Foto: Magnus Östh
MOF181205-05853.jpg

Nytt skandinaviskt reglemente träder i kraft den 1 juni

17 maj 2021 12:38

Ett gemensamt regelverk för galoppsporten i Sverige, Norge och Danmark träder i kraft den 1 juni.

De nya reglementena är:

  • Skandinaviskt Reglemente för Galopplöpningar (SRG)
  • Skandinaviskt Registrerings- och Licensreglemente (SRL)
  • Skandinaviskt Antidopningsreglemente med anvisningar i Karenstids- och Förbudslistan
  • Skandinaviskt Utrustningsreglemente för ryttare och hästar
  • Skandinaviskt Smittskyddsreglemente

Det finns också gemensamma bilagor samt en gemensam påföljdsmall.

De nya regelverken finns publicerade på sidan Regelverk.

Frågor besvaras av Helena Gärtner, helena.gartner@svenskgalopp.se

Några av de största förändringarna

Gemensam påföljdsmall

Påföljdsmallen är gemensam för de tre länderna. Som försvårande omständighet vid straffmätningen kommer att räknas förseelser inom Skandinavien de senaste tre månaderna, med undantag för farlig ridning och brott mot 8:20 om påverkan om alkohol och droger där återfallstiden är 12 månader.

Inget spö vid startplatsen

Viktiga förändringar att notera är ett tillägg jämfört med tidigare spöbestämmelser (6:31) om att spö inte får användas på startplatsen.

Spödrivning i tvåårs- och hinderlopp kan leda till diskvalifikation

Det har också tillkommit en diskvalifikationsgrund i SRG 7:7. Om ryttaren använt spö eller tyglar för drivning i strid med bestämmelserna i SRG 6:31 gällande tvåårs- och hinderlopp och om galoppdomstolen bedömer att förseelsen har betydelse för löpningens resultat ska hästen diskvalificeras. Hästen kan flyttas ner istället för att diskvalificeras om lokala galoppdomstolen bedömer att hästen ändå skulle ha kommit på prisplats.

Startförbud omfattar även kvallöpningar och godkännande i startboxträningar

I SRG 7:1 - 7:4 finns bestämmelser om startförbud. Under SRG 7:3 finns ett förtydligande om att startförbud även omfattar kvallöpningar och godkännande i startboxträningar.

Röd huva om den ska tas av vid startplatsen

I Utrustningsreglementet finns en bestämmelse om att om hästen ska bära huva som ska tas av vid startplatsen ska huvan vara röd.

Inga öronbollar med urryckare i Sverige och Danmark

Det är inte tillåtet att använda öronbollar med urryckare i Sverige och Danmark, varken i loppet eller före start.

Nya åldergränser för ryttare

Registrerings- och Licensreglementet innehåller de nya åldersgränserna för ryttare, 16 år för amatörryttare och 18 år för lärling. Det framgår av SRG 5:19 att ryttarbyte i löpning med vadhållning inte kan ske till ryttare som ej fyllt 18 år samt i SRG 3:9 att amatörryttare måste ha fyllt 18 år för att få rida i proffslöpningar.

Amatörtränare får träna hästar som ägs av andra

Amatörtränare får framöver träna ett obegränsat antal egna eller hästar som ägs av närstående samt fem hästar som helt eller delvis ägs av någon annan. Amatörtränare som bedriver näringsverksamhet (säljer tjänst till kund) ska inneha F-skattsedel.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer