Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Reglementskommittén om diskvalificeringsreglerna

28 juni 2013

Reglementskommittén har granskat reglementet med anledning av händelserna i Stockholms Stora Pris den 31 maj.

1. Kommittén konstaterar att det inte behövs förtydliganden av reglementets (RG) bestämmelser om diskvalificering. Formuleringen i 7 kap 8 §, första stycket, är tillräckligt tydlig:
”Om häst eller ryttare under något skede av löpningen direkt eller indirekt stör annan häst eller ryttare på sådant sätt att det finns skäl att anta att ordningsföljden i mål har blivit påverkad, ska hästen diskvalificeras, vare sig det inträffade berott på ryttarens vårdslösa ridning enligt 6 kap 27 § eller på att hästen inte gått att styra.”

2. Kommittén konstaterar också att ordningsföljden i löpning enligt 7 kap 9 § inte kan ändras efter att invägningen avslutats.
Fråga har därför väckts om det bör skapas möjlighet i RG för att kunna överklaga diskvalificering eller utebliven diskvalificering.
Sådana möjligheter finns i våra grannländer. Detta har i flera fall lett till utdragna processer, där ordningsföljden kunnat fastställas först efter lång tid, vilket kommittén tycker är otillfredsställande.
Kommittén föreslår därför ingen ändring för närvarande av RG på denna punkt, men anser att frågan bör studeras närmare och diskuteras på europeisk nivå för att uppnå en internationell harmonisering.

3. Däremot anser kommittén att diskvalifikationsmöjligheter fortsättningsvis bör införas vid spöanvändning i tvåårslöpningar och hinderlöpningar.

4. För att skadestånd ska kunna utbetalas enligt § 47 i Allmänna Bestämmelser måste det handla om en uppenbar felbedömning av funktionär.

I Reglementskommittén ingår Björn Eklund, tidigare generalsekreterare, Ronney Hagelberg, ordförande i Galoppöverdomstolen, Olof Köhl, tidigare ordförande i Galoppöverdomstolen, Helena Gärtner, Svensk Galopp, Bo-Gunnar Paulsson, ordförande i Jägersros lokala galoppdomstol, Jan-Åke Gunnarsson, f d ordförande i Täby Galopps lokala galoppdomstol samt Nicholas Cordrey, adjungerad sportchef.

Vid behandlingen av punkt 1 deltog inte Ronney Hagelberg, eftersom Svensk Galopps överklagande av Edward Aherns påföljd ska behandlas av Galoppöverdomstolen i nästa vecka. Inte heller Jan-Åke Gunnarsson deltog under punkt 1.

Välkomnar Galoppöverdomstolens rapport

- Jag välkomnar Reglementskommitténs rapport, säger Svensk Galopps VD Gunnar Werner.

- Reglerna är tydliga men tillämpningen måste uppenbarligen ibland skärpas. Därför har vi överklagat Lokala Galoppdomstolens beslut när det gäller Aherns straff och krävt en avsevärd skärpning.

- De tecken på att ridningen i loppen utvecklas i fel riktning - riskerar att bli mer farlig och vårdslös - kommer vi med stöd av reglementet att med all kraft stävja. Rättvisa regler och resultat är av högsta prioritet för Svensk Galopp.

- Görs det uppenbara fel måste vi kompensera det. Detta skedde senast i Göteborg, där en funktionär tolkade ett målfoto fel. Skillnaden mellan de båda fallen är att när bildbeviset i Göteborg granskades närmare, framstod det tydligt att fel resultat dömts, vilket den ansvarige funktionären medgav. I Stockholms Stora Pris ger bildmaterialet inga säkra bevis för hur utgången skulle ha blivit utan Aherns farliga ridning. Den tolkning som lokala galoppdomstolen gjorde kan inrymmas i reglementets ramar.

- Jag vill också tillägga, att i samband med händelserna i Stockholms Stora Pris och de efterföljande diskussionerna, har Jan-Åke Gunnarsson accepterat att omedelbart avgå som ordförande i Lokala Galoppdomstolen, avslutar Gunnar Werner.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

10 april 2025 | Nyhet

Staten lämnar ATG

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

Riksdagen beslutande nyligen om förändringar i spellagstiftningen som bland annat innebär att staten lämnar över kontrollen av spelbolaget ATG till dess ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp. Torsdagen den 10 april undertecknade regeringen tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp ett långsiktigt avtal som säkerställer den ägarledda modellen i ATG samt förutsättningar, statlig insyn och finansiering av Hästnäringens Stiftelse (HNS). Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg
Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Svensk Galopp har genomfört en strategisk omorganisation som ett led i ett långsiktigt arbete med att anpassa verksamheten till en föränderlig omvärld och förutsättningar. Läs mer

DSC_3619
DSC_3619

Efter ett omfattande budgetarbete är propositionerna för galoppsäsongen 2025 nu klara. Den svenska säsongen inleds den 20 april, och totalt planeras 56 tävlingsdagar – fem färre än under 2024. Även antalet lopp minskar något, med målsättningen att sänka kostnaderna och samtidigt öka antalet starthästar per lopp. Läs mer