Lynghonning_S8I3250 och Manuel Martinez den 9 november

Manuel Martinez har vunnit sitt första jockeychampionat på Övrevoll i och med segern på Lynghonning i det första loppet.

Övrevoll 9 november: Svensk tredjeplats, ny champion och europeiska starter

10 november 2023 11:45

En svensk tredjeplats blev det denna mörka höstkväll i Oslo och den kom redan i det första loppet – ett lopp Manuel Martinez vann och därmed blev han champion på banan även om en tävlingsdag återstår. Under helgen är det också mycket svenskt att titta på för hinderfansen, både från Frankrike och Polen.

Tyvärr är Carlos Lopez skadad och han fick inte vinna sitt tionde championat på banan (!) detta år då han under hösten varit jagad av den i storform varande Manuel Martinez som segrade ombord på norska Lynghonning redan i det första loppet. Därmed gick han om Carlos Lopez på fler andraplatser och ingen kan hota bakifrån med en tävlingsdag kvar. Vi återkommer om övriga championat i nästa notis om en vecka. I detta lopp kom den bästa svenska placeringen under kvällen då Annette Stjernstrand-tränade Jojo Trick slutade trea under Nathalie Mortensen. Distansen var 1600 meter och banan var blöt.

Wido Neuroths tränarkarriär går mot sitt slut och Indy Humor segrade för första gången sedan första starten i karriären under Jan-Erik Neuroth i kvällens bästa lopp över 1600 meter. Förhoppningsvis lossnar det ordentligt för den lovande fyraåringen efter Distorted Humor.

Intressanta äventyr i Europa

Elliot Öhgren ska under lördagen rida ett fint amatörlopp på Auteuil i Paris med nästan 29 000 euro i förstapris. Han sitter för tredje gången upp på Hakerman och loppet är en steeplechase över 4400 meter med det anrika namnet 123eme Prix De France. Loppet startar klockan 13:05 och startlistan hittas här. Auteuil tävlar även på söndag och då ska Roland Johansson Konsult AB:s Harry (e. Maxios) ut för första gången sedan den historiska segern på den 10 juni 2023, där han blev den första svenskuppfödda hästen som vann ett häcklopp på banan. Han tränas av svenskan Amanda Zetterholm och affärspartnern Noel George. Distansen är 4300 meter i Prix Count Schomberg (L) och loppet startar 15:15. Startlistan hittas här. Loppen kan ses med konto hos France Galop.

Banan i Wrocław avrundar säsongen under lördagen med fem hinderlopp och fyra slätlopp. Niklas Lovén har fyra ritter – alla i hinderlopp (lopp 1,3,5 och 7) och ligger delad etta tillsammans med Sanzhar Abaev i ryttarchampionatet med åtta segrar. Den sistnämnda verkar inte rida den sista dagen. Det återstår att se om han kan bli champion, men han sitter inte upp på några jättechanser på förhand.

– En halvchans är Et Tu Brute (lopp 7), men han får möta femåringar. Vi får ju ändå försöka, hälsar Niklas Lovén.

Tävlingarna startar klockan 10:45. Programmet hittas här och för den som vill se en banskiss för att underlätta tittandet så hittas den här. Tävlingarna kan följas live här.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer