Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Pernilla Nilsson satsar och levererar

2 juli 2013

I tider när många av våra uppfödare har valt att lägga av eller minska ner betydligt på sin verksamhet, finns det ändå några som satsar friskt. En av de yngre och nyare uppfödarna är Pernilla Nilsson i Krylbo, som redan efter några års verksamhet har producerat en SM-vinnare i form av Casanova Star.

Casanova StarFör ett par veckor sedan tog Pernilla Nilsson (t v) sin hittills största uppfödarseger då Casanova Star vann SM för tvååringar på Täby Galopp.

Pernilla kommer som många andra inom galoppen från ridsporten, där hon arbetade som ridlärare på en ridskola, själv tävlade i hoppning och fälttävlan och i liten skala födde upp ridhästar.

–Jag hade som mest 3 föl om året och min bästa hopphäst vann faktiskt SM för treåringar.

Hon påpekar att galoppen lockade redan från början, då hon älskar fart och spänning och har kört en hel del både motorcykel och motor-cross! Numera, 36 år fyllda och tvåbarnsmor, har hon dock tvingats lägga detta på hyllan.

Det blev ett fullblod i stället

1998 köpte Pernilla fullblodsstoet Flare som ridhäst och planerade att låta betäcka henne året efter med en halvblodshingst och få en fin hopphäst.

–Men jag kunde inte få tag på någon hingst jag ville ha och beslöt att prova med en fullblodshingst i stället.

Valet föll på Melmac och avkomman, som namngavs till Rising Star, blev en synnerligen nyttig häst som vann 6 lopp, var placerad 14 gånger, pikade på 73 i handicap och tjänade nästan 400.000 kr i träning hos John Ricketts.

–Jag följde ju hennes karriär på banan och blev allt mer intresserad av galoppsporten. 2004 gick jag amatörtränarkursen och tänkte plocka ut egen licens, men det föll sedan på de dåliga träningsmöjligheterna här hemma.

Bor på landet

Pernillas familj flyttade ut till en gård på landet när hon var 3 år gammal och efter att ha lärt sig att rida på grannens lipizzanerhästar (!) fick hon så småningom egna ponnyer, och därmed tog hästkarriären fart. Hon bor fortfarande kvar på samma plats, men efter att hon bildat familj med Anders, som flyttade till byn och visade sig bo granne, har man slagit samman de båda gårdarna till en.

–Vi har mycket plats för betande hästar men någon träningsanläggning är det ju inte.

Något gott förde ändå amatörtränarkursen med sig. Förutom fördjupade kunskaper om galoppsporten, knöt Pernilla en del kontakter, och hon gjorde sin praktik hos Tommy Gustafsson, som senare också kom att träna den första hästen hon sålde på auktion, Hurricane Lucas.

–Fast jag kunde inte själv vara med på auktionsplatsen den gången, eftersom min äldsta dotter Vilma beslöt sig för att födas just då, minns Pernilla, som nu även har dottern Nora på 3,5 år.

Lagom med fem ston

Även Hurricane Lucas vann, redan som 2-åring, rankades också i 73 i handicap och gav mersmak för den unga uppfödaren.

–Det är roligare och mera lönsamt att föda upp galopphästar än ridhästar, och man får snabbare svar på om stoet är något att avla vidare på.

Fler ston köptes in och Pernilla har idag 5 ston, 5 åringar och 5 föl. Det är dock inte samma fem ston som går på gården år efter år, utan hon har varit duktig på att förnya materialet kontinuerligt, och vill gärna ha minst en moderlivsimport med sig till auktionen varje år.

–Hellre kvalitet än kvantitet! Det är svårt att få hjälp med hästarna här, och ett femtontal djur är ungefär vad man hinner med.

–Tyvärr har jag haft en del otur och miste i våras en underbar hingståring efter Kheleyf, men det är bara att ta nya tag. Jag älskar att studera auktionskataloger och välja ut ston som jag tror på. I somras åkte jag själv till July Sales i England för andra gången men var för kräsen för min plånbok, så jag får göra ett nytt försök senare i höst.

–Annars är det Stefan Uppström som har hjälpt mig att få tag på bra ston till min budget, och Filip Zwicky har också förmedlat ett sto.

Fått fint stöd

Pernilla vill gärna framhålla några fler namn som har stöttat henne med goda råd om galoppsport, avel och hingstval.

–Förutom Tommy och Stefan så har Roger Asp och Ivan Sjöberg varit mycket goda rådgivare, och John och Lena Ricketts, inte minst. Av John har jag också tagit till mig en hel del om hästhantering.

Pernilla hanterar sina föl och åringar mycket och brukar vänja dem vid gjordar och täcken före auktionen. Hon lasttränar dem också.

–Det är skönt både för mig och köparna om hästarna är bra att handskas med när de byter ägare och min målsättning är att presentera välartade och väl förberedda hästar. Men det är klart att alla individer är olika och vissa kan behöva mer tid för att ställa om sig till sin nya omgivning.

Genombrott i år

Pernilla hade alltså sin första åring på auktion 2007. Sedan dess har hennes engagemang vuxit för varje år, och nu den 18 augusti vann hennes uppfödning Casanova Star SM för 2-åringar på Täby.

Bara fyra dagar senare vann en annan av hennes 2-åriga produkter, Golden Hit, överlägset i debuten på Jägersro. Båda hästarna tränas av Lennart Reuterskiöld jr och båda är anmälda till Svenskt Derby.

Dagen efter detta vann Pernillas uppfödning River Sid, nu fem år, sin fjärde seger, uppe i Norge. Det känns som ett genombrott i år?

–Jag har haft tur som har kunnat sälja till så framgångsrika tränare, och jag tror jättemycket på min årskull av föl i år, där ett är efter Verglas, två efter Gloria de Campeao och två efter Philomatheia.

Fyra på auktionen

Men först ska årets åringar gå under klubban på SÅEF-auktionen på Täby Galopp den 13 oktober. Pernilla har en halvbror till Casanova Star som heter Turlington, men han kommer inte till auktionen.

–Han har tyvärr skadat ett bakben och går inte att sälja just nu. Men det finns gott hopp om att han kan komma i träning senare.

Bland de fyra åringarna som Pernilla åker till auktionen med, finns en moderlivsimport. Det är ett sto efter Proclamation och Desert Sun-märren Richtee. Gryngolette, som tidigare lämnat black type-hästarna i Danmark, Hallöjsa och Dantolini, samt vinnaren och Norsk Oaks-fyran Binamix, har en hingst efter Songline som heter Hightower.

–Han är mitt Derbyhopp bland årets åringar! Visst är det så att Derbyt är det lopp man allra helst vill vinna som uppfödare, medger Pernilla.

Golden Hits mor Solid Snake har en hingståring efter Philomatheia, som ju har sin första svenska kull i auktionsringen i år, medan River Sids halvbror (u Never Stop) är efter ledande championhingsten de senaste åren, Eishin Dunkirk.

Det ser bra ut för Pernilla Nilsson, och att hon är ”het” just nu bekräftades när hon var med på Caroline Malmborgs ”Lista” i lunchsändningen häromveckan. Hon var då rankad på andra plats (bakom superhästen Frankel, obesegrad i 13 starter) men vi ser henne som en Rising Star och tror att hon så småningom kommer att klättra allra högst upp i uppfödarstatistiken.

Nadja Bellander

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer