Svensk Galopps ekonomi och ny bana i Skåne i fokus på informationsmöte
19 mars 2022 14:44
Svensk Galopps styrelse, fullmäktigeledamöter och de tre galoppsällskapens styrelser möttes i torsdags för ett informationsmöte kring Svensk Galopps ekonomi och projektet ny bana i Skåne.
Genomgång av Täby Galopp-avtalen
Informationsträffen inleddes med en presentation av konsulten Björn Eriksson som har gått igenom avtalen kring TPAB. Björn Eriksson har dels analyserat de avtal och överenskommelser som finns, dels tagit fram en prognos på intäkter över tid.
Svensk Galopp får utbetalningar i takt med att byggrätterna på fastigheterna avyttras. Fram till 2017 gjordes flera tilläggsavtal och överenskommelser som innebar att Svensk Galopp fick ut ett förskott. Tyvärr innebar det också att Svensk Galopp gjorde vissa eftergifter. Det har nu medfört att intäkterna på sikt blir betydligt lägre än vad de kunde ha varit om inte dessa tilläggsavtal hade skrivits.
En uppskattning är att Svensk Galopp kommer att erhålla ungefär 390 miljoner kronor mellan 2022 och 2034. Enligt den här prognosen kan vi få en utbetalning på 13 miljoner kr år 2022 och 125 miljoner kr år 2026. Prognosen bygger på uppskattat kvadratmeterpris men det finns flera osäkerhetsfaktorer så som kostnader för infrastruktur, detaljplaner, markförhållanden, bostadsytor och allmän konjunktur. Utbetalningar efter 2034 är väldigt osäkra och ingår därför inte i den här beräkningen.
Svensk Galopps ekonomi
Därefter tog vd Harald Dörum vid och höll en presentation om Svensk Galopps ekonomi. Han konstaterade att det är dystra siffror: Svensk Galopp har haft ett negativt resultat på ungefär 110 miljoner kronor de senaste fyra åren. 2019, det första året efter avregleringen, gjorde Svensk Galopp en förlust på 86 miljoner kronor.
Det har jobbats hårt med att få ekonomin i balans men trots alla vidtagna åtgärder är det svårt att uppnå ett positivt resultat. Svensk Galopp har under 2020 och 2021 haft ett underskott på 10 till 15 miljoner kronor per år, vilket beror på lägre utdelning från ATG än budgeterat samt nedskrivningar av övervärderade tillgångar. Harald Dörum berättade att organisationen fortsätter att arbeta för att höja intäkterna och sänka kostnaderna. Arbetet pågår också med att omvandla galoppens aktier i ATG till preferensaktier, vilket kommer att höja Svensk Galopps intäkter. Det nya avtalet behöver först godkännas av staten.
Svensk Galopp har dessutom räntebärande skulder på ungefär 300 miljoner kr, varav 100 miljoner kr är ett banklån och resterande är en skuld till ATG.
Anläggningarnas höga driftskostnader ifrågasattes av en mötesdeltagare. Harald Dörum konstaterade att det är kostsamt att ta vara på de investeringar som har gjorts. Enbart på Bro Park äger Svensk Galopp 22 byggnader - utöver de byggnader som används för galoppverksamheten. Flera är k-märkta byggnader i stort behov av renovering.
Tre alternativ för ny bana i Skåne
Svensk Galopps ordförande Anders Lilius berättade om arbetet med en ny bana i Skåne. Han framhöll att det inte finns någon tvekan om att en ny bana ska byggas, men att vi måste anpassa oss efter ekonomin. Just nu ser styrelsen tre möjliga alternativ.
Det första alternativet skulle innebära att Svensk Galopp bygger en komplett galoppanläggning i Bara. En sådan anläggning, fullt utbyggd, beräknas kosta ungefär 550 miljoner kr. Anders Lilius konstaterade dock att Svensk Galopps utrymme för större investeringar är ytterst begränsad. Vi bedöms ha svårt att få nya banklån och därtill finns en stor osäkerhet gällande kostnaden av långsiktig finansiering, då en ökad inflation med höjda räntor förväntas under de kommande åren. Svensk Galopp har haft diskussioner med ett fristående investeringsbolag, men utan att nå ett positivt resultat.
Det andra alternativet skulle innebära att vi bygger separata tränings- och tävlingsanläggningar tillsammans med partners, något som kan bli både ett snabbare och billigare alternativ. Förhandlingar pågår.
Det tredje alternativet skulle kunna vara att SFK själva står för att bygga en ny bana och att Svensk Galopp förbinder sig till ett långsiktigt hyresavtal.
Styrelsen fortsätter dialogen med berörda partner och kommer, när det är möjligt, att kalla fullmäktige för beslut.