Stuteri 100_7415 Amie Karlsson.JPG

Nya krav på registrering av anläggning och hästar

10 februari 2021 09:00

Senast den 21 april 2021 ska alla som driver en anläggning med hästar ha registrerat sin anläggning och därmed ska alla hästar ha en hemadress. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i den nya EU-förordningen Animal Health Law (AHL), även kallad djurhälsoförordningen.

Registreringen görs via Jordbruksverkets hemsida.

Alla som har ett stall måste registrera det. Man ska också ange storlek på anläggningen, var den ligger och föra in varje enskild häst som befinner sig där. Även typ av häst uppdelat i ridhäst, travhäst och övrig häst ska uppges, här ska en galopphäst registreras som övrig häst. Uppdatering av hästar som tillkommer eller lämnar anläggningen ska ske löpande.

Även en verksamhet som inte bedrivs året runt, exempelvis sommarbete eller speciella event, ska registreras men då som tillfällig verksamhet.

Det är den som driver anläggningen som ska registrera hästarna på anläggningen. Den årliga kostnaden är 50 kr per anläggning.

Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

På Jordbruksverkets hemsida finns manualer, instruktionsfilmer samt frågor och svar om hur registrering av anläggning och hästar ska gå till. Jordbruksverket rekommenderar Google Chrome eller Firefox för bästa funktion. Om man använder Internet Explorer kan tjänsten fungera mindre bra.

För mer information, se Jordbruksverkets information om anläggning för djur och avelsmaterial

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer