Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Stall MOF200705-04445.jpeg

Ny karenstids- och förbudslista gäller från 1 oktober 2022

19 september 2022 10:37

Karenstids- och förbudslistan uppdateras och de nya bestämmelserna börjar gälla 1 oktober 2022. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en del förtydliganden. Ändringarna är framtagna i samarbete med trav- och galoppsporterna i Sverige, Norge och Danmark, dess nordiska kommitté (NEMAC) samt med förbundsveterinären vid Svenska Ridsportsförbundet.

Större uppdateringar i Karenstids- och förbudslistan är:

  • Utvärtes produkter mot insekter, som inte är läkemedel, men är godkända av Kemikalieinspektionen och avsedda för användning till häst får 0 timmars karenstid för tävling.
  • Zitch vet. (innehållande permetrin i en högre koncentration än ovan nämnda icke läkemedel) får däremot som registrerat veterinärmedicinskt läkemedel en karenstid på 96 timmar inför tävling.
  • RenuTend, ett nytt godkänt läkemedel för häst med mesenkymala stamceller för behandling vid senskador har tillkommit i listan men en karenstid har inte ännu beslutats då dokumentation ännu inte är tillgänglig.
  • Hemosilate vet. (etamysylat) har funnits på listan sedan tidigare och har nu fått en karenstid inför tävling på 6 dygn.
  • Övriga ändringar i läkemedelslistan gäller uppdateringar av nya läkemedel med tidigare listade substanser samt vissa redaktionella ändringar och förtydliganden är markerade i kursiv stil.

Den nya listan som gäller från 1 oktober hittar du på sidan Regelverk, under rubriken Regler om anti-dopning.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer