Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Om årsböckerna i den svenska galoppsporten

27 mars 2014

1890 gavs den första regelrätta ”årsboken” ut i svensk galoppsport.

Titeln på boken, eller rättare sagt, häftet, som var på 52 sidor med blekgult kartongomslag, var också ”Kapplöpnings-Kalender 1890”. Utgivaren var den samma år bildade Jockeyklubben, med dåvarande HKH Kronprinsen, sedermera HM Kung Gustaf V som ordförande och ryttmästaren Gustaf Nyblæus som sekreterare och redaktör. Nyblæus var tillika initiativtagare och den tändande gnistan till Jockeyklubbens tillblivelse, som alltså skulle inneha ansvaret för sportens ledning och administration under 69 år varav de första 57 med kunglig ordförande.

Omslutningen premiäråret för klubbens verksamhet var 27 löpningar under perioden 26 maj t o m 27 juli med 5-6 löpningar vardera i Malmö, Kristianstad, Linköping, Stockholm (Ladugårdsgärde) och Helsingborg.

Den första löpningen (1800 m, häckar) vanns av den svenska kapplöpningssportens kanske största välgörare genom alla tider, greve Clarence von Rosen i sadeln på sin Rigoletto. Greven blev f ö sportens första årschampion som ryttare med 6 vinnare 1890. Förutom att han i hela sitt vuxna liv satt i den internationella Olympiska Kommitténs styrelse, där han inledde med att driva igenom ridsportens inträde i OS 1912. Några år senare, 1918, tog han initiativet till Svenskt Derby och Svenskt Kriterium i galoppsporten.

1919 var titeln på årsboken densamma (med tillägget Svensk KapplöpningKalender), men formatet hade ökat från det ursprungliga 11x13 cm, till ”nästan” A5 och omfånget var nu 136 sidor och antalet avridna löpningar 91. 193 hästar startade 1919 vilket gav ett snitt på 2,1 starter per häst. Motsvarande tal för 2013 i Sverige var 4,6.
HKH Prins Carl, populärt kallad ”Blå Prinsen”, var nu ordförande i JK, och Nyblæus’ efterföljare som sekreterare, ryttmästaren Carl Trägårdh, hade redigerat den viktiga årsskriften.

1928 döptes boken om till ”Jockeyklubbens Årsbok” och man införde statistik för pristagande hästar, något som - tillsammans med resultaten - övergavs i och med boken 2011. Utgivningsansvaret hade då, dels tagits över 1959 av det nybildade ”Svenska Galoppsportens Centralförbund” (från 2004 Svensk Galopp), dels bytt namn till ”Svenska Galoppsportens Årsbok”.
Jockeyklubben, som därmed överlämnade ledaransvaret för galoppsporten, fick vara med i årsboken t o m 1986 års utgåva med uppifter om styrelse, medlemsförteckning och förtjänsttecken, sportens fortfarande högsta utmärkelse.
 

årsbok 2013

Årsboken 2013


Årsboken 2013 är den 41:a i ordningen som tekniskt redigerats och producerats på uppdrag av SGC/SG och samtidigt den första utgiven av SRB/Officina Fraterna/Björn Zachrisson.
Den är en hyllning till alla aktiva deltagare, sportens genuina och rättmätiga bas.

Årsboken 2013 (200 sid, A5) är under tryckning och väntas kunna levereras till dem som redan beställt den genom SG och SRB fr o m första veckan i april. Priset är 200 SEK inkl bokmoms, exkl porto. Beställ via epost srbz@home.se

SRB har även utgivit ”Skandinavisk resultatårsbok 2013” (654 sid, 400 SEK inkl bokmoms, exkl porto). Båda böckerna finns också till försäljning genom Sam W Friberg på Jägersro (tävlingsdagar).

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg