Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Skandinaviska problem och lösningar ventilerades

28 juni 2013

Reducerad stolättnad, justerade spöregler, större spännvid i viktskalan för arabhästar. Detta är några av förslagen som de danska, norska och svenska galoppförbunden enades om vid den skandinaviska galoppkonferensen som traditionellt äger rum i november månad, denna gång på Johannesberg utanför Arlanda.

Men det viktigaste ämnet är diskussionen om nästa års tävlingsdagar. Den försvårades denna gång av att galoppen nästa år tappar en av sina ordinarie V65-dagar. För Täby Galopps del underlättas planeringen inte heller av banan avstått en V65-dag till Jägersro.

Dock har alla direkta kollisioner mellan de skandinaviska banorna undvikits och det gemensamma spelet mellan länderna fortsätter att öka.

Stolättnaden gentemot hingstar och valacker har i många år varit 2 kg, men enligt europeisk förebild ändras den från huvudsäsongen nästa år till 1½ kg. Detta är ett krav för Grupplopp och listed races men bör även gälla för ordinarie lopp.

När det gäller spöbestämmelser blir det obligatoriskt med vadderat spö, s k cushion stick, vilket prövats under hösten i ett lopp på Jägersro. Danmark och Sverige kommer även att anamma den norska regeln som innebär att man får inte använda spöet för drivning i tvåårslopp och hinderlopp. Klatschar på bogen blir inte tillåtna.

För att få ge fler arabhästar möjligheter att konkurrera kommer viktskalan att sänkas, så att 30 kg blir lägsta formtal i stället för som nu 40 kg.

Som vanligt presenterade generalhandicappern Pam Cordrey ratings för de skandinaviska storloppen, även om de är provisoriska än så länge. För grupploppen har det varit ett bra år. Både Stockholm Cup och Marit Sveaas Minnelöp ligger på drygt 110 (95 kg), vilket innebär Grupp 2-klass. Men loppen mäts i treårsintervaller. Då ser talen ut så här:

Marit Sveaas Minnelöp 108,91

Stockholm Cup International 108,75

Stockholms Stora Pris 107,83

Scandinavian Open Championship 104,91

Polar Cup 103, 91

Det innebär att det inte är någon fara för statusen på loppen.

När det gäller listed races är Walter Nilsens Memorial i topp med 105,25, vilket innebär att det skulle kunna uppgraderas till Grupp 3. I botten ligger några av stoloppen. Lägst rankat är Jockeyklubbens Avelslöpning med 88,33, vilket är under kravet för ett listed race.

Det genomsnittliga formtalet för alla handicappade hästar i Skandinavien är i år 67,46 (i fjol 66,70). I Norge är talet 69,40, Sverige 66,37 och Danmark 66,27.

Björn Eklund

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.