Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ny topphingst till Sverige

28 juni 2013

Den gångna vintern var Gloria De Campeao den hetaste hingsten i svensk fullblodsavel. Inför betäckningssäsongen 2012 har landets stoägare all anledning att lägga ett nytt spännande namn på minnet. Christer Schildt på Ljungstorps Gård har efter förhandlingar med världsledande Darley lyckats kontraktera hingsten Layman. - Jag har tagit många fina avelshingstar till Sverige genom åren, men Layman slår allt, säger Christer Schildt.

Layman
Layman. Foto: Darley

Layman tog tre segrar på nio starter under sin tävlingskarriär i Frankrike. Han debuterade i aveln 2007 och var ifjol den ledande förstaårshingsten i Frankrike. En av Laymans mest framgångsrika avkommor så här långt är Kajsa Kavat, som skördat fina framgångar i Pia Brandts regi. Även hans andra årgång har visat ett strålande resultat på kapplöpningsbanorna.

Den nioårige fuxhingsten är uppfödd av Darley i USA. Layman är efter Kentucky Derby-vinnaren Sunday Silence, som även är far till topphästar som Deep Impact och Heart’s Cry. Modern Layl (e Nureyev) är en dotter till den irländska oaksvinnaren Alydaress (e Alydar). Alydaress har även lämnat stoet Appreciation, som faktiskt är mor till den välbekante sprintern Fujisan, en häst som bland annat vann Zawawi Cup för tränare Yvonne Durant.

Att mäktiga Darley - som är ett begrepp i den internationella fullblodsaveln - väljer att stationera en av sina hingstar i det relativt lilla galopplandet Sverige är minst sagt anmärkningsvärt.

- Jag är väldigt glad och stolt över att Ljungstorps Gård fått förtroendet att stalla upp en hingst från Darley. I samband med att vi tog hit hingsten Pennekamp byggde vi upp ett gott samarbete med Julian Ince och det är mycket tack vare hans försorg som vi lyckats ro i land det här kontraktet. Just nu känns det nästan för bra för att vara sant, säger Christer Schildt, som är noga med att poängtera att kontraktet inte är speciellt lukrativt.

- Darley är goda förhandlare och hårda när det gäller procentsatser. Men jag kommer förmodligen inte att hålla på med uppfödning och hingsthållning i så många år till och känner framför allt att jag vill göra en god insats för svensk fullblodsavel.

Layman beräknas anlända till Sverige i december och den preliminära betäckningsavgiften är 2 500 Euro vid konstaterad dräktighet. Med sina fina avelsmeriter kommer han tveklöst att bli ett attraktivt val för landets stoägare.

- Till skillnad från många andra toppstammade hingstar som tagits in till Sverige har Layman redan visat att han kan leverera. Han har dessutom en väldigt stark mödernelinje, den kanske viktigaste egenskapen hos en bra avelshingst.

- Nu hoppas jag bara att landets uppfödare inte helt har gett upp hoppet efter årets svaga auktionsresultat. Man får nämligen bra betalt för åringar efter bra hingstar, avslutar Christer.

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer