Svårigheten, äran och traditionen – hemligheten med Derbymagin
8 juli 2023 12:02
Finare blir det inte. Men vad är det som gör att vissa går ”bananas” för möjligheten att vinna Svenskt Derby? Det finns ägare som verkligen försökt vinna i 30, 40 kanske 50 år – utan att lyckas. Ändå fortsätter satsningarna.
Ska vi ge tre anledningar:
- Svårigheten
- Traditionen
- Äran
Nej, jag nämner inte de fina prispengarna, för i det här sammanhanget är pengar av underordnad betydelse.
Det är svårt att vinna Svenskt Derby. Du får en enda chans, kl 17.13 den 16 juli 2023 ska din häst prestera på topp för att vinna. Och galopp är en utomhussport, det kan blåsa, regna, storma, vara stekande sol och därmed också skiftande banförhållanden. Det finns också fjorton andra som har exakt samma ambition och dröm. Men det är bara där och då – den enda chansen.
När vi på vårkanten börjar spekulera i vem som kan vinna Svenskt Derby, eller kanske bara vem som kommer att starta, så är vi sent ute.
De första tankarna runt årets Derbyhästar kom med all sannolikhet vintern 2018/2019. Då handlade det om valet av hingst, blodslinjer. Vilka egenskaper ska uppfödaren leta efter; styrka eller speed. Vilket underlag; dirt eller gräs, Kanske var det i mars 2019 som stoet betäcktes, runt elva månader senare föddes ett föl. Vi är då framme vid början av året 2020. På vingliga ben hängde han runt sin mamma, vi skriver han eftersom ston av tradition haft svårt att vinna Svenskt Derby, och första sommaren handlade det om lek. Efterhand blev det mer och mer allvar, strax efter årsskiftet – vintern 2022 – börjar utbildningen till galopphäst. Oftast blir det en eller ett par starter på hösten som 2-åring, men det är som 3-åring som de stora stegen måste tas. Och det snabbt.
– Vårt Derby kommer tidigt och det blev mycket svårare när det flyttades från augusti till juli, säger Lennart Reuterskiöld Jr. Det är väldigt ont om tid.
Kanske förstår ni nu svårigheten med att vinna Svenskt Derby.
Sen har vi traditionen.
Det har ridits fler än 100 Derbyn i Sverige, men den internationella traditionen är mycket längre än så.
Sägnen säger att under firandet efter invigningen av Oaks Stakes i Epsom 1779, föreslogs en ny löpning.
Det skulle döpas efter festens värd, den 12:e Earl of Derby, eller en av de mest prominenta gästerna. Sen finns det två versioner, antingen så vann 12:e Earl of Derby, en slantsingling mot Sir Charles Bunbury eller också blev det en förhandling. Vi föredrar slantsinglingen, det ger lite mer krydda år historia. Oavsett så reds det första Epsom Derby året efter och idag är Derbyt det mest prestigefyllda du kan vinna runt om i galoppvärlden.
Vi har träffat en hel del vinnare av Svenskt Derby och alla har nästan svårt att beskriva känslan efter en vinst. Det handlar om ära, stolthet – att på något sätt få vara med och skriva historia. För en Derbyvinnare blir aldrig bortglömd, en ägare kommer aldrig att glömma en Derbyvinst, för tränarna är Derbyt det stora målet och det finaste man kan vinna.
Kanske förstås ni nu varför så många, så hett, drömmer om en vinnare av Svenskt Derby.
Så runt 17.16 den 16:e juli (det tar drygt 2,5 minuter att rida Svenskt Derby) har vi en ny vinnare vi aldrig kommer att glömma.
Vi låter de sista orden gå till tränaren Fredrik Reuterskiöld med tre Svenska Derbyvinster på sin meritlista:
– Oavsett så är det alltid en bra häst som vinner.