Stuteri 100_7415 Amie Karlsson.JPG

Nya krav på registrering av anläggning och hästar

10 februari 2021 09:00

Senast den 21 april 2021 ska alla som driver en anläggning med hästar ha registrerat sin anläggning och därmed ska alla hästar ha en hemadress. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i den nya EU-förordningen Animal Health Law (AHL), även kallad djurhälsoförordningen.

Registreringen görs via Jordbruksverkets hemsida.

Alla som har ett stall måste registrera det. Man ska också ange storlek på anläggningen, var den ligger och föra in varje enskild häst som befinner sig där. Även typ av häst uppdelat i ridhäst, travhäst och övrig häst ska uppges, här ska en galopphäst registreras som övrig häst. Uppdatering av hästar som tillkommer eller lämnar anläggningen ska ske löpande.

Även en verksamhet som inte bedrivs året runt, exempelvis sommarbete eller speciella event, ska registreras men då som tillfällig verksamhet.

Det är den som driver anläggningen som ska registrera hästarna på anläggningen. Den årliga kostnaden är 50 kr per anläggning.

Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

På Jordbruksverkets hemsida finns manualer, instruktionsfilmer samt frågor och svar om hur registrering av anläggning och hästar ska gå till. Jordbruksverket rekommenderar Google Chrome eller Firefox för bästa funktion. Om man använder Internet Explorer kan tjänsten fungera mindre bra.

För mer information, se Jordbruksverkets information om anläggning för djur och avelsmaterial

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stall MOF200705-04445.jpeg
Stall MOF200705-04445.jpeg

Karenstids- och förbudslistan är uppdaterad och de nya bestämmelserna gäller från och med 1 februari 2025. Förutom att preparat tillkommit och tagits bort samt att ytterligare substanser redovisas som förbjudna finns också förändringar avseende påföljder kopplade till brott mot karenstids- och förbudslistan samt korrigering för harmonisering med UETs föreskrifter. Läs mer

Den generella karenstiden för antibiotika vid tävling förlängs från minst 8 dygn till minst 14 dygn från den 1 februari 2025. Undantaget för lokalbehandling med läkemedel innehållande antibiotikasubstanserna kloramfenikol, fusidinsyra eller klortetracyklin är oförändrat och dessa har fortsatt minst 96 timmars karenstid för tävling.

Det är NEMAC (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) som har beslutat om denna förlängning. Bakgrunden är bland annat att val av antibiotikum ska ske enligt Läkemedelsverkets rekommendationer och inte utifrån hur lång karenstiden för tävling är. I dagsläget ses en generell nordisk och europeisk ökning i bruket av vissa antimikrobiella läkemedel som inte primärt ska användas som förstahandsval. Hästar som bedöms så sjuka att de av veterinär ordineras allmänbehandling med antibiotika ska, innan de åter kan anses vara i tävlingsmässigt skick, få tillräcklig tid för att återhämta sig.

Förlängningen innebär ingen förändring för läkemedel som innehåller bensylpenicillinprokain, som redan tidigare haft minst 14 dygns tävlingskarens. De läkemedel som berörs som är inregistrerade för häst i Sverige eller annat skandinaviskt land är sådana som innehåller bensylpenicillin, gentamicin, oxitetracyklin samt trimetoprim i kombination med sulfadiazin eller sulfadoxin.

En reviderad version av Karenstids- och förbudslistan kommer att publiceras i januari 2025.

Dont Stop Believin

25 november 2024 | Nyhet

Förnyelse av licenser inför 2025

Dont Stop Believin

De som inte önskar förnyad licens för perioden 1 mars 2025 - 28 februari 2026, eller vill ändra status på licensen, ombeds meddela detta till Svensk Galopp senast den 31 januari 2025. Du som behöver lämna in nytt läkarintyg blir kontaktad av oss via mail. Ny hälsodeklaration för 2025 är obligatorisk för alla ryttare. Läs mer