Stockholm Yearling Sale genomförs digitalt

12 augusti 2020

Entusiasterna Leif Wretman, Roger Asp och Petra Amoudruz har anordnat en svensk åringsauktion de senaste 15 åren. Även i år kommer det att bli en auktion i Stockholm, 68 svenskfödda fullblodsåringar är redan anmälda till Stockholm Yearling Sale den 19 september

Alaistair Pim auktion auktionsutropare square
Alastair Pim är auktionsutropare under den digitala åringsauktionen
Foto: Stefan Uppström

 

-Men det blir en digital auktion i år. Hästarna kommer inte att finnas på plats på auktionsplatsen Aronsborg, berättar Leif Wretman.

Klockan 13.00 lördagen den 19 september, dagen före Stockholm Cup, är det dags för SÅEF:s årliga åringsauktion.

-Auktionen sker på Aronsborgs konferenshotell utanför Bålsta, några kilometer från Bro Park. Det är en bra lösning eftersom 150 personer kommer att kunna samlas där som slutet sällskap. Auktionsförättaren Alastair Pim är givetvis på plats på Aronsborg, berättar Leif Wretman.

Hästarna kommer att finnas kvar hemma hos uppfödarna. Filmer på åringarna kommer att visas på storbildskärm på Aronsborg. Men vem som helst kan sitta hemma framför datorn och delta i budgivningen. Det som krävs för att vara med och bjuda på hästarna är att man registrerar sig på SÅEF:s hemsida.

-Vi kommer att öppna för registrering av köpare tre eller fyra dagar före auktionslördagen. Det kommer att vara ungefär samma registreringsprocess som när man handlar på Tradera, eller vilken online-sajt som helst, berättar Roger Asp.

När man registrerar sig anger man också om man har för avsikt att komma till Aronsborg eller inte. En lista kommer att upprättas för de som vill vara på plats. Listan är ett krav för att en samling ska kunna räknas som ett slutet sällskap.

-Det får plats 550 till 600 personer på Aronsborg, men vi drar gränsen vid 150 till auktionslunchen och auktionen. Och som slutet sällskap är det inga problem från myndigheternas sida, förklarar Leif Wretman.

 

Registrering ett måste för att handla häst

auktion 2019 lot 36 foto helena mansen
Foto: Helena Mansén

 

Den här auktionen (SÅEF) har varit årligt återkommande, sedan avelsföreningens auktioner i Stockholm upphörde. Men i år har arrangörerna stått inför en stor utmaning, eftersom auktionen aldrig har genomförts på detta sätt tidigare. Alltså utan några hästar alls på plats.

-Vi kommer att ha tre filmare, som åker runt och filmar alla åringar. Hästarna kommer att filmas från fem olika vinklar på hästarna, som tydligt visar det viktigaste. Sedan lägger vi upp filmerna på nätet, berättar Roger Asp.

Leif Wretman betonar att det är att rekommendera att anmäla sig i tid.

- Även om man inte tänker vara på plats på Aronsborg, måste man registrera sig så att man kan lägga bud digitalt. Vi kommer att gå ut med formulär, som bland annat kommer att publiceras på Svensk Galopps hemsida.

Den 12 juli genomfördes en mycket lyckad travauktion på detta sätt, via Menhammar Stuteri och teknikleverantören TR Media.

-Allt man behöver för att vara med i budgivningen på Aronsborg, är en smartphone, en platta eller en dator, förtydligar Roger Asp.

Konferenshotellet Aronsborg ägs av entreprenören Petter Stordalen. Leif Wretman berättar att valet av auktionslokal är särskilt bra då det ligger nära om Bro Park och även erbjuder hotellrum. Till exempel för de som ska på Stockholm Cup dagen efter och/eller som har rest långt.

-Det finns en möjlighet att efteranmäla. Vi kommer att skapa en tilläggslista för det. Några personer har redan hört av sig från Skåne och tycker att det är geschwint att slippa resa med häst. De undrar om det går bra med en sen anmälan till oss. Och det gör det!

 

Intressepejling utomlands

auktion square
 

En annan nyhet för Stockholm Yearling Sale i år, är att information om auktionen på engelska kommer att skickas ut till vissa intressenter i Frankrike och Tyskland. För att ”pejla” intresset där.

Leif, Roger och Petra är själva entusiaster. Både som hästägare och som även varit uppfödare i mindre skala. För dem är arbetet med auktionen en passion:

- Auktionen är en absolut livsnödvändighet för uppfödarna. Det måste finnas en marknadsplats, en budgivning, för hästarna. Det är väldigt svårt för uppfödarna själva att prissätta sina hästar, säger Roger.

Petra Amoudruz konstaterar att både stora och små inhemska uppfödare behövs, för att galoppsporten ska fortsätta att må bra:

-Hobbyuppfödarna behövs verkligen. Om de till exempel får fram en häst som ska vara med i derbyt eller något annat stort årgångslopp, så tar de med sig familjen och engagerar kanske ”hela bygden”. Och sådant smittar av sig. Kanske någon annan i det samhället också vill börja föda upp fullblod.

Men Roger Asp konstaterar krasst:

-Antalet uppfödare krymper och de som håller på blir samtidigt äldre.

 

Fördelaktigt med uppfödarpremier

snake lake
Snake Lake, uppfödd av Pernilla Nilsson,  såldes för 350 000 kronor som åring och har till dags dato galopperat in nästan 3,4 miljoner kronor till sina ägare Team Trotters och tränare Vanja Sandrup
Foto: Burt Seeger

 

Petra Amoudruz har en bakgrund från ridhästsporten och tycker att det finns alla incitament, att satsa på fullblodsuppfödning:

-Du kan sälja världens bästa halvblod som går vidare och tjänar stora mångmiljonbelopp. Och du får inte en krona. Om du föder upp ett fullblod istället så får du en bonus när hästen tjänar pengar på galoppbanan. Du fortsätter alltså att tjäna pengar flera år efter du sålt hästen, om det går bra för den.

Leif, Roger och Petra är alla nöjda med att auktionen i september 2020 kommer att anordnas trots coronapandemin. De tycker också att de har kommit en bit med arrangemanget sedan starten:

-Åringarna på auktionen ser generellt bättre ut numera. Det finns vissa uppfödare som verkligen har anammat hur man presenterar åringar på en auktion. Överlag är det mycket bättre än det var för tio-femton år sedan, konstaterar Petra.
 

Leif Wretman utvärderar:

-Visst har det varit ojämna priser ibland. Men på hästar med bra stam och som presenteras i ett bra skick har prisnivån hållits rätt hyggligt. Priserna på auktionen har stigit genom åren på de hästar som man har haft störst förväntningar på. Och det måste ses som ett bra tecken.

Hur auktionsformatet kommer att se ut i framtiden för SÅEF-auktionen, är ännu osäkert.

-Jag kommer från ridhästsidan och där finns det finns massor med online-auktioner överallt. Och travets Kriterieauktion kommer till exempel att vara helt digital i höst. Samtidigt ska man inte underskatta hur trevligt det är att faktiskt träffas, säger Petra.
Som fortsätter:

-Men en stående auktionslokal varje år hade varit det absolut bästa för oss, om man ska genomföra auktionen på det traditionella sättet i fortsättningen.

Leif Wretman skänker en tanke till auktionens välgörare i början av resan.

-Sonja Söderberg skänkte 50 000 kronor i sin framlidne make Erik ”Mr Ascot” Söderbergs namn, när vi skulle starta igång det här och inte hade några pengar. Och då behövdes det lite pengar för att trycka upp kataloger och så vidare. Det var även Sonja som uppmuntrade mig och Roger att ta tag i det här, sedan kom Petra med och på den vägen är det!

jockeyklubben logo square-Artikeln presenteras av Jockeyklubben

Fotnot: SÅEF står för Stockholms Åringsauktioner Ekonomisk Förening.


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer