Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg

Propositioner för 2024: Justerade prispengar och fokus på större startfält

11 april 2024 09:46

Efter ett långt budgetarbete är propositionerna för 2024 äntligen klara. Med bakgrund av de utmaningar som Svensk Galopp står inför har prispengarna justerats ner något. Målsättningen är att propositionerna ska ge fler hästar i loppen.

Propositionerna för 2024, både för hela Skandinavien och Sverige, är nu publicerade på hemsidan och kan hämtas här. Propositionshäftet är tryckt och förväntas finnas på sekretariaten under nästa vecka.

Svensk Galopps budgetprocess för 2024 har varit både utmanande och långdragen. För att stärka bolaget inför framtiden har det varit nödvändigt för styrelsen att göra vissa justeringar av prispengarna.

Justeringen berör alla typer av lopp. Även om eliten rent beloppsmässigt påverkas mest, är neddragningarna procentuellt jämnt fördelade. Antalet tävlingsdagar har minskat med åtta jämfört med fjolåret. Planen är att avrida ca 470 lopp i år, även det en aning färre än 2023.

En utmaning är att vi har haft för få hästar i loppen. Efter många år med i genomsnitt över åtta hästar i loppen har startfälten minskat till i snitt under åtta från 2021 fram till 2023. I arbetet med årets propositioner har det funnits en ambition att bryta den negativa trenden.

Dessvärre förlorar Jägersro Sprint sin Listed-status från och med i år. Detta på grund av att startfälten under de senaste tre säsongerna inte hållit tillräckligt hög klass. Loppet kommer fortfarande att avridas och har sin vanliga plats i kalendern, nämligen på Pramms-dagen.

Angående uppfödarpremier återgår vi till den gamla principen med att en fast summa avsätts. Den exakta procentsatsen för året fastställs först efter att de sista tävlingarna har avridits. Senast detta system användes var 2021, då procentsatsen slutade på 15,42%, vilket ska jämföras med de 20% som har varit den fasta procentsatsen för 2022 och 2023.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Galoppappen dreamstime_l_117683864.jpg
Galoppappen dreamstime_l_117683864.jpg

Vi har lanserat flera nya digitala tjänster för dig som är aktiv i galoppsporten. Dessutom har alla tjänster och blanketter fått en ny plats på Galoppappen. Läs mer

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.