Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Svenskt Grand National avgörs på lördag

13 juni 2018

Den 16 juni är det återigen dags för Svenskt Grand National på anrika Strömsholm. En dag fylld av kapplöpningar, färgglada ryttare och strålande ägare, alla fyllda av förväntningar och hopp om kommande segrar.

Galoppsport när den är som bäst. Fyra hinderlöpningar och fem race på släta banan ska avridas och jag lovar att publiken som vanligt kommer väldigt nära hästarna och all action, något som är unikt för Strömsholm! Att komma till Strömsholm innebär inte bara att man deltar i en folkfest och en av landets största picknicks utan även att man är med om ett stort stycke kulturhistoria.

Att rida över fasta hinder (steeplechase) är den äldsta formen av kapplöpning som utvecklades under 1700-talet på Irland då man tävlade med sina hästar i skog och över ängar från en kyrkas klockstapel till nästa klockstapel (som på engelska heter Steeple). Det sägs att det första loppet uppstod på grund av ett vad 1752 mellan Cornelius O'Callaghan och Edmund Blake på Irland. De slog vad om vem som kunde rida snabbast i besvärlig terräng över en distans på 7,2 km. Loppet skulle gå mellan klockstapeln på Buttevant Church och St Leger Church i området Cork och loppet drog stor publik.

 

rockinger strömsholm grand national steeplechase
 

 

Den mest kända kapplöpningen i världen är Grand National på Aintree utanför Liverpool där banan är 7,2 km lång och innehåller 30 hinder som ska bemästras. Det finns inte mycket som är mer engelskt än ”the National” som har ridits sedan 1839 och som får hela England att gå till sina lokala betting shops och satsa en slant på just sin favorit. Spelet är dock inte i fokus den här dagen, även om det omsätts enorma summor pengar, utan det är den stora sportsliga prestationen av hästar och jockeys som står i fokus och det är något som gäller även här hemma på Strömsholm. Här har massor av lokala entusiaster och hinderlöpsfantaster samlats och frivilligt skapat de bästa möjliga förutsättningarna för publik och de tävlande. Ekipagen tillhör den skandinaviska eliten, ofta utsatt för konkurrens från kontinenten.

Snacket inför löpningarna är redan igång. Vilken är bäst av de tyska och tjeckiska gästerna? Har hemmatränare Dennis Persson ett äss i hattbrättet? Kan championjockey Niklas Lovén sitta kvar i sadeln och visa att gammal är äldst eller ska ungtuppen Christopher Roberts utmana över sista hindret? Frågorna är många och åsikterna haglar för att nå sitt crescendo mellan picknickfiltarna den 16 juni. Känner du dig osäker på hur du ska satsa? På plats finns alltid massa spelexperter, en del självutnämnda, en del professionella. Och lita på att det finns folk från sporten på plats som kan förklara systemet med vikter, distanser och så vidare.

När ni kommer till Österängen, passa på att ta in hela skönheten från Strömsholms Slott som i stilla majestät betraktat Svenskt Grand National sedan starten 1971. Kapplöpningar på Österängen har dock bedrivits mycket längre än så, det var just här på denna plats som Ridskolan Strömsholm tränade sina kavallerister i kapplöpningsridning. Kavallerister och fullblod har tävlat här ända sedan 1887 och även om kavalleristerna är svårare att skåda nuförtiden så kommer ni känna fullblodens fantastiska kraft.

Kommer ni tidigt, se till att passa på att studera ett hinder närmare, skulle du våga hoppa så högt med din häst? Det är en fin känsla av gemenskap när man vandrar från parkeringen via slottsträdgården och Strömsholms Kanal till publikområdet och har man glömt hatten gör det absolut ingenting!

 

stromsholm picknick
Ett utmärkt förslag är att kombinera sitt besök på Österängen med en picknick.

 

Vad är det då som gör Grand National till en så stor sport? Det krävs en enorm uthållighet och styrka av både häst och ryttare för att orka med de sexton hindren man möter under de 4 500 meter som löpningen mäter. Att dessutom spara tillräckligt med kraft för sista spurten ut ur Stora sjösvängen och över sista hindret på upploppet kräver helt rätt taktik för att kunna lyckas. Vissa hästar går bäst i front (ledningen), andra går bättre när de har ryggar att följa. Vad är det som gäller för ”din” häst? Just spelet gör dessa kapplöpningar extra levande, med en femtiolapp vinnare på en viss häst har man tagit ställning i racet och har en egen favorit att hålla på oavsett vad övriga spelare och publik tycker och tänker.

Svenskt Grand National har gästats av hundratals skickliga ryttare, av kungar och baroner, av militärer och biskopar. Majoriteten är förstås vanligt folk som du och jag och det är vi som gör det här evenemanget till en levande historia.

Packa picknick-korgen och boka in den 16 juni för att känna historiens vingslag på nära håll. Strömsholm är svensk hästsports Mecka och det finns ingen mer rättvis form av hästtävlingar än kapplöpningar– först i mål tar hem segern helt enkelt!

Fredrik Otter

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer