Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Stor uppslutning på SFK:s stallrunda

2 juli 2013

I väntan på den riktiga vårvärmen bjöd Skånska Fältrittklubben in till den traditionella stallbacksvisningen i lördags. Närmare 120 galoppentusiaster från när och fjärran trotsade kylan och bjöds på en spännande rundtur bland några av Jägersros största galoppstall. Dessutom presenterades Skånes tre Rikshästar i ledvolten.

StallbacksvisningSamling bakom huvudläktaren. 120 personer hade anmält sig till Skånska Fältrittklubbens stallrunda.

Skånska Fältrittklubbens stallrunda börjar bli lite av en tradition på Jägersro och intresset bara ökar för varje år. I lördags deltog närmare 120 personer vilket är klart fler jämfört med tidigare upplagor.

Vid tiosnåret på förmiddagen samlades en entusiastisk skara utanför Jägersros läktarbyggnad och begav sig inledningsvis till ledvolten för att kika på Skånes tre riksgaloppörer. Under ledning av Anna Thelander passade rikstränarna Jessica Long, Katharina Stenefeldt och Vanja Sandrup på att göra reklam för adepter. Förhoppningsvis lyckades de även sälja en och annan andel senare under dagen.

Såväl Romanoff som Forray och Butterly Dream såg ut att ha utvecklats fint under vintern och enligt tränarna behöver delägarna nog inte vänta speciellt länge innan de får se sina hästar på tävlingsbanan. Det finns fortfarande osålda andelar i samtliga Riksgaloppstall så det är absolut inte för sent att hoppa på tåget.

Jessica Long, som har sin träningscamp några mil utanför Jägersro, passade även på att visa upp fjolårets Riksgaloppetta Free House och Bowl Along, en ny treårig import. Båda ägs i konsortieform.

Den första anhalten på stallrundan var hos tränare Bodil Hallencreutz, som ifjol slutade på en god 17 plats i den allsvenska tränarligan. Bodil visade upp tre tvååringar och lika många treåringar.

En tvååring som kan vara värd att hålla ögonen på är Valley of Thunder (e Ad Valorem), en halvbror till treårsstjärnan och Derbyfemman Wings of Thunder.

Bland de äldre hästarna är det naturligtvis grållen Let’sgoforit som är stjärnan i stallet. Verglas-sonen vann två av sina sju starter ifjol och har ett handicaptal på goda 90.

Johan Reuterskiöld slutade på en stark sjundeplats i den allsvenska tränarligan förra året och med tanke på materialet i stallet finns det mycket som talar för att 2013 kommer att bli minst lika bra.

Bland de äldre hästarna finns välkända namn som utvecklingsbare Loveinthesand, hederskämpen Sharav och den tidigare rikshästen Street Band. Men det är onekligen två- och treåringarna som drar till sig störst intresse.

IKC Dragon Heart gjorde det riktigt bra i tuffa sällskap under sin första säsong på kapplöpningsbanan. USA-importen verkar ha rätt attityd och här har Johan och ägare Inge Knutsson i storsatsande IKC Racing en häst som har alla förutsättningar att ta sig till Land Rover Svenskt Derby i mitten av augusti.

Ytterligare en USA-import som kommer att tävla i IKC Racings färger är tvåårige Honeymoon Honey, en son till Dubai World Cup-vinnaren Curlin. Fuxhingsten såg riktigt läcker ut i vårsolen och visst hade han vissa drag av sin meriterade far.

Även hos Johans äldre bror Fredrik Reuterskiöld är det de två- och treåriga hästarna som är tongivande. Fredrik fortsätter att satsa på kvalitativa importer från framför allt USA och Tyskland.

Ett treårigt sto som stallet har höga förhoppningar på är Mandelblüte, som ropades in för Mr Ascots räkning på auktionen i Baden Baden. Sholokhov-dottern kommer bland annat att matchas mot Norsk 1 000 Guineas.

Bland stallets elva (!) tvååringar plockade Fredrik fram ytterligare en tysklandsimport i form av Achatino (e Shirocco) och en riktigt läcker odöpt skimmelhingst (e Birdstone), som är köpt i USA för stall Zadas räkning. Den sistnämnde kan absolut vara ett ämne för Malmö Stads Pris.

Från Fredrik Reuterskiöld gick stallrundan vidare till Katharina Stenefeldt. Först ut i hennes visning var publikfavoriten Po Po Poker Face. Den nu sexårige irlandsimporten tog två segrar på tio starter och har ett handicaptal på fina 89. Efter ett längre tävlingsuppehåll är den snygge Whipper-sonen redo för en ny säsong och stallet har så smått börjat snegla på Pramms Memorial.

Två hästar som redan visat fin kapacitet på kapplöpningsovalen är treårige Ronaldo och ett år äldre Ta Ajabb. Båda såg fina ut när de visades upp för publiken och kommer säkert att bli nyttiga i år.

Vidare plockade Katharina fram fyra svenskuppfödda tvååringar; Swedish Delight (e Swedish Shave), Simply Elvira (e Namid), Cabaret (e Distant Thunder) och Xertina (e Needwood Blade).

Hos Ole Larsen bjöds det traditionsenligt på stärkande dansk bitter. Bland tvååringarna utmärkte sig framför allt det svenskfödda fuxstoet Cuica, som tillhör hingsten Oaxacas första årgång, och irlandsimporten Flashing (e Jeremy), köpt på Goffs.

Stall Ole Larsens främsta Derbyämne är utan tvekan den reslige Big Brown-sonen Senador, en USA-import som uppträdde lite grönt vid sina starter ifjol, men som säkert har kapacitet för betydligt mer än vad han har visat så här långt. De treåriga stona Lady in The Sand (e Footstepinthesand) och Lumens första avkomma Lumineuse (e Academy Award) är båda anmälda i flera storlopp.

Efter fjolårets framgångar med bland annat Sweet Loreen råder det en påtaglig optimism hos tränare Vanja Sandrup. Bland stallets 20 hästar finns det flera namn som garanterat kommer att göra sig gällande under året.

Fyraåriga Latitude har gjort det starkt i tuffa sällskap och behöver förmodligen ingen närmare presentation. Nu har ägarkosoritet SGS III även förvärvat hennes två år yngre halvsyster Hoshi (e Great Journey).

Treåriga Sweet Loreen, som sprang in drygt 600 000 kronor som ifjol, ser ut att ha övervintrat väl och de klassiska löpningarna står naturligtvis främst på matchschemat.

Bland stall Sandrups äldre hästar är det självklart toppsprinten Govinda som tilldrar sig störst intresse. USA-importen har precis återvänt från sitt Dubai-äventyr och kommer att matchas mot de främsta sprinteruppgörelserna i Skandinavien. Ytterligare ett namn som visade fin talang ifjol är nu femårige Copper Canyon.

Tränare Hans-Inge har rekordmånga hästar i träning inför den stundande säsongen, närmare bestämt 30 stycken. Många ägs av storsatsande Stall SRS AB.

Utöver en liten fin tvååring som ropades in på auktion i Italien i höstas presenterade Hans-Inge sitt största Derbyämne i år, Singspiel-sonen Lindaspiel.

Bland de äldre hästarna är det inte oväntat Weald som är stallets klarast lysande stjärna. Att den åttaårige englandsimporten definitivt hör hemma i den skandinaviska stayereliten visade han med en mermsakande andraplats bakom omöjlige Bank of Burden i Marit Sveaas Minne (Gr 3) i slutet av augusti.

Peter Jardby, ny proffstränare i Sverige från och med i år, var den sista anhalten på rundvandingen. Precis som Jessica Long har Peter sin träningscamp några mil utanför Malmö, men stallets 27 hästar besöker Jägersro flera gånger i veckan.

I år kan det vara värt att hålla ett extra öga på Peter Jardbys fyraåringar. Stallet har bland annat förvärvat Tom Hagen från tränare Francisco Castro. Den bildsköne irlandsimporten har för närvarande ett handicaptal på goda 81 och kan säkert höja sig ytterligare framöver.

The Penny Horse skrällde i Rosengårdlöpning ifjol och ordnade samtidigt Peter Jardbys största seger så här långt. Ytterligare en kapabel fyraåring är det genomärliga stoet Ko Zin, som nu är på väg tillbaka efter den skada hon ådrog sig i Dianalöpning förra året.

Efter tre timmar i kylan kunde en varm och stärkande gulaschsoppa i restaurang Hästboxen knappats bli en bättre avslutning på stallrundan. Samtidigt passade Bo Gillborg på att informera lite om huvudbegivenheterna på Jägersro i år.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.