Foto: Stall Sigfridsson
Stall Sigfridsson åringar TOP

Åringar på grönbete hos Stall Sigfridsson.

Sigfridssons tar upp kampen med de största uppfödarna

16 augusti 2024 09:55

Om Helena Sigfridsson känner sig deppig kan hon öppna dörren, titta ut och sen nypa sig i armen. För där i hagen går Ascot Brass och kanske kan man skymta att magen är aningen rundare än normalt. För uppfödarna Helena och Tor är det en dröm som blivit verklighet.

Tor och Helena håller till på Västergården utanför Falköping, hagar och betesmarker ligger på Ållebergs östra sluttning. Kalkrik mark, en bäck med friskt källflöde och en naturligt kuperad miljö. Helt enkelt en plats som är skapad för hästuppfödning. För några år sedan blev de uppfödare på heltid, satsar på en högkvalitativ verksamhet.

– Vi försöker hela tiden höja kvaliteten på vårt stomaterial. De ston som inte levererar vinnare får helt enkelt göra något annat.

Det är inte någon hemlighet att det är tuffa tider för uppfödarna, men istället för att gnälla så försöker Sigfridssons hitta nya vägar. I år har de 10 egna åringar som ska säljas, dessutom har de hand om en åring för en kund. Från början anmäldes tre egna samt den inackorderade åringen till den danska auktionen på York.

– Nu blir det inte riktigt så, berättar Helena. För en tid sedan sålde vi en åring och häromdagen en andra. Och ett av dessa var anmäld till York. Det är ju så enkelt att om någon kommer och vill köpa så är de till salu.

Foto: Stall Sigfridsson
Helena Sigfridsson

Helena Sigfridsson tillsammans med åringen Wonderwall, sto e Giant Sandman- Walun.

Det intressanta är sedan de sex övriga åringarna. De kommer att säljas vid en auktion på Travera (en auktionssajt som säljer både trav– och galopphästar) den 16:e september. Innan dess kommer Tor och Helena att marknadsföra händelsen rejält, intresserade får komma till gården och titta på de sex åringarna.

– Vi ser det lite som ett experiment när vi nu inte har någon svensk auktion. Det är ju mycket bättre att försöka göra något än att bara sitta och gnälla.

Trots att de har en kvantitativt liten uppfödning finns Stall Sigfridsson AB med i toppen av all uppfödarstatistik. Och Helena erkänner att hon är stolt över det.

– Vi ska försöka ta upp kampen med de stora elefanterna.

Och vad som kan bli ett ess i den kampen är Ascot Brass. Ascot Brass är familjen Sigfridssons främsta uppfödning. Hon tjänade över fem miljoner kronor, vann elva av sina 32 starter och har en andra– och en tredjeplats i Grupp-2 löpningar i Dubai.

– Vi är givetvis otroligt stolta över att ha fött upp en sådan häst. Vi har följt hennes karriär, vi var nere och såg henne i Dubai. Det är vår drömhäst.

Och sagan om Ascot Brass fortsätter. Efter avslutad tävlingskarriär fick Tor och Helena chansen att köpa tillbaka henne. Hon skickades till Frankrike och i juni konstaterades hon dräktig med Muharaar och om allt går väl blir det fölning första maj 2025.

– Det är otroligt att hon är tillbaka här. Hon står i den box där hon föddes och det känns så bra. Jag får nästan nypa mig i armen för att jag ska förstå att det är sant.

Det är en speciell häst och de tidigare ägarna har samma känsla, de var här för ett par veckor sedan och besökte henne.

Foto: Stall Sigfridsson
Ascot Brass i Frankrike

Ascot Brass har varit i Frankrike och är nu dräktig med Muharaar.

På gården finns dessutom Bitcoin (helsyster till Ascot Brass) och Tailwind (samma mamma som Ascot Brass). Hemligheten bakom succén heter By the Book, stoet som är mamma till dessa tre och som betytt så mycket för Sigfridssons.

I år är åtta ston betäckta, lite färre än vanligt men ändå en rejäl satsning.

– Marknaden är ju lite avvaktande, men samtidigt måste vi satsa.

Helena och Tor vågar ta egna vägar, vill erbjuda högsta kvalitet och har som uttalad målsättning att deras uppfödningar ska nå 80 i formtal. På söndag är de på plats på Bro Park, Ascot Brass har fått ge namn åt en egen löpning, och berättar gärna om sina uppfödningar.

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Falkor TOPP
Falkor TOPP

Efter ett långt och händelserikt galoppår är det dags att sätta punkt för tävlandet på söndag. Med lite flyt kan Elione Chaves ta årets 100:e seger i Skandinavien. I kampen om det nationella lärlingschampionatet är spänningen fortsatt på topp. Läs mer

ATkursHT24 deltagarna
ATkursHT24 deltagarna

Höstens amatörtränarkurs har varit en lärorik resa för deltagarna, som fått fördjupa sig i allt som krävs för att bli tränare inom galopp. Kursen, som kombinerar digitala föreläsningar och praktiska moment, avslutades nyligen med en intensiv tredagars träff på Bro Park. Läs mer

1000034437-01
1000034437-01

Sex nya deltagare från trav- och galoppsporten får via ATG Talang möjlighet att boosta sin satsning mot toppen i sin respektive sport. Programmet löper under ett år och intresset för att vara med i talangprogrammet har varit stort. Läs mer