Rathosey Too - segermaskinen med stort S
21 januari 2025 09:45
PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. Att vara först över mållinjen var ett signum, men vrålsnabba Rathosey Too kunde också skilja på en giltig- och ogiltig start. Maken till segerstaplare får man leta länge efter på skandinavisk mark och hela sju ryttare åtnjöt äran att tävla honom. "Han var bara helt fantastisk att rida", säger Thilde Smedberg Eriksson.
Den makalösa B-ponnyns långa ponnygaloppkarriär varade mellan 2004 och 2018. Bara i Svensk Galopps statistik hittas 68 segrar i alla nordiska länder på 85 starter. Dessutom var han tvåa 16 gånger och vid ett tillfälle trea. Till saken hör att ponnygaloppen bedrevs i Svenska Ridsportförbundets regi t.o.m. 2007, så han har ännu fler segrar och minst sju SM-guld.
– Han och jag fyllde år samma dag, minns jag – den fjärde juni, säger hans sista tävlingsryttare Thilde Smedberg Eriksson och fortsätter:
– Han var typ som en robot. Han galopperade upp till start, exakt så fort han önskade. Ville man sakta av honom drog han bara ner huvudet. När han såg startern saktade han av – då visste han vad som gällde. Det var inga olater som så, mer att ”lägg dig inte i – jag fixar det här”. Han visste när starten gick och när det var omstart – han såg det på flaggan. Man kunde lita på att han skötte det, men han tyckte ändå om att man vägledde honom under loppet. Han var bara helt fantastisk att rida. Det kändes som att han tyckte det var kul – han såg alltid så nöjd ut på alla vinnarbilder.
Det här med flaggan är ju fascinerande. Han fick i princip alltid en kanonstart i loppen, utan att vara för tidig över linjen. Nåväl, var han för tidig någon gång så visste han ju ändå om att det var omstart – bara en sådan sak.
– Det som var så bra med Rathosey Too var ju att han lärt sig flaggan så han drog, fyller Anna-Maria Eleftherakis i.
Hon och lillasyster Josefin skulle rida, och vinna, många lopp ombord på honom.
Tävlingsmänniskan Anna-Maria rider inte för tillfället, men sedan många år tävlar hon i Poledance – även internationellt. På meritlistan finns bland annat ett SM-silver i amatörklassen. Galoppen har dock fortfarande en stor plats i hennes hjärta och hon saknar banan.
– Just nu älskar jag "poledancing", men jag älskar "racing" också. Jag saknar den tiden jättemycket när vi åkte till Skåne, Göteborg, Skandinaviska Mästerskapen i Norge, Täby Galopp och Bro Park. Det var bland de bästa stunderna i livet – man var så lycklig. Några av mina favoritminnen är när vi vann SM 2014, "Sverige - Norge-kampen" 2013 och Skandinavisk mästerskap 2012.
Men där fanns också något dråpligt minne...
– Vi var i Göteborg och tävlade och det var lite regnigt. Han blev rädd för paraplyerna precis efter mållinjen och bara stannade. Jag reste mig upp och undrade om jag hade vunnit – det hade jag! Allt gick bra – det var mjukt gräs och jag höll i tyglarna så han sprang inte så långt.
En annan ryttare - Thilde Smedberg Eriksson - går sista terminen på gymnasiet, tar jägarexamen och drömmer om att bli läkare eller veterinär. Just nu har hon en paus från ridningen, men älskar hästar och allt hon lärt sig.
– Min kärlek till hästar är mycket tack vare ponnygaloppen. Rathosey Too var verkligen en läromästare som både var smart, busig och rolig. ”Jag vet vad jag kan – lita på mig och följ bara med” – det var den känslan man fick. Jag tänker fortfarande på honom. Är det några lopp jag kollar tillbaka på så var det när jag red honom – han var en så speciell häst.
Att hålla på med ponnygalopp handlar inte bara om själva resultatet.
– Det är inte själva grejen att vinna utan känslan av loppen – om jag gör så här så blir det så här, om jag gör så här så blir det så där, förmedlar Thilde.
Många är det som minns Rathosey Too och hans otaliga matcher mot antagonisten Too Bright Too, som också var en otrolig B-ponny med fler än 50 segrar.
– Det var ju alltid han mot Too Bright Too – "tungvrickaren". Han var en formidabel motståndare, säger Anna Öhgren, mamma till de kända ryttarna Alina och Elliot Öhgren.
– Det var jobbigt för speakern med Too Bright Too och Rathosey Too – de regerade på marknaden, skrattar Margaretha Schmidt som var ansvarig för ponnygaloppen hos Svenska Ridsportförbundet.
Det där med att regera på marknaden är det bara att instämma i och så skulle det förbli länge.
Numera lever 30-åriga Rathosey Too ett härligt pensionärsliv hemma hos Anna-Marias och Josefins mamma Ewa. Det är han sannerligen värd efter en lång karriär som. Förutom ponnygaloppen har han också startat i nationella klasser i hästhoppning och setts i det populära tv-programmet "Ponnyakuten" med sin ryttare Sara Lindblom. Det gjorde också Sanna Lundin, som tog över efter hans första ryttare, Caroline Frisch. Noteras ska också att Ellen Gorgiev red och vann (givetvis) med honom.
– Vi har haft tur. Våra hästar går på lösdrift och mår ju bra – jag tror att det ger resultat. Hemma finns också ponnygaloppören Beatha Af Jäboruder. Hon är 34 år och jättepigg. Hon är som en fyraåring, avslutar Anna-Maria.