Svensk totalseger och succé i Fegentri Junior
1 september 2024 19:46
Novalie Andersson, Aline Jigrud och Linnea Östlund bar fram Sverige till totalsegern i den europeiska ryttarserien Fegentri Junior, som avslutades i veckan. Detta efter genomgående imponerande och gedigna insatser i sadeln. Grunden till totalsegern lades direkt med en andraplats i det första loppet på den mäktiga banan ParisLongchamp. "Det var ganska klurigt för starten gick så snabbt", säger Novalie Andersson i en direktsänd intervju från Göteborg Galopp under dagens tävlingar.
Det blev till slut hela 34 poäng till Sverige och det räckte till seger, fem poäng före Belgien. Sportslig framgång är förstås viktigt, sporrande och roligt, men lika viktigt är allt runt omkring.
– Det var en otrolig upplevelse. Jag är imponerad av att alla tre tjejerna har stöttat och peppat varandra. De har varit jättefina mot varandra där de "grattat och coachat". De är "större än" fjorton år. Vi ska vara stolta över vår sport och den svenska ponnygaloppskolan överlag – våra ponnyryttare är duktiga, säger pappa Petter Jigrud, som berättar att man i laget haft en gemensam Messengergrupp, där även föräldrarna varit med.
– Ja, precis, instämmer Aline och fortsätter:
– Alla är trevliga mot alla.
Just det här med att möta nya människor, både på och utanför banan, är en viktig del i den här satsningen.
– Det är en väldigt öppen och trevlig jargong mellan ryttarna – det är stenhård kamp på banan, men inte utanför, säger Petter.
Jockeyklubben har även i år betytt mycket för att Svensk Ponnygalopp kunnat vara med i Fegentri Junior, precis som under premiäråret. I år kunde tre representanter vara med. Det finns en stor tacksamhet från ungdomsansvarige Cecilia Gråberg och hela Svensk Galopp för uppbackningen. Cécile Madamet (ordförande Poneys Au Galop, Frankrike) har också stor betydelse för den internationella satsningen och den belgiska stjärnjockeyn Christophe Soumillon, med stark anknytning till Frankrike, där han också har sin bas, har bidragit med både ponnyer, coachning och träning under året genom hans Soumillon Academy (SIPA).
Först ut var alltså Novalie Andersson, som inför äventyret i Frankrike på självaste ParisLongchamp hade vunnit 25 lopp. Hon slutade tvåa ombord på stoet Zina.
– Det var den finaste bana jag ridit på, säger Novalie Andersson och berättar om härliga dagar:
– Vi var där i fyra dagar. Det var jättemycket saker att uppleva och väldigt fint. Vi var också på det stora hästmuséet.
Efter det loppet har det blivit tre segrar, varav en inom serien. Hon vann nämligen också Fegentri Junior-loppet i Livorno, Italien! Ponnyn hette Qeentes, som Novalie lyckades med konststycket att rida på bästa möjliga sätt. Pappa Hans Jacobsson blev begeistrad.
– En jättefin ponny som vann sin första seger – pappa frågade vad hon kostade, men hon var inte till salu.
Dessa två insatser innebar 17 inridna poäng totalt i serien. Hon njöt av upplevelsen i Livorno.
– Det var lite mer bekvämt i Italien, de var inte så strikta. I Frankrike var det väldigt strikt. Det var inte lika allvarligt. Man kunde slappna av mer och det var allmänt mycket lugnare i Italien. Jag har också utvecklat min engelska lite. Det var jättekul att vara med.
Två starka ryttarinsatser av Aline Jigrud
Aline Jigrud var med i två lopp och inledde med en mycket stark andraplats på Bro Park ombord på sin egen New Forest-ponny Heihoeves Tornado. Hon lottades faktiskt till att rida sin egen ponny, som också har tävlat i både dressyr och hoppning, samt tränar fälttävlan. Den här fina tisdagen i juni red hon ett perfekt lopp.
– Jag trodde att jag skulle komma sist – han älskar att springa, men över distansen 1000 meter blir han trött och de andra hade slagit honom innan, säger Aline och fortsätter:
– När jag kom i väg så på pass bra så och han fick lite mer kraft på upploppet så höll det till en andraplacering! Jag är mycket nöjd och överraskad.
Svensk Ponnygalopp visade återigen upp sig när arrangemanget kom på besök.
– Det svenska arrangemanget var jätteuppskattat. Träningen de fick med José Lopera i synnerhet. Det var generellt mycket beröm, berättar pappa Petter Jigrud och Aline instämmer.
– Man var ute på på anläggningen hela dagen. Cécile Madamet var med hela dagen och den "stora fegentrin" var ju också där – det var mer pådrag från "Fegentrigänget" i Stockholm än i Ungern, fortsätter han.
Aline fick visa upp sina ryttarkunskaper i Ungern på banan Kincsem Park i Budapest inför en stor publik på Ungerns nationaldag den 20 augusti. Hon fick nämligen rida det fyraåriga stoet Bt Coco Chanel och de slutade på en mersmakande fjärdeplats.
– Jag kände mest press i Sverige eftersom jag red min egen ponny, men i Ungern kände jag nästan ingen press alls. Ponnyn var bara fyra år och hade inte startat i många lopp alls – bara två, tre lopp. Det kändes som att jag kunde hantera henne ganska bra fast hon var så ung. Jag var inte så nervös överlag, inte ens i Ungern när jag skulle upp på en okänd häst, men alla länder har olika regler – vi skulle rida finish i 800 meter – fullt ös på en rakbana! Det var ganska svårt att hålla rakt spår och särskilt med "Chanel" som bara är fyra år. Jag lärde mig verkligen en hel del – det finns olika sätt och teknik att komma framåt på och det var väldigt roligt, säger Aline, som också tycker att vi ska vara stolta över vårt startmoment i Sverige.
Att rida en fyraårig ponny i full fart på en rakbana är inget för en nybörjare.
– Hon fick väldigt mycket beröm från hästägarna och arrangören att hon visade ponnyn hur och vad man skulle göra, säger Petter.
Aline sammanfattar äventyret eftertänksamt.
– Man har skapat kontakter och lärt känna nya människor. Jag har också fått lära mig mer om hur det fungerar när det är seriöst och stort. Jag har fått känna lite på det. Det kändes som ett landsuppdrag, säger Aline.
Linnea Östlund briljerade i Waregem
Det var ett mäktigt arrangemang som Linnea Östlund och de andra Fegentri Junior-ryttarna kom till på den kombinerade banan i Waregem i Belgien, Denna dag arrangerades det också travlopp och hinderlopp, samt ett annat ponnylopp med hela 17 startande. På publikplatserna kryllade det av publik.
– Det var 35000 åskådare om inte fler – det var typ lägenhetshus, där folk hade bokat rum så de kollade via balkongerna. Sedan var det "smockat längs railen och upploppet" – folk stod på insidan av banan också. De sa att det var det första ponnyloppet som reds i Belgien.
Alla ponnyer i loppet kom från Soumillon Academy (SIPA), precis som i Paris.
– De var otroligt fina ponnyer – inte så stora, men snabbare än våra D-ponnyer. "Asså, de var riktigt snabba", berättar Linnea målande.
Bara att få bli tränad av en av världens bästa jockeys, Christophe Soumillon, som har ett enormt engagemang för ponnygaloppen, är få förunnat. Hans ponny Zina, som Novalie fick rida i Frankrike, lottades också Linnea till att rida.
–Jag kom i väg ganska bra, och lade mig i rygg på fransyskan (Philippine Madamet, Dutch Power). I kurvan bröt hon ut lite grann och jag hittade en lucka på insidan. In på upploppet sköt Zina till och hade en riktigt bra speed så jag kom förbi fransyskan. På utsidan kom den belgiska ryttaren Mathis Moeykens, Montini) och gick förbi i sista språnget. Vi var tre på linje och jag var hals efter vinnaren.
Linnea fick ett äventyr och minne för livet. Hennes andraplats i det avslutande loppet medförde att Sverige tog hem totalsegern.
– Det roligaste var upploppsstriden och att prata med Christophe Soimillion. Han förklarade väldigt tydligt vad hästen tyckte om, hur jag skulle rida och jag försökte förhålla mig till det. Han sa att hästen har 300 meter speed och sedan orkar hon inte mer…och det var verkligen 300 meter!
Man får gåshud bara av att höra om denna fantastiska dag som Linnea fick uppleva. Fegentri Junior-serien är förhoppningsvis etablerad nu. Förra året var det två svenska ryttare och i år fick tre chansen.
Mot nya mål och äventyr 2025!
Totalställning och resultat Fegentri Junior 2024
- Sverige, 34 poäng
- Belgien, 29 poäng
- Italien, 28 poäng
- Frankrike, 26 poäng
- Ungern, 18 poäng
Loppen gick i Frankrike, Sverige, Italien, Belgien och Ungern.
På Fegentris hemsida kan man hitta alla resultat och filmer. Missa inte heller att besöka organisationens Facebooksida som hittas här.
Totalställning och resultat Fegentri Junior 2024
- Sverige, 34 poäng
- Belgien, 29 poäng
- Italien, 28 poäng
- Frankrike, 26 poäng
- Ungern, 18 poäng
Loppen gick i Frankrike, Sverige, Italien, Belgien och Ungern.
På Fegentris hemsida kan man hitta alla resultat och filmer. Missa inte heller att besöka organisationens Facebooksida som hittas här.