Nya regler för vilka mikrochip som får användas från och med den 21 april

15 januari 2021

Snart träder EU:s nya Animal Health Law i kraft. Den nya lagen innebär bland annat begränsningar i vilka mikrochip som kan användas.

Enligt den nya djurhälsolagstiftningen AHL kommer endast mikrochip med landskod godkända av Jordbruksverket att kunna användas.

Inom fullblodsaveln är det vanligt att använda mikrochip med funktion för temperaturmätning. På den svenska marknaden finns förnärvarande inga sådana mikrochip med landskod.

Jordbruksverket kommer under våren att publicera en lista på godkända mikrochip.

Det är inte möjligt att använda ett separat chip för temperaturmätning eller liknande. Anledningen är att det räknas som ett operativt ingrepp att sätta i ett chip och det är bara tillåtet om det finns veterinärmedicinska skäl. Det finns ett undantag från kravet på veterinärmedicinska skäl för identitetsmärkning av djur.

Dessa regler gäller alla hästar som chipmärks den 21 april 2021 eller sena

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer