Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Svensk Travsport och Svensk Galopp lanserar nytt antidopningsprogram

27 februari 2014

Svensk Travsport och Svensk Galopp presenterade ett nytt antidopningsprogram i samband med Gothenburg Horse Show i Göteborg under torsdagen.

– Vi vill skapa världens mest effektiva och rättssäkra antidopningsprogram med hästens bästa i centrum. Programmet är en utveckling av vårt djurskyddsarbete, det säkerställer att vi tävlar på lika villkor och att travet fortsatt har ett stort förtroende, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Det nya antidopningsprogrammet har tagits fram för att möta hotbilden från en omvärld med gränslös internethandel och ständig utveckling av såväl legala som illegala substanser. Det betyder att hästsporten väljer en mer oförutsägbar och bredare inriktning än tidigare då nästan alla dopningsprover togs i samband med tävlingar.

Det nya programmet införs under 2014-2015 och har hämtat inspiration från humanidrottens WADA-system (World Anti-Doping Agency). Göran Åkerström fortsätter:

– Vi har absolut ingen stor dopningsproblematik inom trav- och galoppsporten. Nästan alla av de få fall som upptäckts handlar om misstag eller slarv med mediciner. Men vi ska naturligtvis ligga i framkant i den här frågan och flyttar nu vårt fokus mer till områden där risk för fusk finns och där hästar kan fara illa. Självklart fortsätter vi samtidigt med den traditionella kontrollen.

Ett omfattande analysavtal med SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) är en viktig grundsten i programmet. Det innebär flera nyheter:

• Prover kommer frysas in och lagras. Ett problem inom allt antidopningsarbete har varit att analysmetoderna inte alltid kunnat hitta de nya substanser som tagits fram. Med infrysning kan proven analyseras om flera år och det skapar en avskräckande effekt.

• Fler prover under träning och på unghästar. Genom en riskbaserad provtagningsplan breddas urvalet betydligt och riktade och slumpmässigt utvalda prov kommer att tas i samband med tävling, träning och uppfödning.

• Ny analysteknik för moderna och svåranalyserade legala och otillåtna substanser införs.

• Utökade tester med TCO2-analyser, så kallad Milkshake.

• Speciellt riktade provtagningar inför större lopp.

• Utökat nationellt, skandinaviskt och internationellt samarbete, bland annat genom IRIIS, en internationell databas och forskning.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

På grund av semestertider kan handläggningstiderna på Svensk Galopps kansli och ekonomiavdelning komma att öka under halva delen av  juli och halva augusti.

Vecka 28 är ekonomiavdelningen stängd.

Vi ber er att vara ute i god tid med era ärenden och ha överseende med att det vissa dagar på grund av hög arbetsbelastning kan vara svårt att nå oss via telefonen samt att det kan bli längre svarstider på mail.

Mycket information finns här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas. Skriv ett ord av det du söker information om. Om du till exempel letar efter information om vaccinationer så skriver du ordet vaccin eller vaccination. Du kommer då att få förslag på de artiklar som behandlar ämnet vaccination.

Ha en trevlig sommar!

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Publik 5202 på Göteborg Galopp.jpg

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.