gälla från och med 1 januari 2021. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en större enskild förändring gällande tider för tävlingsförbud vid förbjudna åtgärder.

Vid NEMACs (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) sammanträde i mitten av november togs beslut om ett antal förändringar i Karenstids- och förbudslistan. Förändringarna består av listans utformning, karenstider på nya läkemedel och ändrade karenstider för läkemedel och behandlingar samt förtydliganden av regelverket. De skandinaviska trav- och galoppförbunden inför förändringarna gemensamt från den 1/1 2021.

Största enskilda förändringen är införandet av ett helt nytt avsnitt, C. Lista över tider för tävlingsförbud, i slutet av Karenstids- och förbudslistan. Tidigare har dopningsbrott med legitima läkemedel medfört ett minsta tävlingsförbud på 3 månader, för förbjudna substanser har motsvarande tid varit minst 6 månader. För förbjudna åtgärder har man tidigare angivit ett tävlingsförbud på ”viss tid eller för alltid”. I nya listan har minimiavstängningen av häst vid brott mot regelverket specificerats från 3 månader upp till livstid.

Nya och ändrade karenstider för läkemedel

Ciclesonid, en ny godkänd kortisonsubstans för häst med astma och som administrerade med hjälp av speciell inhalator (Aservo EquiHaler) har åsatts en karenstid på minst 14 dygn.

Hyposensibilisering (allergen immunterapi) för behandling av häst med allergi har nu åsatts minst 7 dygns karenstid (mot tidigare 96 timmar).

Vaccinationer har fått minst 5 dygns karenstid (mot tidigare 96 timmar)

Ny karenstid för behandling

Kirurgisk kastration av hingst har åsatts en karenstid på minst 30 dygn

Förändringar och förtydliganden av förbud

Bränning av huden i syfte att påverka processer i underliggande vävnad.
Förbud mot bränning infördes 2019 men har nu blivit en egen punkt för ökad tydlighet.
Undantagen är numera begränsade till frysbränning av överben och s.k. harhas/harspatt vilka ska utföras av behörig djurhälsopersonal.

Osphos enbart får ges intramuskulärt och för användning vid strålbenshälta. Inom
Europa har Tildren indikationerna strålbenshälta och spatt och får enbart ges intravenöst. Användande av bisfosfonater på tävlingshästar har sedan 2018 haft ett antal restriktioner kopplat till sig, vilket vi nu hoppas blir tydligare. Läs mer om detta på Svensk Travsports hemsida.

Övriga förändringar är korrigering av felaktigheter eller generella förtydliganden. Hela karenstids- och förbudslistan finns att ladda ner som pdf (se länk till höger). Ändringar är markerade med kursiv text.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer