Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ponnygaloppen – en bra rekryteringsbas

27 september 2016

Att ponnygaloppen genom åren har varit en bra skola för blivande amatörryttare och lärlingar är väl känt. En rad duktiga ponnyjockeys har genom åren tagit klivet upp till den stora galoppen och på onsdagens lunchgalopp får vi se ytterligare en, Melissa Juneskans, ta steget upp till den stora galoppen.

reglissé juneskans
Familjen Juneskans, från vänster pappa Stefan, Melissa och mamma Therese, tar emot Reglissé och Iago Serry i vinnarcirkeln på Bro Park. På onsdag är det Melissa som sitter i sadeln på Reglissé.

 

På onsdagens lunchgalopp rids ett amatörlopp. Tre av loppets sju ryttare har börjat sin galoppkarriär som ponnyjockeys. Dessa är Elin Rödjare, Emma Nordin och alltså debuterande Melissa Juneskans. Melissa rider familjens Reglissé i dagens amatörlöpning som närmast kommer från seger.

Melissa Juneskans är, liksom Emma Nordin och Sofia Presits, bara 15 år. Alla tre var eller är framgångsrika ponnyjockeys och både Emma och Sofia har fått en bra början inom den stora galoppen. Emma vann sin allra första uppsittning med Awesome Delight den 9 september och Sofia red hem Britta Strokirks Vandringspris på Bro Park med Mirror Lad förra tisdagen. Nu är det alltså Melissa Juneskans tur att visa att ponnygaloppen ger bra baskunskaper.

Sveriges representant inom herrarnas Fegentri i år är Elliot Öhgren som är drillad av Bernita Hedman på Lilla Rörby Ponnygaloppklubb. Elliot har även han en gedigen ponnygaloppkarriär bakom sig och fler duktiga amatörryttare från ponnygaloppen är Kate Alvesparr, Angelika Berg, Emma-Louise Juneskans ochTherese Karlsson för att nämna några.

elin rödjare square
Elin Rödjare efter seger med Senshi på Täby Galopp. Elin började med ponnygalopp och nu är hon aktiv som amatörryttare medan pappa Stefan Rödjare har både ryttar- och tränarlicens med amatörstatus.

 

Förutom dessa så finns en rad andra duktiga amatörryttare på Svensk Galopps licenslista och flera arbetsryttare som även de har haft ponnygaloppen som inkörsport till den stora galoppen. Dessutom återfinner vi flera från ponnygaloppen både som ägare och amatörtränare. Här kan vi nämna Göran Schillström Julia Presits, Stefan Rödjare och Therese Juneskans som alla har fått upp sitt intresse för galoppen via ponnygaloppen.

Ponnygaloppens stora affischnamn i Sverige på senare år är Fanny Olsson. Hon startade sin bana inom galoppen på sin ponny Amiri Joad och fortsatte sedan som amatörryttare och lärling. Nu har hon precis förlorat sin viktlättnad och tar snart steget upp som jockey. Vi har också ponnygaloppen att tacka för de duktiga lärlingarna Josefin Landgren och Annie Nilsson Lindahl.

-Jag lärde mig väldigt mycket från ponnygaloppen. Efter varje tävling hade vi genomgång där vi tittade på filmerna från loppen. Jag lärde mig att rida spårsnålt och lägga upp loppen taktiskt rätt. Dessutom fick jag en massa rutin och blev starkare som ryttare, säger Fanny Olsson.

Fredrik Johansson
Fredrik Johansson tycker att ponnygaloppen är en jättebra grund och han hjälper bland andra Kate Alvesparr, som även hon började med ponnygalopp, med träningen

 

I England och på Irland är ponnygaloppen riktigt stor, några av deras bästa ambassadörer är välkända namn som Frankie Dettori, Adrian Maguire, Timmy Murphy och Ruby Walsh vilka alla började som ponnygaloppjockeys.

Här hemma har vi, förutom ovan nämnda ryttare, även Fredrik Johansson, Yvonne Durant, Nicholas Cordrey, Shane Karlsson , Rebecca Colldin,  Anna Pilroth, Jessica Lindberg, , Tina Långström, Tobias Hellgren och Dennis Persson för att nämna några som har börjat sin bana inom galoppen inom ponnygaloppen.

-Det var jättekul att tävla i ponnygalopp. Jag började med min shettis Vicke och och fortsatte hela vägen upp till kategori D. Ponnygaloppen gav mig en bra grund och jag rekommenderar verkligen alla som vill bli jockeys att börja med ponnygalopp, säger Fredrik Johansson som numera håller i genomgångarna efter amatörloppen och som regelbundet kommer att hålla kurser både på Jägersro och Bro Park.

Under 2015 och 2016 har 22 personer gått Svensk Galopps Ryttarlicenskurs. Av dessa 22 kommer 8 från ponnygaloppen. Att ponnygaloppen är en bra rekryteringsbas och verkligen ger tillbaka till sporten är väldigt tydligt och vi hoppas att flödet från ponnygaloppen fortsätter med samma kraft framöver.

Lotta Malmborg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

AngelikaBerg.jpg
AngelikaBerg.jpg

2024 blev Angelika Berg den segerrikaste lärlingen i Sverige och hon etablerade sig som professionell jockey. Men utan sina år inom ponnygaloppen hade hon aldrig tagit plats bland Sveriges segerrikaste ryttare. Läs mer

DSC_0324
DSC_0324

Ponnygaloppsäsongen i Sverige är slut för i år och i samband med den sista dagen blev det klart vilka som blev årets champions. Här ser ni vilka som blev årets champions nationellt och per kategori. Priserna delas ut på vårens kick off:er på galoppbanorna. Stort grattis till årets champions! Läs mer

Elin Hedman Pisa
Elin Hedman Pisa

Sverige har gjort en enastående insats i världscupen Fegentri World Championship 2024. Med segrar i damserien, hinderserien och juniorserien tog de svenska ryttarna hem tre av tre möjliga titlar – det bästa resultatet någonsin för den svenska galoppen! Läs mer