Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Reseberättelser från British Racing School

8 september 2018

Den 20-21 juli åkte fyra förväntansfulla tjejer till British Racing School för att drillas. Det blev två intensiva dagar på skolan.

brs elever ponnypris
Uppställningsbild på British Racing School

 

Michelle Rosenqvist, Tea Skippari, Elin Nordin och Marika Masuhr hette årets lyckliga pristagare i Jockeyklubben Cup, kategori C och D. De vann varsin resa till British Racing School där de tränades, både i ridning och på de mekaniska hästarna. Ridningen varvades med teori, fyspass och studiebesök.

Läs mer om tjejernas resa. Nedan hittar du reseberättelser från Tea och Michelle. Klicka på länkarna till höger så hittar du Marika och Elins berättelser vilka även innehåller en hel del bilder.

Jockeyklubben Cup är en serie som rids i sju deltävlingar inom ponnygaloppen. De med mest poäng i varje kategori, efter serien vinner en resa. Detsamma gäller i Jockeyklubben Cup, hederspris. Här bedöms ryttarnas sits, balans och taktiska upplägg, även ponnyernas ridbarhet och utveckling samt ryttarens utveckling och disposition av loppet. Ett sportsligt och korrekt uppträdande av ryttaren gentemot sin ponny, medtävlare och funktionärer vägs också in i bedömningen.

De två bästa ryttarna i kategori C och D i de sju omgångarna i Jockeyklubben Cup får en träningshelg på The British Racing School. Samma gäller för segrarna i Jockeyklubben Cup hederspris. Du kan alltså ha chans att vinna resan även om du inte har den snabbaste ponnyn.  

Ett stort tack till Jockeyklubben för deras generösa sponsring av ponnygaloppen under 2017 vilket möjliggjorde den här resan.

Inom kort kommer berättelser från det andra träningslägret, de i kategori A och B som vann en träningshelg hos familjen Hedman i Vallentuna.

 

England och British Racingschool 20-21 juli 2018, Michelle Rosenqvist

Klockan ringde väldigt tidigt denna morgonen. Det var äntligen dags för England och British Racingschool. Allt gick enligt tidsplan ända tills vi landade på Stansteds flygplats. Här fick vi stå och vänta nästan en timma på att vårat plan skulle få en parkering. När vi äntligen fått kommit av planet och hämtat bagaget så tog vi en taxi till BRS.

De andra tjejerna hade redan börjat träna när jag kom och eftersom jag var lite sen, ca en och en halv timma, så fick inte jag så mycket tid på simulatorerna. Jackie, vår lärare dessa två dagarna, hann bara kolla lite snabbt på min sits innan vi direkt efter detta skulle ut och rida.

Vi fick tilldelat våra hästar och jag fick en som hette Falmouth Harbour. Man fick kolla om den skulle ha någon extra utrusting innan man hämtade resten av sakerna så att allt var med när vi borstade och gjorde ordning våra hästar. När vi var klara samlades vi på en volt vid stallarna.

Här kollade vi stigläder, sadelgjord och att hörsnäckorna fungerade som de skulle. Snäckorna skulle vi ha för att kunna höra bättre när Jackie pratade med oss under ridturen.

Vi började med att skritta till en bana som vi skulle värma upp på. Min häst var jätteslö i skritten. Vi travade och cantrade några varv en och en så att Jackie fick se lite hur vi red. Efter att vi gjort det så skulle vi cantra en och en på en rakbana som var 1200 m medans dom körde bil på en väg brevid med en bil och filmade och pratade med oss. Det var väldigt kul!

När vi var klara så skrittade vi tillbaka till stallet sadlade av och spolade av våra hästar för att efter det skynda oss till lunchen. Vi var lite sena så kocken var inte så glad på oss men mat fick vi i alla fall.

 

Efter maten så skulle vi kolla på filmerna från dagens ritter. Jackie berättade vad som var bra och vad vi skulle tänka på till nästa gång. Efter detta var det dags för gymlokalen och öva på fallteknik. En kille kom och visade oss hur vi skulle rulla ihop oss som en boll när vi föll för att vi inte skulle slå oss så hårt när vi ramlade av. Vi i började med att ramla runt med en yogaboll sen tog vi bort den och då skulle vi ta fram handen över huvudet, vinkla huvet åt sidan sen skulle vi tippa framåt och rulla två varv. När vi gjort det några gånger skulle vi ställa oss på en bänk och göra samma sak igen fast då från lite höjd. Meningen var att vi efter detta skulle träna på den mekaniska avkastarhästen men dom fick inte upptrycket i den så den fungerade tyvärr inte.

När vi var klara med det så var dagen slut och vi skulle ut och äta middag och åka till Gibbson. Det var löp den kvällen så Gibbson hade egentligen stängt lite tidigare men han öppnade för oss en liten stund i alla fall så att vi kunde handla om vi ville. Jag köpte en superlätt tävlingströja som var i typ nät. Väl klara på Gibbson så skulle vi äta igen och vi åt på någon italiensk restaurang som jag inte kommer ihåg vad det hette men det låg på hörnet vid rondellen. Maten var jättegod och jag blev proppmätt. Elin, Marika, Tea och jag gick därefter tillbaka till skolan för att gå och lägga oss och sova. Jag var jättetrött men väldigt glad och nöjd över dagen som gått.

Nästa dag:
Vi vaknade kl 07:00 för att vi skulle på studiebesök hos en tränare och hans stall. Vi åkte först vägen om Warren Hill och kollade på alla som tränade på morgonen de var ju supermånga hästar där! Jättecoolt att se! När vi sen kom till tränaren så fick vi först kolla runt på hans jättefina gård och sen tittade vi lite på deras morgonträning under tiden han berättade om hans syn på träning och skillnaden på att träna ”på banan” och på Warren Hill. Efter det så visade han oss foderförrådet och pratade lite om hur de fodrade hästarna och vad de fick för mat. Jag tyckte de fodrade för lite grovfoder. När vi kom tillbaka till skolan så var det frukost och efter det så var det dags för klassrummet och ämnet ”riding a finish” med efterföljande finishträning på simulatorn.  Det var verkligen skitjobbigt men jättekul och lärorikt.

Lite trött i benen var det sen dags för ridning igen. Denna gången hette hästen Twelve Strings. Det var en jättesöt liten häst som var väldigt pigg men inte ville gå någonstans ensam men det var inga problem och gick jättebra ändå. Vi fick rida ett snabbjobb, i hand, två och två och jag red ihop med Marika och hennes häst Gay Cavalier. Jag skulle börja med att ligga bakom när vi cantrade och sen komma upp huvud, huvud till Marika när vi skulle gå fort. Det gick jättebra och Jackie tyckte vi gjorde ett bra jobb.

Efter ridpasset var det lunch och efter det så skulle vi tillbaka till klassrummet och kolla på våra ritter medans Jackie än en gång berättade vad vi gjorde bra och vad vi ska tänka på. Det sista på dagens schema var lite mer träning på simulatorn. Förutom sits och balans fick vi träna lite med att rida med spö och det var väldigt mycket svårare än vad det ser att va för man måste tänka på allt samtidigt. Jackie avslutade med att berätta om vad hon tyckte vi alla skulle träna på och framförallt så var det fitness och balans som var viktigt.
Det var ju såklart jättetråkigt att lämna BRS för denna gången som var alldeles för kort tid, tycker jag för denna resan var sjukt kul och lärorik och skulle väldigt gärna göra om den!

Tack så mycket Jockeyklubben för att ni är med och gör denna fantastiska helg möjlig! Jag kommer aldrig att glömma den!

/ Michelle Rosenqvist


Reseberättelse från British Racing School, Tea Skippari:

Resan till England var verkligen en upplevelse, väldigt roligt att få åka ner och göra en sån grej. Jag tyckte det var bra att vi gick igenom mycket från backen först och sen red. Jag gillade även att vi fick rida olika hästar, speciellt eftersom mina var så olika individer. Och att jag lärde mig hur man på ett bättre sätt rider båda typer.

Någonting jag tyckte var tråkigt var att vi sov ensamma och att två av dom andra kom så sent, det hade varit bättre om alla hade kommit dagen innan så man hade fått gruppkänslan bättre Utöver det tyckte jag att planeringen var bra och jag kände att jag lärde mig mycket.

Hade jag fått möjligheten hade jag absolut gjort det igen, tack Jockeyklubben för de här dagarna!

Hälsningar Tea Skippari
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

AngelikaBerg.jpg
AngelikaBerg.jpg

2024 blev Angelika Berg den segerrikaste lärlingen i Sverige och hon etablerade sig som professionell jockey. Men utan sina år inom ponnygaloppen hade hon aldrig tagit plats bland Sveriges segerrikaste ryttare. Läs mer

DSC_0324
DSC_0324

Ponnygaloppsäsongen i Sverige är slut för i år och i samband med den sista dagen blev det klart vilka som blev årets champions. Här ser ni vilka som blev årets champions nationellt och per kategori. Priserna delas ut på vårens kick off:er på galoppbanorna. Stort grattis till årets champions! Läs mer

Elin Hedman Pisa
Elin Hedman Pisa

Sverige har gjort en enastående insats i världscupen Fegentri World Championship 2024. Med segrar i damserien, hinderserien och juniorserien tog de svenska ryttarna hem tre av tre möjliga titlar – det bästa resultatet någonsin för den svenska galoppen! Läs mer