Rekordsnurr på hästarna hos Stjernstrand/Mortensen

5 juni 2020

2017 tog Annette Stjernstrand ut sin amatörtränarlicens. Sedan dess har det rullat på overkligt bra för stallet med 68 segrar och flera storloppsvinster. Dotter Nathalie Mortensen har en betydande roll i stallet både som assisterande tränare, hästägare och jockey.

roman princess mortensen toverud square
Nathalie Mortensen tar emot Roman Princess och Ina Veronica Toverud i Göteborgs vinnarcirkel 2017.

 

Att Stall Stjernstrand/Mortensen, som håller till utanför Skara, har fina framgångar är dom väl unt. Speciellt när man börjar skrapa på ytan. Det är hårt jobb och långa dagar. I nuläget har de bara möjlighet att transportera fyra hästar till tävlingarna runt om i Sverige och till Norge vilket innebär en hel del extrajobb.

-Ja, det är lite pusslande för att få ihop logistiken, bekräftar Nathalie och fortsätter: Om vi har fler hästar än så som ska starta så finns det två olika lösningar. Antingen kan vi skjutsa ett gäng hästar till Henke Engbloms stall så att han, om det finns plats i hans transport, kan köra dom. Henkes stall ligger 45 minuter från vår gård så det blir ju totalt tre timmars extra körande i så fall. Det andra alternativet är att vi transporterar hästarna i omgångar. Det tar två timmar till Göteborg så då får vi köra hästarna i två omgångar för att få dit och hem max åtta hästar. Det blir ju oerhört jobbigt men det går!

Nathalie är i grunden fälttävlansryttare. Men hon tyckte att dressyrmomentet var mindre kul och började istället att snegla mot galoppen.

-En vän till mig hittade en Prova-på kurs i galopp på Strömsholm som Henrik Engblom var lärare för. Det var 2005 och jag tyckte att det var väldigt roligt. Jag fortsatte med galoppen genom att jag jobbade för Henrik ett tag men dragningen blev för stor till mina fälttävlanshästar så jag flyttade tillbaka hem igen.

Men drömmen om galoppen fanns kvar och Nathalie gick vidare och tog amatörryttarlicens.

-Henke gav mig i födelsedagspresent att jag skulle få rida ett amatörlopp. Det blev av den 12 juni 2007 då jag red Town Called Malice på Täby. Vi slutade femma men det gick faktiskt inte så bra. Jag ville verkligen rida lopp igen men Henke tyckte att jag var för dålig och vägrade att sätta upp mig igen, skrattar Nathalie.

-Till slut köpte jag en egen häst, Jim Beam, som jag red amatörlopp på. Min andra ritt dröjde ända till slutet av 2008 och första segern kom i min 23:e ritt i augusti 2009 med just Jim Beam.

Ousden House square
Nathalie Mortensen och Ousden House vinner på Göteborg

 

Nathalie gick sedan vidare till lärling och sedan jockey. Till dags dato har hon 112 segrar och har ridit in över 9 miljoner kronor. Hon har, tillsammans med sin mamma, byggt upp ett stall där hon i nuläget har 17 hästar, och ytterligare två hästar på väg in. Stallet har haft fina framgångar och från mitten av 2017, när hennes mamma tog ut amatörtränarlicens, har hästarna galopperat in drygt 6,1 miljoner kronor. Redan första året vann Backcountry Norsk Jockeyklubs Sprintlöp (L) på Övrevoll och i fjol slog For The Roses till och vann Breeders Trophy Classic med över en miljon kronor till segraren.

-Det är förstås jätteroligt att det har gått så bra, det blir ju betydligt lättare att jobba då hästarna presterar, Det gäller att njuta av framgångarna för helt plötsligt så går det sämre, det är ju så det fungerar när man jobbar med djur. Man kan inte ha toppform på stallet hela tiden. Hästarna var riktigt ordentligt sjuka i slutet av 2019 men som tur är har de återhämtat sig vilket jag är överlycklig för, berättar Nathalie.


nathalie mortensen
Nathalie Mortensen "in action" på fälttävlansbanan

 

Stallet har presterat bättre och bättre för varje år. Året har börjat fint med åtta segrar och nästan en halv miljon på kontot. I fjol blev ni amatörtränarchampion i Sverige och slutade som nummer 13 bland samtliga tränare.  Har ni något mål med 2020?

-Målet är att försöka att vinna så mycket som möjligt genom att hålla hästarna pigga och glada.

Stallets tre högst handicappade hästar Ousden House, Backcountry och Valence med 89, 87 och 82 i handicap har alla samma far, Oasis Dream. En slump?

-Oasis Dream har blivit min favorithingst, jag har verkligen fastnat för den. Efter Backcountrys fina framgångar så ville jag gärna ha fler hästar efter Oasis Dream. Jag bad Peter Lundberg, som var den som köpte in Backcountry till oss, att hålla ögonen öppna på auktionerna utomlands. Han hade inte en lätt uppgift då han hade max 3000 pund att handla för. Men han lyckades köpa in Ousden House för en rimlig peng. Sedan hittade Lennart Jarvén Valence till oss. Tre jättefina hästar men visst har de haft problem. Köper man så pass välstammade hästar för den pengen så vet man ju att man får fixa och trixa lite för att få dom att fungera. Men det har ju gått väldigt bra.

Med 17 hästar i stallet och en liten son (tillsammans med Henrik Engblom) måste du såklart ha bra hjälp för att hinna med allt.

-Ja, jag har ju min klippa Malin Bjärkstrand som verkligen är guld värd. Hon jobbar i stallet, kör transporten till tävlingarna och jobbar hårt. Helt ovärderlig! Sedan har jag Amber som rider ut i stallet. En duktig tjej som siktar på att ta amatörlicens framöver. Min mamma, Annette Stjernstrand, som är den som sköter markservicen och som hjälper mig med min son Devin som är tre år Men visst är det tufft att hinna med allt. Hästarna ska ju både tränas och tävla. Just tävlande tar ju oerhört mycket tid.

dewin engblom mortensen
Sonen Dewin, som nu har blivit tre år, började tidigt att drillas in som ryttare.

 

Att få barn är något som verkligen har berikat Nathalies liv.

-Att få Devin var helt underbart. Det gav livet en helt ny dimension. Han går före allt annat, det är så roligt med barn. Jag har ju även två fälttävlanshästar. En som går internationell 3-stjärnig och en yngre häst som har placerat sig i 2-stjärnig. När jag är iväg och tävlar fälttävlan är Devin alltid med och då blir det lite mini-semester.

Vad har ni för faciliteter på gården?

-Vi har en träningsbana som blir bättre och bättre hela tiden. I och med For The Roses Breedersseger hade vi råd att köpa en horsewalker och sedan har vi en rundbana på cirka 1000 meter ute på ett gärde. Planen är att göra en riktigt bra rakbana.

Vad har ni för träningsfilosofi?

-Vi vill ha hästar som är pigga och glada som kan tävla långt upp i åldrarna. Våra hästar tävlar ofta och fortsätter att tävla under många år. Hästarna går i flock tillsammans i hagen och rids så mycket vi hinner. Jag tycker att det är viktigt att variera träningen så ibland rider vi dressyr och hoppar hästarna för att det ska bli mer allsidig och roligare träning.

Full fart för teamet alltså men det finns planer som kan göra tillvaron lite enklare framöver.
-Jag satsar på att ta ett c-körkort och köpa en stor transport, det skulle vara ett rejält lyft, avslutar Nathalie.

Här hittar du träningslistan för Annette Stjernstrand

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se


.
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer