Utbildning galoppdomstol 2021-2.jpg

Struktur och skandinaviskt samarbete diskuterades på galoppdomstolsutbildning

14 oktober 2021 09:21

Synkronisering mellan länderna, förfrågningsteknik och struktur var i fokus när ledamöter från de skandinaviska galoppdomstolarna träffades i Malmö i lördags för en utbildningsdag.

Tre deltagare från Danmark, två från Norge och sex från Sverige deltog i utbildningen som leddes av representanter från British Horseracing Authority.

En av deltagarna var Kristin Grundy som är ordförande i Den Lavere Voldgiftsrett, den norska motsvarigheten till den lokala galoppdomstolen. Hon var mycket positiv till den gemensamma utbildningsdagen:

– Den var väldigt bra med intressant innehåll kring bland annat förhörsteknik. Dessutom är det värdefullt att träffas från Sverige, Norge och Danmark.

Kristin har varit involverat i arbetet med det nya skandinaviska reglementet som började att gälla i juni. Att det finns ett gemensamt regelverk underlättar samarbetet.

– Vi har nu ett gemensamt reglemente och kan jobba på samma sätt. Genom att träffas får vi en check på hur de andra arbetar och vi kan säkerställa att vi jobbar så likt som möjligt. De flesta ryttare rider i alla tre länderna, så om vi kan göra saker på samma sätt blir det enklare och tydligare för alla.

Barry McGann, ledamot i den lokala galoppdomstolen på Bro Park, berättar att lärdomarna från BHA kommer att leda till en del förändringar i Skandinavien framöver.

– Vi pratade mycket om förfrågningsprocessen. Det är viktigt att jockeyerna känner att de får en rättvis utfrågning. De ska inte behöva gå ut från den lokala galoppdomstolens rum och känna sig förvirrade. Det är viktigt att ryttarna förstår varför vi har fattat ett visst beslut. BHA har arbetat mycket med detta under de senaste åren och det har gett bra resultat. Vi kommer bland annat att ordna om galoppdomstolens rum så att jockeyerna får sitta ner när de hörs.

– Strukturen är viktig. Det är kort med tid mellan loppen och ibland blir det jäktat. Desto mer strukturerade vi är, desto mer effektivt kan vi utnyttja tiden. Om det har att göra med en situation som kan påverka resultatet i loppet så måste vi förstås ta itu med det omedelbart, men mindre incidenter kan vi hantera efter loppen om det behövs.

Även Barry McGann framhöll vikten av skandinaviskt samarbete.

– Det är viktigt att ledamöterna från de tre länderna träffas och blir mer synkroniserade, så att det blir mer konsekvent för alla.

Brant Dunshea som är Chief Regulatory Officer och Cathy O’Meara som är Head of Raceday Officials på the British Horseracing Authority ställde generöst upp och höll i utbildningsdagen.

– Vi har ett väldigt bra samarbete internationell och de små galoppländerna får mycket hjälp av de större länderna. Att två personer från BHA så generöst ställer upp och hjälper oss med utbildning är nyttigt och värdefullt, säger Helena Gärtner, administrativ chef på Svensk Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg