Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Referat från Årsstämma för Svensk Galopp Ideell Förening

3 juli 2014

Lördagen den 24 maj 2014 hade Svensk Galopp sin årsstämma på Täby Galopp. Stämman genomfördes under ledning av Björn Eklund.

Styrelseordförande Hans Hansson inledde mötet med att ge en kort information om utvecklingen av spelet på hästar. Den drastiska minskningen som vi upplevt under de senaste 2 åren tycks ha avstannat och spelet kommer förhoppningsvis att stabiliseras. Nivån är dock betydligt lägre än tidigare år, vilket innebär att galoppen måste fortsätta att jobba med intäktssidan samtidigt som vi ser framåt och arbetar för sportens utveckling. Styrelsen tillsätter 3 arbetsgrupper för att arbeta framåt med följande frågor:

1) Ansvar, befogenheter, roller och arbetsfördelning mellan SG styrelse och Sällskapens styrelser samt mellan SG:s kansli och Sällskapen. Bo Helander leder gruppen. Övriga ledamöter ej utsedda.
2) Prismedelsgruppen fortsätter att arbeta och har uppdraget att göra en genomlysning och utvärdering av effekterna av nuvarande prisstruktur samt föreslå en modell som stödjer utveckling och förnyelse av galoppsporten. Bo Helander leder gruppen och från styrelsen ingår även Fredrik Reuterskiöld. Övriga ledamöter ej utsedda.
3) En grupp som ansvarar för att stärka galoppens roll inom ATG vad gäller synlighet i media och utveckling av spelet på galopphästar. Hans Hansson kommer tillsammans med Caroline Malmborg att ta ansvar för denna uppgift.

Efter Hans Hanssons inledning öppnade Björn Eklund årsstämman, som följde dagordningen. Solveig Stefansson utsågs till protokollförare och Per Gellström samt Björn Edgren utsågs att justera protokollet och vara rösträknare.

Jessica Jankerup föredrog årsredovisningarna för Svensk Galopp AB och Svensk Galopp Ideell Förening. Det fanns inga frågor från fullmäktige och Kristina Anderson uttryckte att redovisningarna i år höll mycket bättre kvalitet och sa vidare att de krav som fullmäktige haft föregående år vad gäller förbättringar nu var uppfyllda. Därefter lämnade Camilla Alm Andersson från KPMG sin revisionsrapport och rekommenderade fullmäktige att bevilja styrelsen ansvarsfrihet, vilket också gjordes.

Till valet av styrelseledamöter fanns dels valberedningens förslag och dels ett motförslag från Göteborgs Galoppsällskap. Det begärdes sluten omröstning och efter rösträkning konstaterades att valberedningens förslag hade fått flest röster.

Det blev omval av revisionsbolag och revisor, omval av ledamöterna till överdomstolen, omval av valberedningen och omval av företrädare för Svensk Galopp vid bolagsstämmorna i SGAB respektive GGAB.

Under våren har representanter för sällskapen, kansliets ledningsgrupp och SG styrelse haft två strategidagar och arbetat med framtidsfrågor. Med utgångspunkt från dessa diskussioner har Svensk Galopps strategidokument justerats och skickats ut till fullmäktigeledamöterna. Mötet beslutade att strategidokumentet ska skickas på remiss till sällskapen. Lars Nordström utsågs att leda en arbetsgrupp som samlar in sällskapens synpunkter och tar fram ett vidareutvecklat förslag till höstmötet.

Följande sex motioner behandlades:
1) ”Ökad delaktighet i projekt Önsta” från SGS där styrelsens förslag till samarbetsformer tillstyrktes.
2) Tilläggsmotion till ovanstående från GGS och SFK avslogs.
3) ”Informationen måste bli bättre” – styrelsens förslag vad gäller referat från möten och information om aktuella ämnen tillstyrktes däremot kvarstår frågan om hur information inför styrelsemöte kan ges.
4) ”Långsiktig tävlingsverksamhet” – styrelsen yrkade avslag till motionen. Efter omröstning tillstyrktes motionen.
5) ”Analys ledning och sällskapens roll” – styrelsen tillstyrkte motionen, vilket tillstyrktes.
6) ”Smittskydd, ringorm på tävlingshästar” – styrelsens förslag att överlämna frågan till reglementskommittén tillstyrktes.

Dag Johansson informerade om var vi befinner oss med Önsta och vad som är på gång där.

Jessica Jankerup informerade om Nationaldagsgaloppen och aktiviteter som genomförts och som kommer framöver. Ulf Paulin informerade att han varit ute på banan för ett par dagar sedan och att den är i ett mycket bättre skick i år än den var i fjor. Vi kan således se fram emot en riktigt bra bana den 6/6.

Jan Kleerup informerade att den arbetsgrupp som tillsattes vid förra årsstämman för att se över nuvarande spöregler har under året genomfört diskussioner i sina respektive sällskap och man har kommit fram till att det inte finns anledning att i dagsläget ändra på de regler som finns. Det viktiga är att fortsätta att se till att de följs.

Ordförande tackade därefter de närvarande och förklarade mötet avslutat.


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg