Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Nytt avtal med staten ger trav- och galoppsporten framtidstro

30 januari 2014

Ett nytt avtal mellan staten och trav- och galoppsporten har träffats den 30 januari 2014. Avtalsperioden sträcker sig från den 1 februari 2014 fram till den 30 juni år 2015.

Allt överskott från ATG går tillbaka till den svenska hästsporten och redan i december 2013 beslöt regeringen att förbättra och bredda ATG:s koncession (speltillstånd) att anordna spel på hästar. Till detta kan nu läggas att det nya avtalet innehåller bland annat en översyn av skatten på hästspel och att spelbolaget ATG:s framtida roll utreds.
Trav- och galoppsporten har haft två huvudmål med förhandlingarna.

– Vi har nått betydande framgångar i de frågor vi drivit även om vi inte nått ända fram. Det första och det viktigaste har varit att stärka ATG:s konkurrenskraft. Det sker framför allt genom att lätta på ”tvångströjan” och ge ATG möjligheter att anpassa och förnya spelutbudet på den svenska marknaden. Denna förbättring kom i december 2013 genom det nya speltillståndet, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist (bilden).

Hans Ljungkvist fortsätter:
– ATG:s beräkningar säger att de här nya förutsättningarna i ett femårsperspektiv har en potential som kan förbättra totonettot efter skatt med 500 miljoner kronor eller mer per år.

Spelskatten ska ses över

Den andra målsättningen i förhandlingarna har varit att sänka skatten för att kunna utveckla den så framgångsrika svenska spelmodellen och därmed fortsätta att vara motorn för hela den svenska hästnäringen. Det är inte acceptabelt att staten gynnar spelbolag på Malta, som varken betalar någon ersättning till arrangören eller skatt i Sverige, framför ATG.

– ATG är det enda spelbolaget i Sverige vars verksamhet helt eller delvis försörjer en hel näring med 30 000 jobb. Att modernisera avtalet och se över spelskatten är därför något som vi prioriterat i samtalen med staten. Tillsammans med Finansdepartementet påbörjas arbetet under våren 2014 och avslutas senast i mars 2015, säger Svensk Galopps ordförande Hans Hansson.

Det nya avtalet innebär också att ATG årligen kommer att avsätta 47 miljoner kronor till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. Det är en minskning med tre miljoner kronor.

– Stödet till Sveriges hästnäring genom HNS är viktigt, men med tanke på de tuffa besparingar som drabbat trav- och galoppsporten det senaste året är det självklart för oss att HNS tar sin del av ansvaret och att bidraget därför justerars nedåt något, säger Hans Ljungkvist.
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg