Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Rävdansens Stuteri

9 december 2013

En av våra största uppfödare är Rävdansens Stuteri som drivs av Ivan och Berit Sjöberg.

Rävdansen startade sin verksamhet 1981 och har varit ledande svenska uppfödare sju gånger och ledande skandinaviska uppfödare sex gånger. De har också tagit in topphingstar till Sverige genom åren såsom Diaghlyphard, Most Welcome, Funambule, Eishin Dunkirk och Philomatheia. De två sistnämna står för närvarande på stuteriet.

Eishin Dunkirks avkommor har skördat stora framgångar på galoppbanorna runt om i Skandinavien med Jimmy Mack och Quite a Mission i spetsen. Philomatheias första svenska årgång är två år i år och avkommorna har börjat på bästa sätt med flera vinnare. Han har också fyra avkommor i SM för 2- åringar nu på lördag.

Mängder av Rävdansens uppfödningar har vunnit storlopp och Hooters seger i Svenskt Derby 1994 och Quite A Missions seger i Danskt Derby i fjol slår nog högst även om deras otaliga framgångar i Breeders'löpningarna självklart har genererat mer pengar till stuteriet.

Hur ser det ut på stuteriet idag?

– Vi har 23 ston varav 12 är våra egna och resten är inackorderade. Sammanlagt står det 18 åringar på gården men bara två som vi äger själva. Vi hade tänkt sluta med stuteriverksamheten 2011 och endast behålla två ston, men vi tänkte om och beslutade oss för att hålla på ett tag till. Nu har vi köpt in några nya ston och satsar på vår verksamhet till fullo igen. Vi har 18 föl varav 9 är våra egna, övriga är avkommor till inackorderade ston, säger Ivan.

Vad är hemligheten bakom era stora framgångar?

– Vi har en stor erfarenhet av avel vilket är viktigt både när det gäller utfodring och hantering av hästarna och vi arbetar hårt med hitta välstammade hästar. Vi är mycket noggranna med att ge rätt mat till de olika grupperna av hästar, hålla efter tänderna, avmaska, verka hovarna etc. Dessutom har vi haft tillgång till de bästa hingstarna, vilket är en förutsättning för att lyckas.

- Vi har stora marker och hästarna får vara ute så mycket som möjligt. Sommartid är hästarna ute dygnet runt men resten av året tar vi in dem så att de får äta och sova inomhus. Vi utfodrar hästarna året om, även på sommaren och vi gör det på individnivå.

- Vår uppfödningsfilosofi för unghästarna är att de får bra mat, mycket motion och inte minst viktigt, mycket vila. Därför har vi valt bort att ha åringarna i de så populära lösdrifterna där åringarna inte kan få den vila som vi menar behövs för växande unghästar. Visserligen mer lättskött men vi har ändå valt att varje unghäst skall ha sin egen box där han inte blir störd vilket inte går i en lösdrift där det alltid är viss aktivitet dygnet runt.

- Det känns att hästarna är trötta efter en dag i hagen och de behöver vila ut i sin egen box. Då får de också äta i lugn och ro utan konkurrens från de andra hästarna. På morgonen när vi släpper ut dem igen är de laddade som bomber och galopperar i full fart runt i hagarna och hela gruppen går ett antal snabbjobb i maxfart varje dag. På så sätt tränar de sig på ett annat sätt än hästar som är ute dygnet runt. Vi testade utedrift på en årgång och vi hade faktiskt inte en enda vinnare bland våra avkommor med den årgången.

ravdansen2Årets åringar i hagen på Rävdansens Stuteri. Foto: Caroline Malmborg

Vad tycker du om förslaget med en gemensam skandinavisk auktion?

– Personligen tycker jag att det är en tveksam idé. Jag har svårt att se varför en tränare skall köpa en dansk åring när den svenska åringen redan från början är värd 40 % mer genom bonussystemet. Varför skulle någon svensk tränare vara intresserad av att köpa dessa åringar i större omfattning bara för att de skeppas över sundet?

- Det enda som skulle kunna ändra på detta är att danskarna får samma villkor vilket förefaller svårt med tanke på den ekonomi danskarna har. Men vi vet också att det finns krafter inom svensk galopp som istället vill ta bort både bonus och uppfödarpremier för de svenskfödda och här gäller det att slå vakt om den svenska uppfödningen i första hand innan vi börjar rädda andra länders uppfödning. Räddningen för uppfödningen och vår galoppsport finns inte i Danmark och Norge utan i Sverige och därför måste vi vara egoistiska nog att se till att vår egen galoppsport överlever.

Hur ser du på framtiden?

– Nu har vi rullat igång och kör på ett tag till. Vi har flera nya fina ston och många av dessa är dräktiga. Jag är dock orolig för hur ledningen i Svensk Galopp driver frågorna om svensk avel. Det känns som att det finns personer i ledningen som jobbar på att sänka svenskbonusen och uppfödarpremierna vilket självklart oroar. Jag läste igår att i Tyskland går man åt rätt håll och höjer uppfödarpremierna från 24 % till 30 %.

- Det är svårt att få lönsamhet på verksamheten och därför har man inte råd att anställa så mycket personal som man faktiskt skulle behöva. Det innebär mycket jobb för mig och Berit vilket sliter i längden. Men vi är mycket tacksamma för uppfödarpremierna som faktiskt hjälper oss en bra bit på vägen. Utan dessa hade det varit omöjligt att driva stuteriet.

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer