Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Reglementskommittén om diskvalificeringsreglerna

28 juni 2013

Reglementskommittén har granskat reglementet med anledning av händelserna i Stockholms Stora Pris den 31 maj.

1. Kommittén konstaterar att det inte behövs förtydliganden av reglementets (RG) bestämmelser om diskvalificering. Formuleringen i 7 kap 8 §, första stycket, är tillräckligt tydlig:
”Om häst eller ryttare under något skede av löpningen direkt eller indirekt stör annan häst eller ryttare på sådant sätt att det finns skäl att anta att ordningsföljden i mål har blivit påverkad, ska hästen diskvalificeras, vare sig det inträffade berott på ryttarens vårdslösa ridning enligt 6 kap 27 § eller på att hästen inte gått att styra.”

2. Kommittén konstaterar också att ordningsföljden i löpning enligt 7 kap 9 § inte kan ändras efter att invägningen avslutats.
Fråga har därför väckts om det bör skapas möjlighet i RG för att kunna överklaga diskvalificering eller utebliven diskvalificering.
Sådana möjligheter finns i våra grannländer. Detta har i flera fall lett till utdragna processer, där ordningsföljden kunnat fastställas först efter lång tid, vilket kommittén tycker är otillfredsställande.
Kommittén föreslår därför ingen ändring för närvarande av RG på denna punkt, men anser att frågan bör studeras närmare och diskuteras på europeisk nivå för att uppnå en internationell harmonisering.

3. Däremot anser kommittén att diskvalifikationsmöjligheter fortsättningsvis bör införas vid spöanvändning i tvåårslöpningar och hinderlöpningar.

4. För att skadestånd ska kunna utbetalas enligt § 47 i Allmänna Bestämmelser måste det handla om en uppenbar felbedömning av funktionär.

I Reglementskommittén ingår Björn Eklund, tidigare generalsekreterare, Ronney Hagelberg, ordförande i Galoppöverdomstolen, Olof Köhl, tidigare ordförande i Galoppöverdomstolen, Helena Gärtner, Svensk Galopp, Bo-Gunnar Paulsson, ordförande i Jägersros lokala galoppdomstol, Jan-Åke Gunnarsson, f d ordförande i Täby Galopps lokala galoppdomstol samt Nicholas Cordrey, adjungerad sportchef.

Vid behandlingen av punkt 1 deltog inte Ronney Hagelberg, eftersom Svensk Galopps överklagande av Edward Aherns påföljd ska behandlas av Galoppöverdomstolen i nästa vecka. Inte heller Jan-Åke Gunnarsson deltog under punkt 1.

Välkomnar Galoppöverdomstolens rapport

- Jag välkomnar Reglementskommitténs rapport, säger Svensk Galopps VD Gunnar Werner.

- Reglerna är tydliga men tillämpningen måste uppenbarligen ibland skärpas. Därför har vi överklagat Lokala Galoppdomstolens beslut när det gäller Aherns straff och krävt en avsevärd skärpning.

- De tecken på att ridningen i loppen utvecklas i fel riktning - riskerar att bli mer farlig och vårdslös - kommer vi med stöd av reglementet att med all kraft stävja. Rättvisa regler och resultat är av högsta prioritet för Svensk Galopp.

- Görs det uppenbara fel måste vi kompensera det. Detta skedde senast i Göteborg, där en funktionär tolkade ett målfoto fel. Skillnaden mellan de båda fallen är att när bildbeviset i Göteborg granskades närmare, framstod det tydligt att fel resultat dömts, vilket den ansvarige funktionären medgav. I Stockholms Stora Pris ger bildmaterialet inga säkra bevis för hur utgången skulle ha blivit utan Aherns farliga ridning. Den tolkning som lokala galoppdomstolen gjorde kan inrymmas i reglementets ramar.

- Jag vill också tillägga, att i samband med händelserna i Stockholms Stora Pris och de efterföljande diskussionerna, har Jan-Åke Gunnarsson accepterat att omedelbart avgå som ordförande i Lokala Galoppdomstolen, avslutar Gunnar Werner.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.