Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Rapport från Svensk Galopps årsmöte

19 september 2013

Lördagen den 25 maj höll föreningen Svensk Galopp ordinarie årsstämma på Täby Galopp. Totalt deltog 35 fullmäktigeledamöter med Björn Eklund vid ordförandeklubban.

Stamma HanssonHans Hansson talade mycket om minskat spel och sportens intäkter i sitt inledningsanförande.

Ordförande Hans Hansson tog framför allt upp sportens ekonomi och spel på hästar som intäktskälla i sitt inledningsanförande. Föregående år gick det totala spelet på hästar via ATG ner 5 procent. Denna nedgång leder till en motsvarande minskning av sportens intäkter. Dessvärre ser nedgången ut att fortsätta även i år.

ATG för årligen förhandlingar med staten och upprättar ett avtal som reglerar spelet på hästar i Sverige, något som ATG formellt har monopol på. I praktiken finns det emellertid inte längre något spelmonopol i Sverige. De senaste åren har en rad nya aktörer tagit sig på marknaden. Dessa aktörer står idag för cirka 50 procent av allt spel på nätet, betalar ingen skatt i Sverige och ger inte ett öre tillbaka till sporten. Svenska statens eget spelbolag, Svenska Spel, har dessutom ökat sin aggressivitet på spelmarknaden för att möta denna konkurrens.

Staten har alltså ett stort ansvar i att hästsportens intäkter minskar. Därför arbetar representanter för såväl trav- som galoppsporten tillsammans för att staten ska ge någon form av kompensation för de senaste årens vikande speltrend, som är ett direkt resultat av en ökad konkurrens. I denna fråga är det viktigt att båda sporterna framstår som helt eniga. Alla som är involverade i hästsporten måste ställa sig bakom detta.

ATG:s hållning är inte längre att vara ensam spelaktör på hästar i landet. Det viktiga är att det upprättas ett regelverk så att alla bolag som arrangerar spel på hästar gör det med samma premisser, d v s betalar lika mycket skatt och ger tillbaka samma andel av omsättningen till sporten.

Hans Hansson fortsatte att visa en grov skiss över hur medlen fördelas i galoppsporten. Av intäkterna på 136 miljoner kronor betalas 84 miljoner kronor ut i prispengar. Driften av anläggningarna kostar årligen 32 miljoner kronor och 20 miljoner går till så kallade centrala kostnader (kansli, utbildning, marknad mm).

Galoppens intäkter kommer idag nästan uteslutande från ATG och genereras av spelet på hästar. Ett minskat spel leder alltså till minskade intäkter och vice versa. I ett läge där intäkterna minskar är det enligt Hans Hansson inte optimalt att bara skära ner kostnaderna enligt ”osthyvelsprincipen”. Istället handlar det om att göra större strukturella ingrepp.

Svensk Galopp har redan tillsatt arbetsgrupper som ser över de tre olika kostnadsposterna, exempelvis om prispengarna fördelas på ett optimalt sätt. Arbetsgrupperna kommer att redovisa sina resultat i samband med Svensk Galopps höstmöte den 12 oktober.

Med tanke på hur situationen ser ut idag är det helt avgörande att marken på Täby Galopp är såld så att sporten kan nå ett positivt finansnetto de närmaste åren. Det kommer att behövas mer pengar framöver och marknadsåtgärder måste sättas igång för att hitta alternativa intäktskällor.

Senare under mötet fick även Hans Hansson frågan om det redan nu går att använda de framtida intäkterna från försäljningen av Täby Galopp för att kompensera för intäktsbortfallet. Enligt Hansson skulle det i så fall krävas ett nytt beslut i fullmäktige. Som det ser ut nu är pengarna helt reserverade för bygget av nya banan på Önsta.

Innan den formella delen av stämman tog sin början gav VD Torbjörn Westöö och ekonomichef Jessica Jankerup en kortare presentation av sig själva. Båda är relativt nya på sina poster i organisationen.

Ekonomisk rapportering

Efter att mötesordföranden Björn Eklund raskt dragit igenom de inledande paragraferna på dagordningen fästes mycket tid vid § 7a ”Ekonomisk rapportering”. Jessica Jankerup inledde med att rekapitulera de många saker som gjorts i Svensk Galopp sedan 2009 och gav sedan via en powerpoint-presentation en ganska detaljerad bild över Svensk Galopps organisation och ekonomi.

Revisor Per Gustafsson på KPMG AB redogjorde för att han tillsammans med sina medarbetare gått igenom årsredovisningen och tillstyrkte att koncernredovisningen gav en rättvisande bild av resultat- och balansräkningarna (§8). Per tillstyrkte vidare mötet att bevilja styrelsen anvarsfrihet (§9). Båda punkterna antogs av stämman.

Margaretha Steding ny i styrelsen

§ 10 och 11 på agendan avsåg val av ordförande och styrelsemedlemmar. Stämman gav ordförande Hans Hansson förnyat förtroende och återvalde honom för ytterligare en mandatperiod om två år. Inga motkandidater hade föreslagits. Även styrelseledamöterna Jacqueline Henriksson och Jan Kleerup valdes in på ytterligare två år.

Annelie Telford hade inför stämman meddelat att hon ställer sin styrelseplats till förfogande. Ny medlem i Svensk Galopps styrelse blir Margaretha Steding, som valdes in genom fyllnadsval på 1 år. Margareta driver tillsammans med sin sambo Anders Klemedsson stallet Fourfold HB, som har hästar hos både Fredrik Reuterskiöld och Dennis Persson. Från yrkeslivet har Margareta erfarenheter från både chef- och styrelsearbete.

Nya revisorer

Inför stämman hade valberedningen föreslagit två nya revisorer, Camilla Alm Andersson och Maria Lindahl. Båda har jobbat mycket med upprättande av finansiella rapporter samt intern kontroll och styrning, bland annat för Skånska Fältrittklubben. Camilla och Maria är anslutna till KPMG AB, alltså samma revisionsbolag som Per Gustafsson, som varit revisor för Svensk Galopp och Täby Galopp i över tio år. Stämman antog valberedningens förslag och Per Gustafsson avtackades med en blomma för ett gott utfört arbete under många år.

Per Gellström, advokat från Ystad och delägare i två galopphästar, valdes in som ny suppleant i Svensk Galopps överdomstol. Per ersätter Erik Kylengren.

Susanne Sivrup-Rosenqvist, proffstränare på Västkusten, valdes in som suppleant i Svensk Galopps valberedning. Eva McLaren behåller sitt ordförandeskap. Kristina Anderson och Christer Schildt sitter kvar som ordinarie medlemmar.

Inlämnade motioner

Sammanlagt åtta motioner hade lämnats in från de tre galoppsällskapen och behandlades som punkt 18 på agendan.

Den mest omtalade motionen inför stämman var den om att genomföra en granskningskommission, s k ”due diligence”. Två i stort sett överensstämmande motioner hade lämnats in från medlemmarna i både Stockholms och Göteborgs Galoppsällskap. Svensk Galopps styrelse hade i sitt yttrande avstyrkt denna motion med motiveringen att det inte finns tillräckligt med motiv för en så pass genomgripande genomgång av verksamheten. Stämman avslog motionen efter sluten votering med rösterna 24-11.

Tre av de inlämnade motionerna, förbud mot spödrivning, galoppens publikationer samt vintertävlingarnas hemvist, kommer att alla att behandlas i arbetsgrupper innan definitiva beslut fattas. Dessa arbetsgrupper kommer att tillsättas senast den 20 juni.

Två motioner från Skånska Fältrittklubben, som båda behandlade frågan om bättre information och kommunikation till fullmäktigeledamöterna, bland annat genom en mer lättillgänglig årsredovisning och utskick av handlingar, fick bifall av stämman enligt styrelsens yttrande.

Göteborg Galoppsällskaps motioner gällande stadgeändringar av §7 och §12 avstyrktes båda av stämman i linje med styrelsens yttranden. Motiveringen till §7 var att medlem i SG:s styrelse ska väljas efter lämplighet och att val inte ska ske genom kvotering så att exempelvis samtliga galoppsällskap är representerade. §12 avstyrktes med motiveringen att hemvist för ledamöter i valberedningen inte är en stadgefråga.

Lägesrapport i Huvudstadsbaneprojektet

Som en informationspunkt gav Dag Johansson en lägesrapport kring försäljningen av marken på Täby Galopp och planeringen av den nya galoppbanan i Bro.

Enligt avtalet för försäljningen av Täby Galopp får Svensk Galopp en mindre initial köpeskilling och därefter en tilläggande köpeskilling efter att detaljplanen av området vunnit laga kraft. Hittills har Svensk Galopp fått 200 miljoner kronor och ytterligare 10 miljoner kronor betalas ut de närmaste fem åren, vilket sammanlagt ger 250 miljoner kronor. Därefter utgår en större summa när detaljplanen väl är klar.

I mars fastställde Täby kommun en strukturplan för området där galoppbanan är belägen idag. I denna har antalet lägenheter ökat jämfört med den tidigare översiktsplanen, vilket kommer att vara finansiellt gynnsamt för galoppen. Vidare har bolagsskatten sänkts. Även detta kommer att ha en positiv inverkan på den framtida vinsten.

I april månad inleddes den kommunala planläggningen och enligt tidsplanen beräknas en detaljplan vara färdig 2016. Galoppen har sedan försäljningen blev klar haft som mål att flytta från Täby någon gång mellan sommaren 2014 och nyår 2016. Att tävla på Önsta redan 2014 är emellertid knappats aktuellt. Det mest troliga är att flytten sker någon gång under 2015. Eftersom Skanska sannolikt kommer att börja bygga på en mindre del av området finns det säkert ett intresse från köparens sida att galoppen stannar kvar ytterligare en tid. Det kan dröja 20 år innan hela området är helt färdigställt enligt detaljplanen. Det finns alltså möjlighet för en rullande övergång där endast delar av galoppverksamheten flyttar till Önsta initialt.

Planeringen av den nya galoppbanan går enligt plan. Bro kommuns positiva attityd till projektet har varit avgörande för att planprocessen fått en snabb hantering. I vintras gick en detaljplan ut till olika sakägare för samråd. Ingen sakägare eller privatperson har kommit in med några större invändningar. Planen befinner sig just nu i ett granskningsläge och i bästa fall kan den vinna laga kraft under hösten.

Bankropparna på Önsta är redan färdigprojekterade och infrastrukturen är i sin slutfas. Det förslag på utformning av huvudbyggnad som togs fram av arkitektkontoret Gustav Appell har genomgått en hel del förändringar och befinner sig nu i en programfas. Bygglovshandlingar beräknas vara klara i augusti. Grundidén är att skapa ett effektivt publikområde och en huvudbyggnad som utnyttjar ytorna på ett mer effektivt och flexibelt sätt.

Beträffande stallområdet är det fortfarande inte helt klart hur stallarna ska se ut, hur många som ska byggas och hur stora de ska vara. Innan ett beslut fattas bör det arbetas fram ett policydokument som beskriver spelreglerna för hyresavtalet. Vem ska få hyra?

Övriga frågor avslutade mötet

Den sista punkten på dagordningen var reserverad för övriga frågor.

Här uttryckte representanterna från Göteborg Galopp sin förvåning och besvikelse över att tävlingarna på banan den 2 juni ställdes in två veckor i förväg och flyttades till Täby Galopp. Enligt fullmäktigemedlemmarna från Göteborg har förutsättningarna varit gynnsamma den senaste tiden och gräsbanan kommer sannolikt att vara i ett gott skick nästa söndag. Vidare ifrågasattes hur sportchefen förankrat beslutet.

Sportchef Nicholas Cordrey svarade att det inte är optimalt att vänta för länge med att flytta en tävlingsdag. Eftersom förutsättningarna ändras är det bättre att tränarna får informationen i god. Det försvinner exempelvis oftast många hästar i anmälningarna när loppen flyttas från gräs till dirttrack. Det gynnar inte spelet. På frågan om Göteborg Galopp får tillbaka någon tävlingsdag senare i år svarade sportchefen att Svensk Galopp i så fall måste ta ett underskott i budgeten eller flytta en tävlingsdag från antingen Täby eller Jägersro.

Medlemmar från Stockholms Galoppsällskap återupptog tråden med den fallande speltrenden i kombination med ökade kostnader för hästägare. Vad finns det för planer för att möta detta? Ska det sparas mer eller tillföras medel? Om trenden fortsätter finns risken att både antalet hästägare och spelomsättningen på galopp har minskat ytterligare när den nya banan i Önsta väl står färdig. Finns det i så fall möjlighet att redan nu ta pengar från markförsäljningen för att säkerställa att det fortfarande finns en vital galoppsport om några år?

Hans Hansson refererade till de möjligheter han beskrivit tidigare under mötet. Frågan om att använda pengarna från försäljningen till annat än Önstaprojektet är inte en styrelsefråga utan en sak för fullmäktige. Det finns ingen generalplan på hur galoppsporten ska kunna öka intäkterna framöver. Det vi vet är att det kommer ett större räntenetto när de stora pengarna från markförsäljningen väl betalats ut. Men helt avgörande för sportens intäkter den närmaste tiden är hur speltrenden utvecklas och om trav- och galoppsporten kan få till stånd ett fördelaktigare avtal med staten.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg