Nya regler för influensavaccinationer och karenstid efter kastrationer

11 december 2020

Från och med 1 januari gäller nya vaccinationsbestämmelser samt karenstid efter kastration.

De nya vaccinationsbestämmelserna följer EHSLC:s rekommendationer och gäller fr o m den 1 januari 2021.

För att en häst ska få startanmälas eller få tränas på galoppbana eller få vistas i permanent stall eller gäststall på bana krävs att nedan angivna vaccinationer A och B har gjorts och att vaccinationsprogrammet fullföljs.


Vaccination A bör ej ges förrän hästen är minst 6 månader gammal.
Vaccination B 21- 60 dagar efter A.
Vaccination C 120-180 dagar efter B.

Därefter sker revaccination (R) med högst 6 månaders intervall.
Vid utebliven vaccination ges vaccination A.

Häst som fram till den 31 december 2020 är vaccinerad enligt det tidigare vaccinationsprogrammet behöver inte vaccineras om.

Om revaccination inte kan ske enligt de nya reglerna rekommenderas en revaccination snarast möjligt. Intervallet enligt de tidigare bestämmelserna får inte överskridas.

Fr o m den 1 mars måste alla hästar ha givits en vaccination de senaste sex månaderna.

Karenstiden efter vaccination ökar från 4 till 5 dygn fr o m 1 januari 2021.

30 dagars karens efter kastration

Från årsskiftet införs också en startkarens på hingstar som kastreras.
Med start 1 januari är det därför inte tillåtet att starta de första 30 dagarna efter en kastration (en hingst som kastreras 15 december 2020 kan alltså starta först 15 januari 2021).

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

AngelikaBerg.jpg
AngelikaBerg.jpg

2024 blev Angelika Berg den segerrikaste lärlingen i Sverige och hon etablerade sig som professionell jockey. Men utan sina år inom ponnygaloppen hade hon aldrig tagit plats bland Sveriges segerrikaste ryttare. Läs mer

Den generella karenstiden för antibiotika vid tävling förlängs från minst 8 dygn till minst 14 dygn från den 1 februari 2025. Undantaget för lokalbehandling med läkemedel innehållande antibiotikasubstanserna kloramfenikol, fusidinsyra eller klortetracyklin är oförändrat och dessa har fortsatt minst 96 timmars karenstid för tävling.

Det är NEMAC (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) som har beslutat om denna förlängning. Bakgrunden är bland annat att val av antibiotikum ska ske enligt Läkemedelsverkets rekommendationer och inte utifrån hur lång karenstiden för tävling är. I dagsläget ses en generell nordisk och europeisk ökning i bruket av vissa antimikrobiella läkemedel som inte primärt ska användas som förstahandsval. Hästar som bedöms så sjuka att de av veterinär ordineras allmänbehandling med antibiotika ska, innan de åter kan anses vara i tävlingsmässigt skick, få tillräcklig tid för att återhämta sig.

Förlängningen innebär ingen förändring för läkemedel som innehåller bensylpenicillinprokain, som redan tidigare haft minst 14 dygns tävlingskarens. De läkemedel som berörs som är inregistrerade för häst i Sverige eller annat skandinaviskt land är sådana som innehåller bensylpenicillin, gentamicin, oxitetracyklin samt trimetoprim i kombination med sulfadiazin eller sulfadoxin.

En reviderad version av Karenstids- och förbudslistan kommer att publiceras i januari 2025.

DSC_0324
DSC_0324

Ponnygaloppsäsongen i Sverige är slut för i år och i samband med den sista dagen blev det klart vilka som blev årets champions. Här ser ni vilka som blev årets champions nationellt och per kategori. Priserna delas ut på vårens kick off:er på galoppbanorna. Stort grattis till årets champions! Läs mer