Det nya Mål- och Strategidokument som skulle klubbas föranledde en del kommentarer om formuleringar, men den enda egentliga invändningen till det sakliga innehållet var att de tio huvudmål som satts upp (med ledning av grupparbeten som gjorts vid ett förmöte i september) inte var mätbara och därför av många inte sågs som mål per definition. Sedan man ändrat denna rubrik från ”Mål” till ”Riktlinjer”, gjort några korrigeringar av olyckliga ordval och lagt till en punkt om Spelsäkerhet, kunde fullmäktigeledamöterna anta det nya förslaget. Det sades också att man vid kommande möte genom nya grupparbeten skulle skissera fram mer detaljerade strategier för hur man ska kunna följa de riktlinjer som nu dragits upp.
Stadgeändringar
Det andra beslutsärendet gällde SG:s stadgar. Här hade en särskild stadgegrupp, som utsågs vid föregående möte, fått i uppdrag att se över stadgarna, och lämnade en rad förslag till framför allt förtydliganden av formuleringarna. Efter diskussioner om vissa detaljer antogs förslagen.
Stadgegruppen hade även lämnat rekommendationer om att fullmäktige skulle diskutera vissa andra lydelser, men till detta fanns inte tid, utan det bordlades till nästa möte.
Beslut om nya banan nära
En fråga som många väntar ivrigt på att få svar på är var den nya huvudstadsbanan kommer att ligga. Dag Johansson redogjorde för den långa och tålamodskrävande processen att säkerställa att man beslutar om bästa tänkbara plats och förklarade att det var hundratals olika variabler att väga in på de olika alternativen. Man väntar fortfarande på några svar från vissa av kommunerna, men processen är långt gången och SG:s styrelse räknar med att fatta beslutet – och kommunicera det till de aktiva – före årsskiftet.
Ja till hindersporten
Björn Eklund, som verkat som ordförande i Utredningsgruppen om hindersporten, berättade om gruppens arbete och om de överväganden som lett fram till att en enig grupp ställt sig bakom rekommendationen att hindersporten – både häck och steeplechase - även i fortsättningen ska vara en del av svensk galoppsport, och att disciplinen, som redan i halvtid av tidigare beslutade treårssatsning nått flera av de uppsatta målen, måste ges goda möjligheter till utveckling.
Ärendet var uppfört som en diskussionspunkt men det blev just ingen diskussion, då ledamöterna, som fått Utredningsgruppens kompendium utsänt före mötet, hade haft god tid att sätta sig in i resultatet och föreföll nöjda med de slutsatser som dragits.
Läget på Jägersro
Jacqueline Henriksson, såsom ordförande i Skånska Fältrittklubben, redogjorde för nuläget på Jägersro, där som bekant SFK sagt upp avtalet med JTG för omförhandling, i konsekvens med utredningen om Galoppsportens Framtid och i avsikt att vi i Sverige ska få en enad galoppsport med större självbestämmanderätt över de egna medlen.
Uppsägningen har föranlett en hel del skriverier i framför allt skånsk press, och farhågor bland galopptränarna i regionen att travets representanter inom JTG i stället för att teckna ett nytt avtal skulle försöka passa på att ”kasta ut” galoppen från banan.
Hans Hansson, ordförande i Svensk Galopp, såväl som för sittande möte, samt ledamot av ATG:s styrelse, påpekade att det avtal som finns har ytterligare en part, nämligen ATG, och att JTG inte utan vidare kan avhysa galoppen ens om man skulle vilja detta, vilket i sig inte är troligt, då galoppen på Jägersro genererar betydande intäkter för bolaget. Travsällskapet har sitt höstmöte i slutet av november och då kommer man att diskutera denna fråga.
Nyheter i storloppsprogrammet
Sportchefen Nicholas Cordrey informerade om en hel del nyheter under kommande säsonger, inte minst vad gäller storloppen.
- Breeders’ Trophy-serien kommer att göras om för att förenkla och få ner kostnaderna för såväl uppfödare och hästägare. Ett utökat samarbete med Danmark och Norge avseende anmälningsförfarandet är på gång. Även själva loppen (i Sverige) kommer att ändras något. Man behåller 2-årsloppet och ett av 3-årsloppen, och så gör man tre lopp för 4-åringar, på sprinter-, miler- respektive stayerdistans, som kommer att ridas på samma dag. Sportchefen uteslöt inte möjligheten att man kanske på sikt kan rida samtliga Breeders-lopp samma dag, för att få en samlad manifestation i likhet med Breeders’ Cup i USA.
- Svenskt St Leger kommer att öppnas för importer från och med 2014. De senaste åren har såväl startfrekvens som klass på loppet sjunkit oroväckande.
- Swedish Champion kommer att flyttas till fyraårssäsongen och de två loppen blir tre; Nordic Sprint, Nordic Mile och Nordic Stayer, och kommer att vara öppna för skandinaviskuppfödda hästar. Flyttningen föranleds av att det finns för många lopp för treåringarna, vilket går ut över startfrekvensen.
- Man kommer att införa en ny löpningsserie för ston med max 86 i handicap. Målgruppen är goda ston som kanske inte riktigt räcker i Listedloppen, och avsikten är att premiera import av goda ston, med förhoppningen att dessa sedan blir en tillgång i aveln.
- Svenskbonusen, som från och med 2012 även delas ut i lopp för skandinaviskuppfödda hästar samt till 4-åriga hästar, kommer att betalas ut till hästägarna två gånger per år, liksom man redan gör med uppfödarpremierna. I och med att man har avsatt fasta summor för de olika ålderskategorierna, så vet man att alla avsatta pengar kommer att delas ut, och att beloppen inte kommer att överskridas.
RiksGaloppen
Helena Gärtner berättade om RiksGaloppen 2011, om de utvärderingar av säsongen som gjorts med stöd av den enkät som en tredjedel av de nya ägarna svarat på, och om planerna för RiksGaloppen 2012. Det blir samma antal hästar och tränare, där två av tränarna – vinnaren Johan Reuterskiöld och Jessica Long, som var den som sålde slut på sina andelar först – med automatik går vidare till 2012.
Jan-Erik Pettersson blir den tredje Skånetränaren och Pia Höiom har fått förnyat förtroende att representera Göteborg, medan man på Täby har utsett Tommy Gustafsson, Caroline Malmborg och (på Angarn) Roy Arne Kvisla. 23 tränare hade sökt till dessa fem platser och det är ju en bekräftelse om någon på att konceptet betraktas som en succé även bland de aktiva.